Με μεγάλο ενδιαφέρον έμαθα για την έκδοση αυτού του βιβλίου από το μαρξιστικό βιβλιοπωλείο, και με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση για την παρουσίασή του. Είναι πάντα χρήσιμο και σημαντικό να γράφονται και να κυκλοφορούν τέτοια βιβλία, να φωτίζονται ιδιαίτερες πτυχές των αγώνων των γυναικών, και να συζητιούνται οι διαφορετικές οπτικές γωνίες για τα αίτια της γυναικείας καταπίεσης και τον δρόμο προς την γυναικεία χειραφέτηση και την πραγματική ισότητα των φύλων.
Το βιβλίο αυτό είναι επίκαιρο ειδικά σήμερα που το φεμινιστικό κίνημα έχει ανακάμψει δυναμικά δίνοντας και κερδίζοντας καθημερινά μικρούς και μεγάλους αγώνες σε διάφορους τομείς αυτής της κατά κανόνα πατριαρχικής και σεξιστικής κοινωνίας, μέσα από την συσπείρωση, την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση εκατομμυρίων γυναικών σε όλον τον κόσμο.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Μαρία Στύλλου ξεκινά παρουσιάζοντας καταρχάς με στοιχεία και στατιστικές το υπόβαθρο των κάθε λογής διακρίσεων κατά των γυναικών, την υποεκπροσώπηση, τις λιγότερες ευκαιρίες, τους αναχρονιστικούς ρόλους και τα στερεότυπα, τον πολύμορφο σεξισμό, την πολύπλευρη καταπίεση και βία εναντίον τους.
Θέτει εξαρχής το πλαίσιο της αντίστασης στον σεξισμό δίνοντας έμφαση στο πέρασμα του αγώνα από το ατομικό στο συλλογικό. Από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της ορκωμοσίας του Τραμπ και το κίνημα #metoo στις ΗΠΑ και διεθνώς ως τα κινήματα για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων στην Ιρλανδία, την Πολωνία και την Αργεντινή.
Στη συνέχεια εξετάζει τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης από την μαρξιστική σκοπιά καθώς και την οικογένεια στον καπιταλισμό. Ακολουθεί μια ιστορική αναδρομή στους αγώνες των γυναικών διαχρονικά, με ιδιαίτερη έμφαση στον Μάη του 1968 και στα πρώτα χρόνια της Ρωσικής επανάστασης το 1917.
Τέλος επικεντρώνεται στο καίριο ερώτημα "Είναι δυνατή η απελευθέρωση σήμερα;" και πώς.
Στον αντίποδα, και αντί κατακλείδας, παραθέτω απόσπασμα κειμένου του Μετώπου Γυναικών της Χρυσής Αυγής για την θέση της γυναίκας στη Λαϊκή Κοινότητα: "Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων".
Αλεξία Τσούνη
φεμινιστική συλλογικότητα "Το Μωβ"
(www.tomov.gr)