Ξεκίνησαν με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, στη Νομική, οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Γερμανική Επανάσταση, την επανάσταση που σταμάτησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ακολουθούν οι επόμενες πόλεις!
Εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσες συμμετείχαν και δεκάδες παρενέβησαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις στις έξι θεματικές συζητήσεις του μονοήμερου που ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Κυριακής με την παρουσίαση από την Αλεξάνδρα Μαρτίνη της έκθεσης με τα έργα του Τζορτζ Γκρος και τις φωτογραφίες από την Γερμανική Επανάσταση που κοσμούσαν το ισόγειο της Νομικής.
Στην συζήτηση που άνοιξε το μονοήμερο με θέμα «Γερμανία 1918, η πιο κρίσιμη επανάσταση» ομιλητές ήταν ο Πάνος Γκαργκάνας, υπεύθυνος της εφημερίδας εργατική αλληλεγγύη και ο Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός-ιστορικός ενώ στην συζήτηση που το έκλεισε με θέμα «Η Ρόζα, ο Λένιν και το ΣΕΚΕ», ομιλητές ήταν η Μαρία Στύλλου υπεύθυνη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και ο πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης.
Σε αυτό το δισέλιδο παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία των ομιλιών του Προκόπη Παπαστράτη και της Μαρίας Στύλλου.
Oι εισηγήσεις αλλά και οι παρεμβάσεις από τα κάτω βοήθησαν να φωτιστούν γεγονότα, μάχες και ιδέες της γερμανικής επανάστασης που δεν είναι πλατιά γνωστά. Στη συζήτηση “Από τον Σπάρτακο στο ΚΡD 1918-1923” ο Σωτήρης Κοντογιάννης, παρουσίασε τα γεγονότα από την ανταρσία των ναυτών του Κιέλου μέχρι την καταστολή της εξέγερσης του Σπάρτακου. Ενώ ο Λέανδρος Μπόλαρης παρουσίασε τις κρίσιμες καμπές της επανάστασης που είχε να αντιμετωπίσει το νεοσύστατο KPD από το 1919 ως το 1923.
Βαϊμάρη
Τη συζήτηση με θέμα «Η Βαϊμάρη από την επανάσταση στον φασισμό» άνοιξαν ο Κώστας Πίττας και ο Αλέξανδρος Κεσσόπουλος – που στο κλείσιμό του σύγκρινε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης με την αναθεώρηση που προτείνει ο Τσίπρας τονίζοντας ότι απλή αναλογική και ενισχυμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κακή συνταγή. Η επικαιρότητα των διδαγμάτων από τη Γερμανία του 1918 ανάβλυζε συνεχώς μέσα από όλη τη συζήτηση αναδεικνύοντας ότι ακόμη και μετά την ήττα της επαναστατικής περιόδου 1918-23, η επικράτηση του ναζισμού δεν ήταν μονόδρομος στη Γερμανία.
Το θέμα «Η Ελλάδα, 1918-23» παρουσίασαν ο ιστορικός εκπαιδευτικός Μιχάλης Λυμπεράτος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου ενώ τη συζήτηση για τον Τζορτζ Γκρος άνοιξαν η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη και η Αλεξάνδρα Μαρτίνη.
Ο γύρος των εκδηλώσεων που οργανώνει το ΣΕΚ για την Γερμανική Επανάσταση συνδυάζεται με την δεύτερη έκδοση από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο του πολύτιμου βιβλίου του Κρις Χάρμαν «Γερμανία 1918-23, η χαμένη επανάσταση», το οποίο στη Νομική έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο. Η νέα έκδοση, καθώς και μια σειρά από άλλα βιβλία για τη γερμανική επανάσταση αλλά και τα σκίτσα του Γκρος και οι αφίσες της επανάστασης, είχαν σαν αποτέλεσμα το stand του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στη Νομική να δώσει βιβλία και υλικά συνολικής αξίας 1000 ευρώ!
Εκδηλώσεις σε επτά πόλεις
Διαβάστε επίσης
100 χρόνια από την Επανάσταση στη Γερμανία: Η Ρόζα, ο Λένιν και το επαναστατικό κόμμα
100 χρόνια από την Επανάσταση στη Γερμανία: “Γραμμή άμυνας ενάντια στον Μπολσεβικισμό”