Τις πρώτες αποφάσεις για απεργία στις 8 Μάρτη, τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, πήραν σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στο δημόσιο την περασμένη εβδομάδα, καλώντας την ΑΔΕΔΥ να τη στηρίξει και να τη γενικεύσει. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μια 8 Μάρτη που θα δώσει στη πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση απεργιακή διάσταση.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη με στάση εργασίας 12μες με 3μμ και απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς υιοθέτησε την πρόταση για να γίνει η 8 Μάρτη υπόθεση του εργατικού κινήματος και καλεί το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που θα συνεδριάσει σις 16 Γενάρη να πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση. Αντίστοιχη απόφαση, με υιοθέτηση της πρότασης για απεργιακή 8 Μάρτη και κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ να την εντάξει στην ατζέντα των απεργιακών κινητοποιήσεών της, πήρε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικών Γραμματειών Βιομηχανίας και Ενέργειας (τ.ΥΠ.ΑΝ).
“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», συνεδρίασε τη Δευτέρα 14/01/2019 και αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η 8 Μάρτη 2019 η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, να αποτελέσει σημαντικό σταθμό για το εργατικό κίνημα καθώς οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υπάρχουν και να αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης”, αναφέρει η απόφαση του Συλλόγου στο Γεννηματάς, “Πιο συγκεκριμένα:
Α. Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε ο «δείκτης ισότητας των φύλων» που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών - μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2 και πρώτη στην ανισότητα είναι η Ελλάδα με 50, δηλαδή με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Β. Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%.
Γ. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
Αποφασίζουμε και καλούμε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση για κινητοποίηση (στάση εργασίας, συλλαλητήριο κλπ) κατά τη διάρκεια του πρωινού ωραρίου εργασίας, ανήμερα στις 8 Μαρτίου 2019”.
“Η φετινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, αποκτάει επιτέλους και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά”, αναφέρει ο Σύλλογος στον Άγιο Σάββα, “Αυτή η ημέρα ούτως ή άλλως ήταν πάντοτε υπόθεση του εργατικού κινήματος, μιας και από αυτό προέκυψε αυτή η «επέτειος» στις αρχές του 20ού αιώνα. Μόνο «επετειακή» όμως δεν είναι!...
Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται όμως πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας με την επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας.
Όλοι εμείς που παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, στις 8 του Μάρτη προσθέτουμε στην ατζέντα των κινητοποιήσεων μας απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση ανήμερα της 8 του Μάρτη. Προχωράμε σε απεργιακή κινητοποίηση με στάση εργασίας 12μες με 3μμ και απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι μαζί εκείνη την ημέρα ξεσηκωνόμαστε ζητώντας να τα πάρουμε όλα πίσω ΚΑΙ επιτέλους να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο”.
15/1, δημαρχείο Αγ. Παρασκευής
Εκδηλώσεις
Με επιτυχία συνεχίζονται στους εργατικούς χώρους οι εκδηλώσεις παρουσίασης του νέου βιβλίου του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” της Μαρίας Στύλλου. Πάνω από είκοσι άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες εργαζόμενες, πολλές συμβασιούχες, συμμετείχαν την Τρίτη 15 Γενάρη στην εκδήλωση στο δήμο Αγίας Παρασκευής, με την πρόταση για μια απεργιακή 8 Μάρτη να βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Μεγαγιάννης, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο Δήμο, παρουσιάζοντας τις ομιλήτριες: την πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στο δήμο, Στέλλα Τζανίνη και τη συγγραφέα του βιβλίου, Μαρία Στύλλου. Η Σ. Τζανίνη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την έκδοση, για το πόσο ευανάγνωστη και επεξηγηματική για τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης είναι. Ιδιαίτερα στάθηκε στα κεφάλαια που μιλούν για το πέρασμα από τις αταξικές και χωρίς σεξιστικές διακρίσεις πρωτόγονες κοινωνίες, στις ταξικές στις οποίες η καταπίεση των γυναικών ήταν -και παραμένει μέχρι τον καπιταλισμό- βασικό συστατικό στοιχείο της κυριαρχίας της εκάστοτε άρχουσας τάξης. Και τόνισε πόσο μεγάλη είναι η μάχη για να μην περάσουν οι επιθέσεις στις γυναίκες σήμερα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία της Μ. Στύλλου -που ανέδειξε τις αιτίες της καταπίεσης και επικέντρωσε στους αγώνες και τη σημασία της πρότασης για απεργιακή 8 Μάρτη φέτος- ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις με τις εμπειρίες των εργαζόμενων γυναικών που αναδείκνυαν τα στερεότυπα και τις σεξιστικές ιδέες που αντιμετωπίζουν από την οικογένεια μέχρι το χώρο δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιθέσεων όπως η απειλή της απόλυσης αν θελήσει μια γυναίκα να κάνει παιδιά ή η καθημερινή εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος στα μέσα ενημέρωσης. Απέναντι σε όλα αυτά, αναδείχτηκαν οι αγώνες του γυναικείου κινήματος από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, που στέλνουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι, μαζί με το εργατικό κίνημα που παλεύει να τα πάρει όλα πίσω, μπορούν να τσακίσουν το σεξισμό και τις διακρίσεις.