Μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα περί «περιορισμένων κοινωνικών αντιδράσεων στα μέτρα» να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ακόμα περισσότερο τώρα που η προσφυγή στο μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ είναι προ των πυλών και υπαγορεύει μέτρα σοκ για τους εργαζόμενους, όμως οι αγώνες που βγαίνουν τη διαψεύδουν. Στην πραγματικότητα, πάμε για την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 Απρίλη με μια σειρά χώρους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα να βρίσκονται στο πόδι. Κι όχι μόνο αυτό. Πολλά συνδικάτα αποφασίζουν και τη συνέχεια.
Οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συνεχίζουν τις επισχέσεις εργασίας ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές στο ΕΣΥ, παράλληλα έχουν κηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 και 22 Απρίλη και προετοιμάζουν νέα 48ωρη μέσα στο Μάη. Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί ΟΛΜΕ-ΔΟΕ πάνε για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 4 Μάη. Μετά την επιτυχημένη στάση εργασίας και συγκέντρωση της ΟΛΜΕ την περασμένη εβδομάδα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας απειλούν με απεργία διαρκείας από τις 14 Μάη, την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι ωρομίσθιοι αποφάσισαν κατασκήνωση έξω από τη Βουλή από την Τρίτη 20 Απρίλη, οι μηχανικοί του δημοσίου με τη σειρά τους έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν επίσης 48ωρη απεργία στις 21-22/4.
Στο δρόμο
Ολοι αυτοί οι χώροι θα συναντηθούν στο δρόμο στις 22 Απρίλη. Η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων θα τους δώσει αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν. Και ταυτόχρονα θα αναγκάσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να υλοποιήσει την απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου για νέα πανελλαδική απεργία στις αρχές Μάη.
Στο χορό των κινητοποιήσεων, όμως, μπαίνουν τόσο οι ΔΕΚΟ όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Δεν είναι μόνο τα συνδικάτα που συσπειρώνονται γύρω από το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που καλούν στην απεργία της 22 Απρίλη ή γύρω από το ΠΑΜΕ που καλούν σε 48ωρη στις 21 και 22 Απρίλη. Μεγάλοι και δυνατοί χώροι όπως είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αποφάσισαν 48ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα συντονισμένες ενάντια στα μέτρα. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, με απόφαση της ΠΟΣΤ, κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη. Η πίεση προς την ηγεσία της ΓΣEΕ να κηρύξει νέα Πανεργατική Απεργία δεν έρχεται μόνο από τη σφοδρότητα των επιθέσεων που ετοιμάζονται, αλλά κυρίως από τη μαχητική διάθεση της βάσης να αντισταθεί. Αυτό δείχνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται σε απεργία το πρώτο 5ήμερο του Μάη.
Οσο πιο μεγάλη είναι η απεργία στις 22 Απρίλη, τόσο πιο κοντά έρχεται η προοπτική μιας νέας Πανεργατικής μέσα στο Μάη, ακόμα μεγαλύτερης από αυτή που έγινε στις 11 Μάρτη. Ενδιάμεσο ραντεβού, που θα παίξει τεράστιο ρόλο για τη συνέχεια, είναι η απεργία και η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Με την κυβέρνηση και τα αφεντικά να προσπαθούν να καταργήσουν ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα του εργατικού κινήματος, ο μαζικός εορτασμός της 1η Μάη θα είναι ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων.