Το εθνικιστικό συλλαλητήριο της 20ής Γενάρη στο Σύνταγμα, αν και παταγώδης αποτυχία όσον αφορά στη συμμετοχή, ήταν μια ακόμη ευκαιρία για τη Χρυσή Αυγή να ξεδιπλώσει τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της. Κάτω από την καθοδήγηση του υπόδικου Λαγού, ο οποίος πέρα από τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για την οποία δικάζεται στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, από τις 6/2 θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου και για την επίθεση στον ΕΚΧ Συνεργείο το 2012, τα τάγματα εφόδου επιδόθηκαν σε ένα όργιο βίας σε βάρος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Οι μαρτυρίες των δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκαν ενώ κάλυπταν το συλλαλητήριο δείχνουν τον οργανωμένο χαρακτήρα των επιθέσεων.
Ο Κωστής Νταντάμης περιέγραψε στην ΕφΣυν την επίθεση που δέχτηκε ως εξής: «Μου ζήταγαν τη φωτογραφική μηχανή. Άρχισαν να μου τραβάνε το λουρί της κάμερας, πήγα να πνιγώ. […] Ούρλιαζαν “απόψε θα πεθάνετε, αναρχομαλάκες”. Ερχεται ένας και με χτυπάει δύο φορές στο κεφάλι. Κάποια στιγμή κάποιος φώναξε “εντάξει, τέλος τώρα” και όλο αυτό σταμάτησε». Ο Θωμάς Ιακομπί, αντίστοιχα περιέγραψε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Με περικύκλωσαν γρήγορα. Πιστεύω ότι είχαν εντολή να βαράνε δημοσιογράφους εκείνη τη μέρα». Έχοντας ακούσει το ηχητικό που κυκλοφόρησε από την επίθεση σε βάρος του, όπου ένας χρυσαυγίτης φώναζε «[γύριζες] ντοκυμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή;» αμέσως πριν αρχίσει ο ξυλοδαρμός, γίνεται σαφές ότι αυτή η φράση έπαιξε το ρόλο του συνθήματος για να αρχίσει η γρήγορη περικύκλωση και ο ξυλοδαρμός.
Σύνθημα, περικύκλωση, χτυπήματα στο κεφάλι και σήμα λήξης: όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου είναι παρόντα, έτσι όπως τα έχουν περιγράψει δεκάδες θύματα και αυτόπτες μάρτυρες στη δίκη της ΧΑ. Αλλά και συγκεκριμένα, θύματα που ήταν φωτορεπόρτερ και κάλυπταν συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών, έχουν καταθέσει για επιθέσεις με πανομοιότυπο τρόπο δράσης και το επιπλέον χαρακτηριστικό της κλοπής/καταστροφής εξοπλισμού. Η μαρτυρία του Κ. Νταντάμη θυμίζει έντονα την κατάθεση της Σ. Παντζαρτζή η οποία είπε «νιώθω ξαφνικά ένα χέρι να ρίχνει μπουνιά από πίσω στην κάμερα. Ήταν κρεμασμένη στο λαιμό και πήγε να μου τον σπάσει» (137η δικάσιμος, 13/7/17). Ο Γιάννης Κέμμος, κατέθεσε στις 2/6/17 (160ή δικάσιμος) ότι δέχτηκε επίθεση που τον άφησε αναίσθητο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. «Δέχτηκα ένα χτύπημα με το χέρι και ένα με άρβυλο. Όλα στο κεφάλι».
Τις ημέρες που ακολούθησαν το εθνικιστικό συλλαλητήριο βγήκε στη φόρα και το ποιοι έκαναν τις επιθέσεις και τις προσπάθειες εισβολής στη Βουλή: Α. Γκλέτσος, υπάλληλος του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, Α. Τζούλιος, στέλεχος του τάγματος εφόδου του Πειραιά και Σ. Δεβελέκος, επικεφαλής του τάγματος αυτού. Ο Δεβελέκος και το τάγμα του Πειραιά έχουν επιτεθεί σε δυο δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, την Ε. Τομπατζόγλου –με επίθεση στον ΕΚΧ Φαβέλα τον Φλεβάρη του 2018- και την Ε. Κουνιάκη –μπροστά στο Εφετείο και παρουσία αστυνομίας τον Νοέμβρη του 2017.
Ρόλος
Φυσικά ο ρόλος του Δεβελέκου για τη Χρυσή Αυγή συνολικότερα είναι γνωστός και έχει αναδειχθεί και στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, παρότι δεν είναι κατηγορούμενος. Οι τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τα ηγετικά στελέχη, στις οποίες κανόνιζαν τις επιχειρήσεις συγκάλυψης για την εγκληματική δράση της οργάνωσης είναι χαρακτηριστικές αλλά όχι οι μόνες αποδείξεις. Ο Δεβελέκος είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος για την επίθεση στο ΠΑΜΕ από τον Λαγό. Είναι επίσης αυτός που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με έναν ΜΑΤατζή την ημέρα της αντιφασιστικής απεργίας και διαδήλωσης της 25/9/13, αυτής που ανάγκασε τον Σαμαρά να στείλει την ηγεσία των ναζιστών στη φυλακή.
Στοιχεία για το τάγμα εφόδου του Πειραιά έχουν προκύψει επίσης: στην κατάθεσή του ο Θ. Διαβολάκης (212η δικάσιμος, 9/1/18) ανέφερε μεταξύ άλλων την επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά το 2012, ενώ η πολιτική αγωγή έχει προσκομίσει την αντίστοιχη καταδικαστική απόφαση. Ο Ι. Καρδαράς (159η δικάσιμος, 1/6/17) έχει καταθέσει για επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου στο τραπεζάκι του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά το 2012, ο Μ. Λώλος (167η δικάσιμος, 30/6/17) για δολοφονική επίθεση σε βάρος καμεραμάν του «Ε» το 2016, ενώ η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη. Το τάγμα του Πειραιά συμμετείχε και στα επεισόδια του Μελιγαλά, τα οποία διεύθυναν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος, σύμφωνα με την κατάθεση του Η. Ντονά (172η δικάσιμος, 11/6/17).
Η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Προ.Πο δήλωσε ότι η έρευνα για τα επεισόδια στη Βουλή «θα βγάλει λαγούς», παραπέμποντας σχεδόν ευθέως στον υπόδικο περιφερειάρχη Πειραιά Λαγό. Η αρμόδια υπουργός όμως δεν μπορεί να περιορίζεται σε λογοπαίγνια. Όλες και όλοι είδαν το οπτικό υλικό που τον απεικονίζει στο σημείο της επίθεσης. Όλο το κίνημα παρακολουθεί τη δίκη και έχει επίγνωση του τι εστί Λαγός, Δεβελέκος και τάγμα εφόδου Πειραιά. Οι αντιφασίστριες και οι αντιφασίστες στις γειτονιές του Πειραιά και της Σαλαμίνας που έχουν δώσει μάχη ενάντια στα «γραφεία» και την παρουσία των χρυσαυγιτών, δεν περίμεναν τη Γεροβασίλη να τους πει το προφανές. Το ερώτημα είναι αμείλικτο: με τόσα στοιχεία, αλλά και τόσες επιθέσεις μετά την έναρξη της δίκης, γιατί εξακολουθεί και κυκλοφορεί ελεύθερο το τάγμα εφόδου του Πειραιά; Πότε θα οδηγηθεί στο σκαμνί; Πότε θα ξαναμπεί στη φυλακή η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που συνεχίζει να καθοδηγεί αυτό το τάγμα σε νέες εγκληματικές δράσεις; Και την απάντηση θα τη δώσει το κίνημα, όχι οι ταχυδακτυλουργικές έρευνες της υπουργού.