Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών

10/12, Στάση εργασίας υγειονομικών

Σε στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας προχώρησαν τη Δευτέρα 10/12, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιστεκόμενοι στις απολύσεις των επικουρικών.

Στη στάση συμμετείχαν οι ομοσπονδίες των εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ, το κλαδικό σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά. 

“Τέλος του έτους απολύονται σχεδόν 600 επικουρικοί γιατροί. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται πολλά χρόνια μέσα στα νοσοκομεία σε δύσκολες συνθήκες” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μούσα Αλουντάτ, γιατρό στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Αγ. Ανάργυροι”. 

“Τη στιγμή που τόσες χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι φεύγουν με συνταξιοδοτήσεις, οι απολύσεις αυτές αν ισχύσουν θα ερημώσουν ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ. Οι ανάγκες δεν λιγοστεύουν όμως. Θα την πληρώσουν οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι που μένουν στη δουλειά και θα πρέπει να καλύψουν τις ακόμα χειρότερες ελλείψεις και φυσικά οι συνάδελφοι που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Στο ΓΟΝΚ για παράδειγμα, οι επικουρικοί είναι η ραχοκοκκαλιά της λειτουργίας του νοσοκομείου. Ακόμα κι αν πάνε να τους αναπληρώσουν θα υπάρξει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει λύση. Μονιμοποίησή τους και προκήρυξη ακόμα περισσότερων προσλήψεων. Χρειάζονται αυτοί που δουλεύουν ήδη κι άλλοι τόσοι. Παλεύουμε για αυτό. Για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατρών και μη και ακόμα περισσότερες προσλήψεις. Θα τα καταφέρουμε με συνέχεια, κλιμάκωση κι ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων” συνέχισε.  

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν υγειονομικοί από μια σειρά νοσοκομεία, ενώ οργανωμένη παρουσία με πανό, είχαν εκτός από τις ομοσπονδίες, τα σωματεία του Αγ.Σάββα, του Γεννηματάς, του ΓΟΝΚ “Αγ.Ανάργυροι”, του Θριάσιου και το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

“Είναι σημαντικό ότι η σημερινή κινητοποίηση ξεκίνησε σαν στάση εργασίας για τους γιατρούς αλλά επεκτάθηκε σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων” υπογράμμισε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ. Σάββα. “31/12 απολύονται εκατοντάδες γιατροί και μη γιατροί, επικουρικό προσωπικό. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην, ήδη βεβαρημένη από τις ελλείψεις, λειτουργία των νοσοκομείων. Για παράδειγμα στο τμήμα που εργάζομαι, το παθολογοανατομικό εργαστήριο του Αγ. Σάββα, από τους 9 γιατρούς, οι 5 είναι επικουρικοί κι από αυτούς οι 3 απολύονται στις 31/12. Μιλάμε ότι το ένα τρίτο των γιατρών σε λιγότερο από ένα μήνα απολύονται. Ακόμα και καινούργιοι να έρθουν, το κενό και η αναταραχή που θα δημιουργηθεί, θα προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα στη λειτουργία του τμήματος, π.χ σε πόσο χρόνο θα βγαίνουν οι βιοψίες σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο σαν το δικό μας”.

Τροπολογία

“Σήμερα το πρωί μάθαμε ότι ψηφίστηκε η τροπολογία για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό, σχετικά με τη μοριοδότηση που θα δοθεί προκειμένου να συμμετέχουν στις προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Διαπιστώσαμε ότι στην τροπολογία προβλέπονται μειωμένα μόρια, σε σχέση με τις υποσχέσεις που μας είχαν δώσει από τη μεριά του υπουργείου μετά την προηγούμενη απεργία μας στις 10 Οκτώβρη. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός επικουρικών εργαζόμενων κινδυνεύει να πεταχτεί στο δρόμο και να έχουμε μια επανάληψη του σκηνικού που είχε στηθεί με τους συμβασιούχους των δήμων και την προκήρυξη 3Κ, όπου χιλιάδες απολύθηκαν και ακόμα παλεύουν να μείνουν στη δουλειά με ενστάσεις κι ασφαλιστικά μέτρα. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί το ίδιο και στα νοσοκομεία και γι' αυτό ξεσηκώνουμε τους συναδέλφους και σήμερα απεργούμε και βρισκόμαστε εδώ στο Υπουργείο διεκδικώντας απαντήσεις. Έχουμε την αυτοπεποίθηση γιατί κάθε φορά που απεργούμε κι ερχόμαστε στο Υπουργείο αναγκάζουμε την ηγεσία του σε υποχώρηση”, συνέχισε η Κ. Πατρικίου. 

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μιλήσαμε μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κώστα Καταραχιά, πρόεδρο του σωματείου του Αγ. Σάββα, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία: “Θέσαμε τα αιτήματά μας, να μην απολυθεί κανείς και να βρεθεί μια μόνιμη λύση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι 'δεν έχουν τέτοια δυνατότητα' κι ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι, όσων τελειώνουν οι συμβάσεις στις 31/12 να μπαίνουν στις λίστες με την προοπτική να ξαναμπούν στα νοσοκομεία με τη μοριοδότηση της 'ειδικής εμπειρίας'. Όσον αφορά τους επικουρικούς μέσω ΕΣΠΑ είπαν ότι βρέθηκαν τα λεφτά για να δώσουν νέα παράταση. Σε σχέση με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για το μη ιατρικό προσωπικό, επιβεβαιώθηκε από τη μεριά του Υπουργείου ο κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που συνέβη με την περίπτωση των συμβασιούχων στους δήμους. Συμπερασματικά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πιέζονται. Πάντα αναγκάζονται να δώσουν κάτι, όπως π.χ σήμερα την ανανέωση των επικουρικών μέσω ΕΣΠΑ. Δεν μας αρκεί. Μπορούμε να κερδίσουμε την παραμονή όλων στη δουλειά με οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”.