Στις 14 Δεκέμβρη οι συνομιλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή έφτασαν στο τέλος τους, αλλά ελάχιστα συμφωνήθηκαν, έστω στα λόγια, για να σταματήσει η κλιματική καταστροφή.
Αντιπρόσωποι από 200 χώρες βρέθηκαν στο Κατοβίτσε της Πολωνίας για δύο εβδομάδες συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των συμφωνιών που είχαν συναφθεί σε προηγούμενες διασκέψεις για το κλίμα. Η τελευταία μεγάλη σύνοδος κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 είχε σαν αποτέλεσμα την υπόσχεση ότι οι χώρες θα περιόριζαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Στο Κατοβίτσε τελικά επανέλαβαν ξανά τον ίδιο στόχο αφήνοντας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για τις συνομιλίες του επόμενου έτους. Οι χώρες συμφώνησαν απλά στο τρόπο καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να αυξήσουν τους στόχους για περαιτέρω μείωση των εκπομπών η οποία αποτελεί βασικό αίτημα της επιστημονικής κοινότητας και του κινήματος για το περιβάλλον. Το ζήτημα των λεγόμενων πιστώσεων άνθρακα - όπου οι πλουσιότερες εταιρείες μπορούν να αγοράσουν αποτελεσματικά την ικανότητά τους να ρυπαίνουν – παρέμεινε ανοιχτό στο Κατοβίτσε.
Ακόμη και η ίδια η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά της σύμφωνα με την οποία παραμένουν ακόμη μόνο 12 χρόνια προκειμένου η ανθρωπότητα να μπορέσει να αποτρέψει τα πιο καταστροφικά σενάρια για το κλίμα. Συνέστησε μάλιστα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς θεωρώντας μη αρκετό το όριο των 2 βαθμών που είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι.
Φυσικά υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην έκθεση της IPCC καθώς οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ μπλοκάρισαν την επικύρωσή της. Αντ' αυτής, το συνέδριο συμφώνησε να χαιρετίσει την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της έρευνας και όχι τα συμπεράσματά της! Έτσι το βασικό ερώτημα τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν τις θερμοκρασίες στο συνιστώμενο κατώτατο όριο δεν συζητήθηκε καν στη διάσκεψη. Επιπλέον ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο ακύρωσε την πρόσκληση που είχε διατυπώσει η Βραζιλία να αναλάβει τις συζητήσεις του επόμενου χρόνου που τελικά θα λάβουν χώρα στην Χιλή.
Στον αντίποδα της άθλιας αδιαφορίας επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, μαζικές διαδηλώσεις έγιναν για το κλίμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε δεκάδες πόλεις σε όλον τον πλανήτη, ανάμεσά τους το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας όπου αρκετές φορές οι διαδηλωτές ενώθηκαν με τα Κίτρινα Γιλέκα και βέβαια οι Βρυξέλλες, όπου στις 2 Δεκέμβρη διαδήλωσαν περίπου 65.000 άνθρωποι.
Σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου φοιτητές πραγματοποίησαν αποχές και διαμαρτυρίες απαιτώντας δράση για την αλλαγή του κλίματος ενώ αποχές έγιναν σε σχολεία και πανεπιστήμια στη Γερμανία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Θάνμπεργκ που βρισκόταν στο ίδιο το Κατοβίτσε: «Αν είναι τόσο αδύνατο να βρεθούν λύσεις εντός του συστήματος τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε αυτό το σύστημα».