Ομοφοβική επίθεση σε βάρος του στο χώρο του σχολείου του καταγγέλλει ο Γιώργος, μαθητής από το Χαλάνδρι. Όπως δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:
«Τη Δευτέρα 19/11 το πρωί, την ώρα που μπήκα στο σχολείο, ένα παιδί καθόταν στο παγκάκι με μια παρέα. Αρχίζει να βρίζει και να φωνάζει ‘πουστράκι, μην έρχεσαι στο σχολείο ρε πούστη’. Επειδή εδώ και ένα διάστημα περνάω κρίσεις πανικού έφυγα για να μη γίνει κάτι. Μόλις έφτασα στο σπίτι, μου έστειλε μια συμμαθήτριά μου να γυρίσω. Το είχα γράψει και δημοσίως στο facebook αυτό που έγινε και της είχα στείλει μήνυμα. Το είπε στους καθηγητές, με κάλεσαν πίσω στο σχολείο και με ρώτησαν τι έγινε και γιατί δεν τους είχα πει τι συνέβαινε. Απάντησα ότι επειδή είμαι γκέι είναι πολύ δύσκολο να λέω στο σχολείο τι έγινε, πιο δύσκολο απ’ ό,τι αν ήμουν ανάπηρος ή αλλόθρησκος. Έψαξαν το παιδί αυτό για να του ζητήσουν το λόγο που μίλησε έτσι. Την επόμενη ημέρα βρέθηκε και μου ζήτησε συγγνώμη με μια δικαιολογία του στυλ ότι ήταν ήδη θυμωμένος και τον κοίταξα περίεργα. Μαθεύτηκε στο σχολείο και διάφορα παιδιά μου ζήτησαν συγγνώμη, με αγκάλιασαν κλπ. Βρήκα βοήθεια και από το 15μελές. Αυτό βέβαια κράτησε λίγο, το ξέχασαν λίγο μετά τα υπόλοιπα παιδιά, πιστεύω ότι ντρέπονται να με κάνουν παρέα. Αλλά εγώ δεν μπορώ να το ξεχάσω.
Μετά από 2 μέρες ήρθε και ο Συνήγορος του Πολίτη στο σχολείο, είχα στείλει εγώ μήνυμα. Δυστυχώς το μόνο που πρότειναν ήταν να μου βρουν ψυχολογική βοήθεια, τίποτα άλλο. Είχα μείνει έκπληκτος. Χρειάζεται κάτι πιο συνολικό. Επίσης αυτό που θα ήθελα να πω, προς άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν bullying στα σχολεία τους, είναι να βγουν και να μιλήσουν».
Περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία, λίγους μήνες μετά την αυτοκτονία 15χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη, έρχονται να θυμίσουν με οδυνηρό τρόπο ότι η μάχη ενάντια στην ομοφοβία στα σχολεία είναι επιτακτική. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιοποιηθεί έρευνες τόσο του ΚΕΘΙ, όσο και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων όπως το Πολύχρωμο Σχολείο και η Color Youth σχετικά με το σχολικό κλίμα. Οι έρευνες έχουν αναδείξει τον προεξέχοντα ρόλο της ομοφοβίας στα κίνητρα του σχολικού εκφοβισμού (bullying), καθώς η πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών έχουν ακούσει σεξιστικές εκφράσεις και απόψεις μέσα στο χώρο του σχολείου τους. Ο πατέρας του μαθητή που αυτοκτόνησε το καλοκαίρι, ανέδειξε την απόπειρα του δεύτερου μαθητή του ίδιου σχολείου να βάλει τέλος στη ζωή του. Και καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές για να προστατέψουν τα παιδιά.
Πράγματι, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αναλάβει καμία συνολική πρωτοβουλία αντιμετώπισης της ομοφοβίας. Πάγιο αίτημα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και όχι μόνο είναι η εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής. Αντίθετα, με τους πρόχειρους χειρισμούς του το Υπουργείο «ανάγκασε» τα σχολεία να ανοίξουν το ζήτημα της ταυτότητας φύλου χωρίς καμία προετοιμασία. Παρά το ότι πλήθος εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων αξιοποίησαν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, η διαδικασία στηρίχτηκε περισσότερο στην καλή θέληση. Σε διάφορα σημεία της χώρας η διστακτικότητα αυτή του Υπουργείου έδωσε το πάτημα σε ακροδεξιά κομμάτια να βγάλουν, στο όνομα της εκπαιδευτικής κοινότητας καταχρηστικά, αντιδραστικές κραυγές.
Η διεκδίκηση για σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και για συνολικό πρόγραμμα δράσης από τη μεριά του Υπουργείου δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες μπορούν να τσακίσουν την ομοφοβία στα σχολεία και να προστατέψουν τα θύματα εκφοβισμού με τη συλλογική δράση και με τη στήριξη από τα σωματεία, τις ενώσεις γονέων και τα 15μελή. Όπως φάνηκε από την καταγγελία του Γιώργου, η άμεση αντίδραση που υπήρξε από την συμμαθήτρια και την διευθύντρια ήταν καταλυτική για να αναδειχθεί ότι και τα υπόλοιπα παιδιά είναι αντίθετα με την ομοφοβία. Ταυτόχρονα όμως η απομόνωση και ο φόβος δεν ξεριζώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορούν να σπάσουν με επίμονη δουλειά, συζήτηση και διαρκείς δράσεις.