Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δολοφονία του Σαχζάτ: Οι δολοφόνοι καμάρωναν ρατσιστικά!

Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε την Δευτέρα 14 Γενάρη στο Εφετείο Αθηνών η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των δυο χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστου Στεργιόπουλου και Διονύση Λιακόπουλου. Οι δύο κατηγορούμενοι για τη ρατσιστική ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη το Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα βρίσκονται στη φυλακή καταδικασμένοι πρωτόδικα σε ισόβια, ενώ είναι ταυτόχρονα κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρει το jailgoldendawn: “Αποκαλυπτική ήταν η σημερινή (14/1/2019) μαρτυρία αστυνομικού που συνέλαβε τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο, λίγα λεπτά μετά την ανθρωποκτονία στα Πετράλωνα, κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Ο μάρτυρας αποκάλυψε οτι σε συνομιλία στο Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων ανάμεσα στους δράστες και στον ίδιο, όταν τους ρώτησε τι είχε συμβεί, αυτοί απάντησαν: “Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό… Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας… Έχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό…. Καλά δεν του κάναμε;”.

Η μαρτυρία αυτή – που σημειωτέον εισφέρεται για πρώτη φορά – έπεσε σαν βόμβα στο δικαστήριο, καθώς επιβεβαιώνει πλήρως την πρωτόδικη απόφαση που έκρινε ότι το κίνητρο της δολοφονίας Λουκμάν ήταν ρατσιστικό. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης προσπάθησαν να αναγκάσουν τον αστυνομικό να ανακαλέσει τη μαρτυρία του με πλήθος ερωτήσεων, αλλά ο μάρτυρας δεν άλλαξε την κατάθεσή του... Το δικαστήριο, αφού εξέτασε συνολικά τέσσερις αστυνομικούς, διέκοψε για τις 22 Ιανουαρίου”.


Μια καμπή για το κίνημα

Την Παρασκευή 18 Γενάρη διαδηλώνουμε αντιφασιστικά στα Πετράλωνα, τιμώντας τη μνήμη του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και απαιτώντας την ισόβια -και σε δεύτερο βαθμό- καταδίκη των δύο χρυσαυγιτών δολοφόνων του. Η Εργατική Αλληλεγγύη επισκέφτηκε το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που λειτουργεί κάθε Κυριακή στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Εκεί μίλησε με τον πατέρα του Σ. Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεϊν που βρίσκεται στην Αθήνα για το Εφετείο των δολοφόνων του παιδιού του και τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. 

Τη συνέντευξη πήρε η Λένα Βερδέ.

Κλείνουν έξι χρόνια από τη χρυσαυγίτικη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν το Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα. Γιατί χρειάζεται να τιμήσουμε αυτή την επέτειο;

Τζαβέντ: Από το 2009 μέχρι το 2013, οι φασίστες προχωρούσαν σε επιθέσεις και προσπαθούσαν να επιβάλλουν τον τρόμο και τον φόβο σε όλους, να μην μιλά και να μην αντιδρά κανείς. Και τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν υπήρχε ούτε μια σύλληψη για αυτές τις επιθέσεις. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι, κύρια μετανάστες, χτυπημένοι, αλλά κανείς ένοχος. Αντίθετα, υπήρχε συνεργασία της κυβέρνησης και της αστυνομίας μαζί τους για να συνεχίζουν τα εγκλήματά τους.

Η δολοφονία του Λουκμάν ήταν καμπή. Άλλαξε όλο το κλίμα. Η κινητοποίησή μας, της ΚΕΕΡΦΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και όλων όσων μέχρι τότε μιλούσαμε και αντιδρούσαμε, βοήθησε το αντιφασιστικό κίνημα να μεγαλώσει. Και μετά και τη δολοφονία Φύσσα να γίνει ποτάμι. Έτσι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάει στη δίκη της ΧΑ, έτσι καταδικάστηκαν ισόβια οι δολοφόνοι του Λουκμάν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σώθηκε κόσμος μετά από αυτό τον ξεσηκωμό. Μειώθηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις, οι χρυσαυγίτες δεν τολμούν να φοράνε τις μπλούζες ανοιχτά και να βγαίνουν όπως τότε, τα γραφεία τους κλείνουν, βουλευτές και στελέχη τους φεύγουν. Όλοι εμείς τους έχουμε βάλει φρένο. Αλλιώς θα ακολουθούσαν κι άλλες δολοφονίες, κι άλλες επιθέσεις.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε, μέχρι να καταφέρουμε να μπουν οριστικά όλοι στη φυλακή. Γι' αυτό έχει σημασία να έχουμε πολύ κόσμο στην επέτειο της δολοφονίας του Λουκμάν, στη διαδήλωση στις 18 Γενάρη. Είναι σημαντικό όχι μόνο για μας τους μετανάστες, αλλά για κάθε άνθρωπο σε αυτή τη χώρα και αυτή την κοινωνία.

Η επέτειος συμπίπτει με το Εφετείο των δύο χρυσαυγιτών δολοφόνων του Λουκμάν. Ποια απόφαση απαιτούμε να πάρει το δικαστήριο;

Χαντίμ: Το Εφετείο των δύο δολοφόνων είναι και ο λόγος που έχω έρθει ξανά εδώ. Για να παραμείνει η ίδια ποινή, η ισόβια καταδίκη τους, για να μην μπορέσει το δικαστήριο να την μειώσει. Έχασα το παιδί μου που ήταν μοναδικό για μένα και την οικογένειά μου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι να χάνει κανείς το παιδί του, τι παθαίνει μέσα του. Δικαιοσύνη για το Σαχζάτ και για μένα σημαίνει να μην αλλάξει η ποινή.

Την πρώτη φορά φορά που ήρθα εδώ, για την πρώτη δίκη, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχει τόση μεγάλη καμπάνια για την ισόβια καταδίκη των δραστών. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχει τόσος κόσμος να με στηρίζει και να μου συμπαραστέκεται. Ξέρω ότι χωρίς την ΚΕΕΡΦΑ και όλη αυτή την προσπάθεια, θα ήταν πολύ δύσκολο να έχω δικαιοσύνη. Ένας άγνωστος άνθρωπος, από άλλη χώρα, από μακριά, ένας φτωχός άνθρωπος, τι θα μπορούσε να κάνει μόνος του; Το ότι εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι μιλάγανε και έβγαιναν στο δρόμο γι' αυτό, ήταν καθοριστικό για να έχουμε δικαιοσύνη. Όταν καταδικάστηκαν οι δολοφόνοι, χάρηκα πάρα πολύ. Είχα πόνο που έχασα το παιδί μου, αλλά ήμουν χαρούμενος που είχα δικαιοσύνη, που καταδικάστηκαν οι δολοφόνοι. Το ίδιο θέλω και τώρα.

Γιατί έχει σημασία μια τέτοια απόφαση;

Χαντίμ: Το να έχουμε δικαιοσύνη πάλι, το να παραμείνει η απόφαση, είναι πολύ σημαντικό. Δίνει ελπίδα και δύναμη σε όλους τους μετανάστες που έρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και όλες τις άλλες χώρες εδώ στην Ελλάδα για να δουλέψουν, για να στείλουν χρήματα πίσω στις οικογένειές τους, όπως το έκανε ο Σαχζάτ. Τους δίνει το μήνυμα ότι είναι ασφαλείς, τους προστατεύει, για να μην υπάρχουν άλλα θύματα. Γι' αυτό και θα παραμείνω εδώ μέχρι να ακούσω την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Καλώ όλο τον κόσμο, ειδικά τους ντόπιους από την περιοχή των Πετραλώνων αλλά και από όλη την Αθήνα, να διαδηλώσουμε στις 18 Γενάρη όλοι μαζί. Μετανάστες και ντόπιοι, να είμαστε στην επέτειο της δολοφονίας του Σαχζάτ για να δείξουμε ότι είμαστε μαζί με αυτούς που έχουν δίκιο, που δολοφονήθηκαν άδικα, μαζί με τους φτωχούς. Αν δεν το κάνουμε, αν δεν μιλάμε και δεν είμαστε εκεί, δίνουμε χώρο στους δολοφόνους. Σας περιμένω εκεί και στο δικαστήριο.

Τί ρόλο θα παίξει η καταδίκη των δολοφόνων του Λουκμάν για τη δίκη της ΧΑ;

Τζαβέντ: Η δολοφονία Λουκμάν συνδέεται με τη δίκη της ΧΑ. Η υπόθεση έχει ενταχτεί στη μεγάλη δίκη, οι δράστες είναι κατηγορούμενοι και εκεί. Στην πρώτη τους δίκη είχε αναγνωριστεί ότι είναι μέλη της ΧΑ και ότι είχαν ρατσιστικό κίνητρο. Αν συνεχίσει να ισχύει το ίδιο, τότε αυτό θα παίξει ρόλο στην απόφαση στη δίκη της ΧΑ. Γι'αυτό και έχει σημασία ξανά η στήριξη του κόσμου. Πιστεύω, όπως είπε ο Χαντίμ, πως αν δεν υπήρχε αυτό το κίνημα, δεν θα υπήρχε ούτε δίκη, ούτε καταδίκη. Η άλλη πλευρά είχε λεφτά, δύναμη, ένα σύστημα να τους στηρίζει. Εμείς τι έχουμε; Έχουμε μόνο το κίνημά μας. Αυτή είναι η δύναμή μας.

Θέλουμε να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό και φασισμό, ήρεμα όλοι μαζί. Αυτό είναι μια διαρκής μάχη. Σε αυτό το σχολείο που είμαστε σήμερα και δίνουμε συνέντευξη, που πριν δυο χρόνια μας παραχώρησε ο δήμος της Αθήνας για το σχολείο της Κοινότητας, προσπάθησαν να μας διώξουν οι φασίστες. Αλλά όσοι αντισταθήκαμε, ήμασταν περισσότεροι. Έτσι θα συνεχίσουμε. Στις 18 Γενάρη με τη διαδήλωση στα Πετράλωνα, εδώ κάθε Κυριακή στο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας, στις 16 Μάρτη στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, για να πούμε ότι δεν θα περάσει ο ρατσισμός και ο φασισμός. Θα νικήσει η αλληλεγγύη και η αγάπη.