Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Δίκη-καταδίκη της Χ.Α.”

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, 13 Νοέμβρη

Την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής και την ισόβια καταδίκη των ναζί δολοφόνων απαίτησαν δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 13 Νοέμβρη έξω από το Εφετείο Αθηνών ύστερα από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.

Στην κινητοποίηση, που στήριζαν συνδικάτα όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας και το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, συμμετείχαν με πανό η ΚΕΕΡΦΑ, η Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας (ΕΠΑΣ) και η ΟΡΜΑ. Εργαζόμενοι και νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μέλη των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν δυνατά “Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής” και “Ποτέ ξανά φασισμός”.

Χαιρετισμό έκαναν ο Κώστας Παπαδάκης, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, ο Άγγελος, φοιτητής Φιλοσοφικής Αθήνας, η Άννα Στάμου, από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Γιάννης Σηφακάκης, από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Με τη μάχη των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής για την επιτάχυνση της δίκης, για τη διεξαγωγή της με ποιοτικούς όρους και δημοσιότητα, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κ. Παπαδάκης, αναφέροντας συγκεκριμένα τα μέτρα που έχουν υποβάλλει τους τελευταίους μήνες με διαβήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών. Κατήγγειλε την προκλητική τακτική της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών να κωλυσιεργεί τη διαδικασία και κάλεσε σε κλιμάκωση της μάχης για τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που είναι μόνο η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την πρωτόδικη καταδίκη σε ισόβια των δύο ναζί δραστών, θύμισε ο Τζ. Ασλάμ, μιλώντας για τις επιτυχίες του αντιφασιστικού κινήματος και καλώντας όλες και όλους να είναι παρόντες και στην εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης που ξεκινά στις 26 Νοέμβρη. “Όλη η Χρυσή Αυγή πρέπει να πάει στη φυλακή”, είπε, “Δεν φοβόμαστε, μπορούμε να νικήσουμε”.

Το κάλεσμα του φοιτητικού συλλόγου της ΦΛΣ στη συγκέντρωση, μετέφερε ο Άγγελος. “Οι συνελεύσεις μας είναι ζωντανές και ζητούν να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή σαν εγκληματική ναζιστική οργάνωση”, είπε, “Οι σχολές μας είναι ανοιχτές για όλους και όλες, εκτός από τους φασίστες”.

Επίσπευση της δίκης

“Μαζευτήκαμε εδώ για φωνάξουμε να επισπευτεί αυτή η δίκη”, είπε η Ά. Στάμου, “Είναι ώρα πια να μαζευτούμε όλοι και να δώσουμε το παρών. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε ατιμώρητους. Δεν πρέπει ο φασισμός να μπορέσει να κερδίσει. Πρέπει να είμαστε εδώ, ενωμένοι γιατί τα θύματα περιμένουν τη δικαίωσή τους”.

Στον αγώνα των εργατών και της νεολαίας που 45 χρόνια πριν ανέτρεψαν τη Χούντα, αναφέρθηκε ο Π. Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η μάχη ενάντια στους απογόνους των συνταγματαρχών έχει τη δύναμη να νικήσει. “Σαν αντιφασιστικό κίνημα στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, ποτέ ξανά χούντα, ποτέ ξανά φασισμός”, είπε, “Σε όλη την Ευρώπη η φασιστική απειλή μεγαλώνει, της στρώνει το έδαφος η κρίση του συστήματος και οι άθλιες πολιτικές του ρατσισμού. Θα την σταματήσουμε! Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα, είναι εγκληματική οργάνωση. Είμαστε η δύναμη που θα αναγκάσει τη δικαιοσύνη να την καταδικάσει και το κράτος να εγκαταλείψει την πολιτική ασυλίας που της παρείχε τόσα χρόνια. Καμιά ανοχή, καμία διευκόλυνση!”.

Τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της, μετέφερε ο Γ. Σηφακάκης, με στόχο, όπως είπε “να φτάσουν οι δολοφόνοι να απολογούνται την Άνοιξη και να μπορεί έτσι όλος ο κόσμος να βλέπει ποιοι είναι αυτοί που κάθονται κατηγορούμενοι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εδώ και θα είναι σε όλες τις μάχες ενάντια στους φασίστες και ενάντια σε όλες τις πολιτικές που τους ανοίγουν το δρόμο. Η κυβέρνηση μιλά αντιφασιστικά αλλά δίνει βήμα στους Κασιδιάρηδες, μιλά αντιρατσιστικά αλλά υλοποιεί τις ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας που στοχοποιούν τους πρόσφυγες, μιλά στο όνομα της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα περηφανεύεται ότι υπερασπίζεται τα εθνικά ιδεώδη καλύτερα από τους δεξιούς και τους ακροδεξιούς. Το αντιφασιστικό κίνημα ενωμένο θα τους τσακίσει!”.

“Είμαστε εδώ γιατί η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, των σωματείων, όλου του λαού”, είπε ο Κ. Τουλγαρίδης, “Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε την τεράστια ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση, η δικαστική εξουσία και όλα τα αστικά κόμματα στην δράση της Χρυσής Αυγής, το φασισμό και το ρατσισμό. Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα επιβάλλουν την πλήρη απομόνωση των φασιστικών και ρατσιστικών ιδεών και θα βάλουν τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους. Συνεχίζουμε αποφασιστικά”.

Στο τέλος της κινητοποίησης, πολλοί από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο Εφετείο για να παρακολουθήσουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής και να μεταφέρουν με την παρουσία τους και μέσα στο δικαστήριο τα αιτήματα του αντιφασιστικού κινήματος για γρήγορη διεξαγωγή της δίκης και καταδίκη των ναζί δολοφόνων. Η ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε όλους και όλες στο επόμενο ραντεβού του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, την πορεία του Πολυτεχνείου το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 3μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Επόμενες δικάσιμοι

Νοέμβρης:
15/11, 16/11, 20/11, 27/11, 28/11 και 29/11 στον Κορυδαλλό.
22/11, 23/11 και 30/11 στο Εφετείο.
 
Δεκέμβρης:
3/12, 6/12, 11/12, 12/12, 13/12, 14/12, 18/12, 19/12 και 20/12 στον Κορυδαλλό.
4/12, 7/12 και 10/12 στο Εφετείο.