Από τις 13 μέχρι τις 16 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, για ανάδειξη νέου Δ.Σ, αντιπροσώπων στην ΟΣΝΙΕ και το ΕΚΑ.
Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Κώστα Πολύδωρο, εργαζόμενο στην Ιδιωτική Υγεία και μέλος της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.
Πάτε σε εκλογές του σωματείου σε μια περίοδο που ο κλάδος της Ιδιωτικής Υγείας βρίσκεται σε αναβρασμό. Ποιές είναι οι μάχες που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία το τελευταίο διάστημα;
Ο κλάδος της Ιδιωτικής Υγείας έχει αντιμετωπίσει μια σειρά επιθέσεις. Κλεισίματα, απληρωσιά, επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, τρομοκρατία. Είδαμε όμως και μεγάλες αντιστάσεις σε αυτές τις επιθέσεις. Από τις μάχες στο Νέον Αθήναιον και το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο μια προηγούμενη περίοδο, μέχρι πιο πρόσφατα, στον Όμιλο Euromedica που οι απεργίες απλώθηκαν πανελλαδικά για να τους καταβληθούν τα λεφτά που τους χρώσταγε η διοίκηση. Στο Ωνάσειο οι συνάδελφοι δίνουν έναν αγώνα διαρκείας για να μην καταργηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ένας αγώνας που κορυφώθηκε με 24ωρη απεργία που έσπρωξε την ηγεσία της ΟΣΝΙΕ, της πανελλαδικής ομοσπονδίας, να κηρύξει απεργία σε όλο τον κλάδο στις 14 Νοέμβρη, ημέρα που απεργούσαν και οι συνάδελφοί μας στο δημόσιο τομέα.
Αιχμή μας είναι η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Oι επιθέσεις από τη μεριά των αφεντικών της Ιδιωτικής Υγείας δεν έχουν σταματήσει. Οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, συνεχίζεται η απλήρωτη εργασία σε αρκετά σημεία, σε πολλούς χώρους υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας που πάει χέρι χέρι με την έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη για προσλήψεις. Ακόμα και ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας ανοίγονται, όπως κι αυτά του σεξισμού. Κι αυτό σημαίνει συνέχεια των κινητοποιήσεων και προσπάθεια για κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων.
Τι είναι η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών και ποιά ήταν η παρέμβασή της σε αυτές τις μάχες;
Η ΑΣΚΥ είναι το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε παρέμβαση σε όλες τις μάχες του κλάδου, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Βρεθήκαμε σε κάθε κλινική που ξεσηκώνονταν οι συνάδελφοι. Στόχος μας είναι καμία μάχη να μη μείνει χωρίς συμπαράσταση, να οργανωθεί, να έχει διάρκεια, να γίνει κτήμα όλου του κλάδου. Δώσαμε έμφαση στο να πάρει πρωτοβουλίες το σωματείο, να το δυναμώσουμε, να γραφτούν όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες.
Είμαστε εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία και παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, αλλά δεν παραιτούμαστε από τη μάχη για κρατικοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων, για δημόσια και δωρεάν Υγεία για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, μετανάστη, ανασφάλιστο. Κρατικοποίηση όχι σαν αυτή που ισχυρίζεται ότι κάνει η κυβέρνηση με το Ωνάσειο και το Ντυνάν, που ταυτόχρονα θίγει τις συλλογικές συμβάσεις και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και φέρνει φοροαπαλλαγές για το Ίδρυμα Ωνάση. Αλλά με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά. Οι κλινικάρχες άλλωστε πλούτισαν από τη λεηλασία των δημόσιων αποθεματικών και το δικό μας κόπο και ιδρώτα. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και σε αυτό πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση. Εκτός από τη στήριξη της κάθε μάχης βάλαμε και πολιτικά ζητήματα όπως τη μάχη ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό, συμμετέχοντας στα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια κι έχοντας στις διεκδικήσεις μας την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Πες μας λίγα πράγματα για το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚΥ
Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται κατά 60% από γυναίκες, όχι τυχαία. Είμαστε σε έναν κλάδο που η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι γυναίκες. Και παρ'όλα αυτά ο μέσος όρος των γυναικών εργαζόμενων είναι και πιο κακοπληρωμένες και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες προαγωγής σε θέσεις προϊσταμένων και υφίστανται κι όλες τις εκφάνσεις του σεξισμού.
Κατά κύριο λόγο οι υποψήφιοι της ΑΣΚΥ είναι νέοι και νέες συνάδελφοι, γεγονός που δείχνει τη διάθεση στις τάξεις των νέων εργαζόμενων να παλέψουν μέσα από το σωματείο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται αγωνιστές κι αγωνίστριες από τους χώρους που δόθηκαν μάχες την προηγούμενη περίοδο, όπως το Ωνάσειο.
Στις 20 Γενάρη ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό Νοσοκομείων θα πραγματοποιήσουν την ετήσια πανελλαδική τους συνέλευση. Ποιά ήταν η συνεισφορά τους στις μάχες της Ιδιωτικής Υγείας;
Η βοήθεια του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια είναι κρίσιμη. Κάναμε προσπάθεια να συνδέσουμε τους αγώνες που έδιναν οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία με αυτούς των συναδέλφων μας στα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο. Στο Ωνάσειο για παράδειγμα τη μέρα της απεργίας, είχαμε καταφέρει να έχουμε ψηφίσματα συμπαράστασης από μια σειρά σωματεία εργαζομένων όπως του Μετρό, του Αγ.Σάββα, των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού και είχαμε μαζί μας αντιπροσωπεία εργαζομένων από τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό δίνει δύναμη στους απεργούς και βάζει τις πιέσεις και στη συνδικαλιστική ηγεσία να μη μένει αδρανής. Οργανώνοντας τη βάση των εργατικών χώρων μπορείς από τη μια να ενώνεις τις εργατικές μάχες και από την άλλη να αναγκάζεις τις ηγεσίες των συνδικάτων να κινητοποιούνται.
Η συνέλευση στις 20 Γενάρη θέλουμε να είναι ένας σταθμός για τη συνέχεια της μάχης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και όχι μόνο.
Ξεκινάμε από το γεγονός ότι με τις απεργίες και την από τα κάτω οργάνωση μπορούμε να νικάμε. Πέρυσι κανείς δεν πίστευε ότι οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ στην Υγεία, μπορούν να μείνουν στη δουλειά. Κι όμως κερδίσαμε την ανανέωση των συμβάσεών τους με μια μεγάλη απεργία στις 29 Νοέμβρη του 2017 που οργάνωσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και τράβηξε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να συμμετέχουν. Και πάλι έναν χρόνο μετά, κανείς δεν περίμενε ότι μπορούμε να κερδίσουμε εκ νέου ανανέωση και να περάσουν οι συμβάσεις το 24μηνο. Οργανώσαμε όμως τη μάχη από τα κάτω, με μαζικούς όρους, μέσα σε πολλά νοσοκομεία, με κορύφωση την απεργία στις 10 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε νέα 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων.
Αντίστοιχα με το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό. Το καλοκαίρι επρόκειτο να απολυθούν και μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις των ομοσπονδιών, κάτω από τη δική μας πίεση κι οργάνωση, δόθηκε δέσμευση για μη απόλυση και γενναία μοριοδότηση. Κι αυτά ανακοινώθηκαν μετά την απεργία στις 14 Νοέμβρη που επίσης οργανώσαμε από τα κάτω μέσα στα νοσοκομεία.
Άρα ξεκινάμε λέγοντας όχι στην ηττοπάθεια, όχι στην ισοπέδωση για “τον κόσμο που πήγε σπίτι του”. Ίσα ίσα που η περίφημη “έξοδος από τα μνημόνια”, έχει ανοίξει την όρεξη στους εργαζόμενους να βγουν και να παλέψουν για να τα πάρουν όλα πίσω.
Χρειάζεται να συνεχίσουμε. Μέχρι στιγμής καταφέρνουμε να μην απολυόμαστε. Με τις ανανεώσεις να έχουμε ψωμί στο τραπέζι για κάποιους μήνες ακόμα. Αλλά αυτό δεν παύει να είναι μια διαρκής παράταση. Εμείς βάζουμε και κάτι ακόμα. Χρειάζεται να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Ξεκάθαρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και να τελειώνουμε και με την επισφάλεια αλλά και με τις διακρίσεις. Ο συμβασιούχος π.χ γιατί να μη δικαιούται την αύξηση στο μισθό που συνεπάγεται με τα χρόνια δουλειάς; Γιατί να μην έχουν τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα;
Κι ανοίγει και το ζήτημα του πώς τα παλεύεις αυτά. Μια αντίληψη λέει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν γραφειοκρατικές ηγεσίες στα συνδικάτα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Υπάρχει η αντίληψη που αποθεώνει τον ΑΣΕΠ, με το επιχείρημα της αξιοκρατίας. Είναι κοροϊδία. Ο ΑΣΕΠ έχει παράλογα κριτήρια. Είναι μηχανισμός για να κόβονται οι προσλήψεις στο δημόσιο και γι'αυτό τον έφτιαξε ο Σημίτης. Μην τα ξεχνάμε αυτά.
Άποψή μας είναι ότι με την οριζόντια δράση και συντονισμό μόνιμων και συμβασιούχων εργαζόμενων στα νοσοκομεία και των σωματείων τους, μπορείς να οργανώνεις τις απεργίες και να βάζεις την πίεση στις ηγεσίες των συνδικάτων να κλιμακώνουν. Και τελικά να πετυχαίνεις και νίκες. Έτσι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Οι περισσότερες από τις απεργίες του κλάδου την τελευταία χρονιά – σίγουρα οι πιο πετυχημένες - ξεκίναγαν ως αποφάσεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων και τράβαγαν τις ομοσπονδίες να τις καλύψουν. Έτσι θα κερδίσουμε και τις μονιμοποιήσεις, έτσι θα κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης.
Είναι μάχες που έχουμε να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια και για αυτό η συμμετοχή όλων στη συνέλευση του Συντονισμού Εναντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων στις 20 Γενάρη, είναι πολύ σημαντική.
γιατρός ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος Συντονιστικού Νοσοκομείων
Πανελλαδική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν από κοινού, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, την Κυριακή 20 Γενάρη, στο αμφιθέατρο της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, Μεταξουργείο). Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 10πμ και θα έχει τρία θέματα: Την οργάνωση της μάχης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την προσπάθεια για μια απεργιακή 8η Μάρτη ενάντια στο σεξισμό.