Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
H Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών: Μέσα στους εργατικούς χώρους

7/12, Βιβλιοπαρουσίαση στο Αγλαΐα Κυριακού

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει μέσα στους εργατικούς χώρους η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”. Οι εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου στους χώρους δουλειάς συγκεντρώνουν δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους και πυροδοτούν μεγάλη πολιτική συζήτηση για τις αιτίες της γυναικείας καταπίεσης και πώς παλεύεται.

Αυτή ήταν η εικόνα των εκδηλώσεων τόσο στην ΕΡΤ όσο και τα νοσοκομεία Αγία Όλγα και Αγλαΐα Κυριακού την περασμένη εβδομάδα. Ομιλήτρια και στις τρεις εκδηλώσεις ήταν η συγγραφέας του βιβλίου, Μαρία Στύλλου, που εστίαζε στην ανάγκη το γυναικείο κίνημα να βάλει στο στόχαστρό του το σύστημα της εκμετάλλευσης και του σεξισμού. Παντού η συζήτηση που ακολουθούσε έκφραζε την αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων γυναικών να παλέψουν τις σεξιστικές διακρίσεις και όλες τις επιθέσεις στο χώρο δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία. Και παντού, η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη, τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, συζητήθηκε πολύ με όλες/ους να τη βρίσκουν σαν μια πολύ σημαντική και αναγκαία πρωτοβουλία.

“Ήταν μια συζήτηση που καμία και κανένας δεν ήθελε να τελειώσει”, μας είπε για την εκδήλωση στην ΕΡΤ στις 4/12 η Ειρήνη Φωτέλη, εργαζόμενη στο χώρο, “Αρχικά μίλησε η Ειρήνη Γιανναρά, εργαζόμενη στην ΕΡΤ που στάθηκε κύρια στις γυναίκες εργαζόμενες στα ΜΜΕ και τις διακρίσεις που δέχονται στο χώρο δουλειάς τους. Η κουβέντα, μετά την ομιλία της Μ. Στύλλου, ανέδειξε αιτήματα που έχουμε να παλέψουμε. Για παράδειγμα, το να διεκδικήσουμε παιδικό σταθμό στην ΕΡΤ στην οποία εργάζονται χιλιάδες γυναίκες. Είναι μια απαραίτητη υπηρεσία, που μέχρι το “μαύρο” είχε αντικατασταθεί από ένα επίδομα. Κι αυτό όμως κόπηκε μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Το σημαντικό είναι ότι μπήκαμε στην αίθουσα πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ιδέες και απόψεις ο καθένας, και βγήκαμε πιο ξεκάθαροι, έχοντας ανταλλάξει εμπειρίες και προτάσεις για το πώς εντάσσουμε τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση μέσα στις καθημερινές μάχες”.

Την εκδήλωση στο Αγία Όλγα στις 6/12, την οποία παρακολούθησαν εργαζόμενες/οι αλλά και επισκέπτες του νοσοκομείου, άνοιξε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο χώρο. Την ομιλία της Μ. Στύλλου ακολούθησαν τοποθετήσεις για το πόσο λάθος είναι η άποψη ότι η γυναικεία καταπίεση οφείλεται στους άντρες φέρνοντας ως παράδειγμα τις γυναίκες της αστικής τάξης “που ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο σθένος που το κάνουν και οι άντρες της τάξης τους”.

Την εκδήλωση στο Αγλαΐα Κυριακού στις 7/12, στην οποία συμμετείχαν κύρια εργαζόμενες -μόνιμες, συμβασιούχες και επικουρικές-, άνοιξε η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων, επίσης με μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου. Οι τοποθετήσεις, μετά την ομιλία της Μ. Στύλλου, έπεφταν βροχή.

“Συμφωνώ ότι οι γυναίκες πρέπει να οργανωθούμε και να βγούμε στο δρόμο”, είπε για παράδειγμα η Αλεξία, συμβασιούχος στο νοσοκομείο, “Αλλά πώς θα γίνει πράξη αυτό; Πώς θα γίνει της Γαλλίας κι εδώ; Βλέπουμε δυσκολίες αντίδρασης στον εργασιακό χώρο. Ιδιαίτερα στις ιδιωτικές εταιρίες που δεν σέβονται καθόλου τα γυναικεία δικαιώματα και η πρώτη ερώτηση είναι αν σκοπεύεις να παντρευτείς ή να κάνεις παιδιά, υπάρχει φόβος. Εδώ στο νοσοκομείο ο αγώνας για προσλήψεις είναι ο πιο σημαντικός. Φτάνουμε σε σημεία να μην μπορούν να δοθούν οι γονικές άδειες ή τα ρεπό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και δεν βγαίνει το πρόγραμμα, κάτι που πληρώνουμε και εμείς οι γυναίκες εργαζόμενες του νοσοκομείου και οι ασθενείς”.


Εκδηλώσεις

Εργαζόμενοι καθαριότητας Δήμου Αθήνας 
Παρασκευή 14/12, 
Γκαράζ Δήμου, 12.00, 
Μαρία Στύλλου
 
Εργαζόμενοι Δήμου Αγ. Παρασκευής 
Τρίτη 15/1/2019, 
Αιθ. δημοτικού συμβουλίου, 1.30μμ, Μαρία Στύλλου
 
Πατήσια 
Τετάρτη 16/1/2019, 
καφενείο Περιμπανού 
(Χατζηδάκη 9), 6.30μμ, 
συνδιοργάνωση Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με συνεργατικό καφενείο Περιμπανού