Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: «Aυτογκόλ» της υπεράσπισης

Τώρα οι νεοναζί δηλώνουν ...”Πρόσκοποι”

Εννέα κατηγορούμενοι προσκόμισαν έγγραφα στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς (312η-315η), με τους 8 να έχουν ολοκληρώσει (Μπαρμπαρούσης, Κουκούτσης, Αντωνακόπουλος, Χατζηδάκης, Καζαντζόγλου, Μπαρέκας, Χρυσαφίτης, Καλαρίτης και Μιχάλαρος, ο οποίος θα ολοκληρώσει στις 16/1, 316η δικάσιμο). Οι δυο από αυτούς, Κουκούτσης και Μπαρμπαρούσης, είναι οι τελευταίοι βουλευτές πριν τον Μιχαλολιάκο. 

Ο Μπαρμπαρούσης, βουλευτής από το 2012, προσχηματικά είχε «διαγραφεί», αλλά μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Τον διέγραψε ο Μιχαλολιάκος με τον φόβο της δίωξης, όταν το καλοκαίρι του 2017 κάλεσε το στρατό σε πραξικόπημα μέσα στην ίδια τη Βουλή, καταχειροκροτούμενος από τους άλλους χρυσαυγίτες βουλευτές. Το πόσο υποκριτική ήταν η διαγραφή φάνηκε και στις 15/1 όταν ο Μπαρμπαρούσης επέστρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τα έγγραφά του, ερωτήσεις και ομιλίες με δήθεν ενδιαφέρον για την επαρχία και διάφορα «κοινωνικά» και «πατριωτικά» θέματα, δεν απαντάνε στις επιθέσεις ταγμάτων εφόδου σε μικροπωλητές που αυτός οργάνωσε στις λαϊκές και για τις οποίες το δικαστήριο έχει εικόνα. Έχουν προβληθεί βίντεο των επιθέσεων, καθώς και δήλωση του ίδιου του Μπαρμπαρούση «είμαι έτοιμος σε ανύποπτο χρόνο να πάω να ξανακάνω ελέγχους». Πολύ περισσότερο, δεν πείθουν ότι ο Μπαρμπαρούσης δεν ήταν, ή έχει πάψει να είναι ένας ναζιστής τραμπούκος, μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που θέλει να ανατρέψει τη δημοκρατία. Και μπορεί να μην είναι σε αυτή τη δικογραφία το κάλεσμα για πραξικόπημα, αλλά ο Μπαρμπαρούσης απηχούσε λέξη προς λέξη δεκάδες δηλώσεις και ομιλίες του Μιχαλολιάκου, που το δικαστήριο έχει παρακολουθήσει.

Ο Κουκούτσης εξελέγη βουλευτής με τη ναζιστική συμμορία το 2012 και το 2015, ενώ το 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή κρατώντας την έδρα. Η οργάνωση έχει κρατήσει σχεδόν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτό το γεγονός. Ο Κουκούτσης είναι ακόμη ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής που έχει ομολογήσει τη ναζιστική φύση και τις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης, λέγοντας σε ομιλία του στην τοπική Σπάρτης: «Αποκηρύσσουμε το κάθε τι συνάδει με τον εθνικοσοσιαλισμό. Αυτά τελείωσαν για τη Χρυσή Αυγή […] Η δύναμή μας δεν είναι στα μπράτσα, ρε παιδιά. Χρειάστηκε κάποια εποχή να τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά. Ε, ας πούμε την αλήθεια, η εποχή αυτή ξεπεράστηκε […] Βραχνάς είναι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τα δικαστήρια. […] Μας περιμένουν στη γωνία για το παραμικρό». Μετά από αυτά, τα έγγραφά του (ερωτήσεις και ομιλίες) δεν είχαν και πολλά να αντιπαραθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου. Ο Κουκούτσης επιπλέον έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου. Την ημέρα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου ενάντια στον Ξένιο Δία, τον Αύγουστο του 2012, ο Κουκούτσης είχε επιτεθεί λεκτικά και σωματικά (ήταν η εποχή των «μπράτσων») στον Π. Κωνσταντίνου, τον Τζ. Ασλάμ και την Β. Κατριβάνου, ενώ λίγο μετά δημοσίευσε κείμενο στο οποίο κατηγορούσε τον Π. Κωνσταντίνου ως «εμπρηστή της Μαρφίν».

Τοπική της Νίκαιας

Οι Αντωνακόπουλος και Χατζηδάκης κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά τα έγγραφά τους δεν είχαν σχέση με την κατηγορία αυτή. Οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους που κατέθεσαν έγγραφα κατά την 315η δικάσιμο (15/1) είναι μέλη της τοπικής της Νίκαιας και κατηγορούνται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Καζαντζόγλου, Μιχάλαρος, Χρυσαφίτης και Καλαρίτης). Η υπερασπιστική γραμμή της Νίκαιας στη φάση των εγγράφων βαδίζει την πεπατημένη της εξέτασης μαρτύρων, όπως την είδαμε σε όλη της την αηδιαστική διάσταση στις συνεδριάσεις της περιόδου 2015-2016: αποδόμηση των μαρτύρων με συκοφάντησή τους, θεωρία δύο άκρων, συκοφάντηση του Παύλου Φύσσα και της παρέας του ως «επιθετικούς», αλλά και ευτελισμός της διαδικασίας. Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο δικαστήριο όταν η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωστούν προγράμματα προσκόπων (!) και να προβληθούν διαφημιστικά τουριστικά βίντεο για εκδρομές στον ποταμό Νέδα, σε μια προσπάθεια να σχετικοποιηθεί η στρατιωτική δομή της οργάνωσης και να υποβαθμιστούν τα αναρίθμητα στοιχεία που δείχνουν την τοπική της Νίκαιας να κάνει εκπαιδεύσεις. Σκηνές που θυμίζουν τις ερωτήσεις που έκαναν οι ίδιοι συνήγοροι στους αυτόπτες μάρτυρες και τα θύματα για το αν τα στειλιάρια θα μπορούσαν να είναι ομπρέλες, για το αν τα όπλα θα μπορούσαν να είναι από τα Jumbo κλπ.

Η συκοφάντηση των μαρτύρων, που εξυπηρετούσε όχι μόνο την αποδόμηση των καταθέσεών τους αλλά είχε σκοπό και να τους τρομοκρατήσει, συνεχίστηκε με τα έγγραφα όπως είχε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια. Η υπεράσπιση έφερε αναρτήσεις των μαρτύρων στο facebοok στις οποίες φαίνονται οι πολιτικές και αντιφασιστικές τους πεποιθήσεις. Οι αναρτήσεις αυτές δεν είναι δημόσιες, πράγμα που εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις απέσπασαν κάνοντας αιτήματα φιλίας από ψεύτικους λογαριασμούς, δηλαδή ότι τους παρακολουθούσαν και τους εξαπάτησαν. Επιχείρημα της υπεράσπισης για να προσκομίσει τις αναρτήσεις ήταν ότι εφόσον πρόκειται για αντιφασίστες δεν είναι αντικειμενικοί παρατηρητές. Βέβαια πρόκειται για αυτογκόλ: σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης Φύσσα, η υπεράσπιση έχει επίμονα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν αντιφασίστας, χρησιμοποιώντας το άλλο συγκλονιστικό επιχείρημα ότι δεν έχει γράψει αρκετά αντιφασιστικά τραγούδια. Τώρα ξαφνικά παραδέχεται ότι όλη η παρέα του ήταν αντιφασίστες!

Η υπεράσπιση προσκόμισε και ένα ηχητικό, ισχυριζόμενη ότι είναι συνέντευξη του Δ. Μεχαχροινόπουλου, στο οποίο ο μάρτυρας και φίλος του Παύλου Φύσσα περιγράφει τα όσα έζησαν τα θύματα από την επίθεση του τάγματος εφόδου. Ενώ σκοπός της υπεράσπισης ήταν να δείξει ότι επρόκειτο για συμπλοκή, καθώς ο ομιλητής στο ηχητικό περιγράφει ότι έπαιζαν ξύλο, τελικά κατάφερε δεύτερο αυτογκόλ. Από τη μία μεριά δεν απέδειξε ότι ο ομιλητής είναι ο μάρτυρας. Από την άλλη, ισχυριζόμενη ότι το ηχητικό είναι όντως του Μεχαχροινόπουλου, αναιρεί τον εαυτό της όταν έλεγε πριν 3 χρόνια ότι πρόκειται για ψευδομάρτυρα που δεν ήταν παρών στα γεγονότα (και γι' αυτό το λόγο είχε ζητήσει από το δικαστήριο την κράτησή του). Με άλλα λόγια, ή φέρνει ψεύτικα στοιχεία, ή ανατρέπει τη γραμμή της και παραδέχεται ότι απειλούσε τους μάρτυρες. Στην πραγματικότητα, στη διάρκεια της δίκης η υπεράσπιση έχει κάνει και τα δυο.

Τέλος, η υπερασπιστική γραμμή του Θ. Μπαρέκα, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση στο Συνεργείο τον Ιούλιο του 2013, ήταν ότι η υπόθεση πήγε στο αρχείο –έφερε το έγγραφο που το δείχνει- επειδή «δεν υπήρχαν στοιχεία» και «μυστηριωδώς» ανασύρθηκε ξανά. Στην πραγματικότητα, όπως έχει καταθέσει ο Π. Δριμυλής στη δίκη της ΧΑ, οι περίοικοι έδωσαν αμέσως στην αστυνομία ένα χαρτί με τις πινακίδες των δικύκλων και των αυτοκινήτων που συμμετείχαν, από τις οποίες ταυτοποιήθηκε μεταξύ άλλων το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού και το όχημα του Μπαρέκα. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναγνωρίσει τον Λαγό και τον Μίχο. Τα στοιχεία υπήρχαν από την αρχή, αλλά η υπόθεση αρχικά πήγε στο «αγνώστων δραστών»: μια κραυγαλέα περίπτωση συγκάλυψης. Μετά την κατακραυγή για το ξέπλυμα των «αγνώστων» Λαγού και Μίχου, η υπόθεση ανασύρθηκε. Η ξεχωριστή δίκη για την υπόθεση του Συνεργείου έχει διακοπεί για τις 17/1.