Συνέντευξη με τη Στέλλα Τζανίνη, πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής
Είσαι εργαζόμενη και συνδικαλίστρια στο δήμο Αγίας Παρασκευής. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα;
Ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος και άλλα πολλά, είναι πολύπλευρος και πολυποίκιλλος ο ρόλος που καθημερινά η κάθε γυναίκα καλείται να “παίξει” με επιτυχία! Δοκιμάζονται οι αντοχές μας συνεχώς σωματικά και πνευματικά, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ως κουκούλι μας περιτυλίγει εδώ και εκατοντάδες αιώνες από την αρχαιότητα. Η διάκριση που αντιμετωπίζουμε συνήθως μπορεί να μην είναι κραυγαλέα όπως ήταν κάποτε, αλλά μπορεί να είναι μόνο ένα ειρωνικό χαμόγελο ή σχόλιο. Φτάνει όμως και αυτό για να δηλώσει την διάθεση της επίδειξης της επιβολής του ισχυρού.
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση, αλλά και ταυτόχρονα να μπορέσει η γυναίκα να αφαιρέσει βάρος από το φορτίο των καθημερινών υποχρεώσεων που καλείται να ανταπεξέλθει, διαμορφώνεται μέσα από τα χέρια της!
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά μόνο σε ένα πλαίσιο “δημοκρατίας και ισότητας” το οποίο διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιες μέσα στο σπίτι ως μητέρες μεγαλώνοντας τα παιδιά μας με ισότητα και χωρίς διαχωρισμούς, αύριο θα είναι ενήλικες άνδρες- γυναίκες που θα μοιράζονται τα καλά, τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις, οτιδήποτε προκύπτει χωρίς καμία διάθεση διάκρισης των φύλων. Το ίδιο συμβαίνει και στις σχέσεις, θα πρέπει να διαμορφώνουμε το πλαίσιο ισότητας που ορίζεται μέσα σε μία σχέση και συνεπώς να την διατηρούμε ή όχι, να μην συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο, να ορίζουμε το σώμα μας και τις επιθυμίες μας συνειδητά και όχι να το προβάλουμε ως σεξουαλικό εργαλείο, όπως τα πρότυπα που μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ. Στην εργασία αντίστοιχα, να καταγγέλλουμε τυχόν παρενοχλήσεις ή ειρωνικά σχόλια ή προβιβασμούς στην ιεραρχία βάσει φύλου και όχι ικανοτήτων.
Η εκδήλωση που οργανώσατε πρόσφατα στο δήμο με αφορμή το βιβλίο “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” είχε συμμετοχή και ζωντανή συζήτηση. Μίλησέ μας γι' αυτήν.
Πρόσφατα στο Δήμο μας στην εκδήλωση που είχαμε για την “πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”, μέσα από την συζήτηση καταγράφηκαν τα παραπάνω και ακούστηκαν και διαλύθηκαν οι μύθοι που μας έχουν επιβάλει. Φάνηκε το γεγονός ότι οι πραγματικές διαφορές είναι αυτές που επιβάλει το κεφάλαιο-κέρδος στην/στον εργαζόμενη/νο, είναι οι ταξικές διαφορές και ο μόνος τρόπος για να το αντικρούσουμε αυτό είναι να συσπειρωθούμε ως εργαζόμενοι και να αγωνιστούμε όπως άλλωστε μας έχει δείξει και η ιστορία του εργατικού κινήματος.
Πλησιάζει η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία για την μετατροπή της σε απεργιακή κινητοποίηση. Πώς θα την προωθήσουμε;
Πλησιάζει η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη και μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για απεργιακή κινητοποίηση που προωθείται, εμείς θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε, θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μία συζήτηση ή δράση, για να πάψει αυτό το γραφικό με τα λουλούδια και τις εξόδους αυτήν την ημέρα. Με αφορμή και τα τραγικά αποτρόπαια γεγονότα – εγκλήματα που έγιναν σε Ρόδο, Κέρκυρα και Έβρο να καταδικάσουμε τη βία φίλων-συγγενών, την απαξία ζωής των προσφύγων, να αποκομίσουμε το πραγματικό νόημα της επετείου, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που σημειώνει η Κρούπσκαγια για τη Διεθνή μέρα των Γυναικών σε άρθρο της: “Αυτό που ενώνει τις γυναίκες εργάτριες με τους άνδρες είναι πιο δυνατό από αυτά που τις χωρίζουν”.
Χρειάζεται να παλέψουμε το “γυναικείο ζήτημα “ ως τάξη και αυτό σημαίνει αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους άνδρες-γυναίκες, κοινός στόχος και κοινή πάλη για να το πετύχουμε αυτό. Συνεπώς η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών περνά μέσα από την συνειδητότητα της γυναίκας ως σκεπτόμενου πολίτη που διεκδικεί τα δικαιώματά του σε σχέση με την τάξη του και όχι με το φύλο του όπως έντεχνα μας είχαν ποτίσει ανά τους αιώνες η ολιγαρχία που κατείχε την εξουσία, και το κεφάλαιο που διοικούσε με το διαίρει και βασίλευε γιατί εξυπηρετούσε τους στόχους του κέρδους προς όφελός του.