Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εφετείο Λουκμάν: Αμετανόητοι δολοφόνοι

12/2, Εφετείο Αθήνας

Ψυχρά και χωρίς ίχνος ενδοιασμού οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν κάθισαν στο εδώλιο για να πουν για μια ακόμη φορά τα ψέματα που ελπίζουν μάταια να τους ρίξουν στα μαλακά, σε μορφή απαγγελίας. Δεν είμαστε εγκληματίες, ήταν λάθος της στιγμής, δεχτήκαμε επίθεση, έχουμε μετανιώσει, δεν έχουμε σχέση με τη Χρυσή Αυγή – αυτό ήταν το ποίημα που ήρθαν να πουν. 

Ωστόσο οι φονιάδες του Σαχζάτ Λουκμάν δεν πείθουν κανέναν. Πριν καλά καλά προλάβει να ρωτήσει οτιδήποτε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο Λιακόπουλος είπε υποκριτικά και απνευστί: «Ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος και δεν έχω σχέση με κανένα κόμμα». Κάτι που οδήγησε στην εύλογη ερώτηση πώς βρέθηκαν τόσα πολλά έντυπα της Χρυσής Αυγής στο σπίτι του. «Μας τα έδωσαν άτομα του κόμματος». «Ακόμα και τις αφίσες;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος, ενώ ένας ακόμη δικαστής παρατήρησε ότι «οι προκηρύξεις είναι πάρα πολλές». «Δεν ήξερα ότι θα γίνει εγκληματική οργάνωση η οργάνωση αυτή. Τα κράτησα για να γράφω από πίσω». Για τα μαχαίρια οι δύο δολοφόνοι άλλοτε λένε ότι τα είχαν «για δουλειά» (κάτι που θυμίζει την κατάθεση της αδερφής του Ρουπακιά στη μεγάλη δίκη ότι ο Ρουπακιάς είχε στο αμάξι του μαχαίρι για να ανοίγει τα κουτιά με τα ψάρια που πουλούσε), άλλοτε «για ασφάλεια, τόσα έχουν συμβεί». 

Η «συμπλοκή» ξεκίνησε όταν ο Σ. Λουκμάν με το ποδήλατό του κατάφερε να κλείσει το δρόμο στο μηχανάκι που επέβαιναν. Ο πρόεδρος σωστά παρατήρησε «την ημέρα περνάει λεωφορείο από αυτό τον δρόμο».  Νωρίτερα είχε πει ότι δεν είχε καταλάβει, παρά μόνο φτάνοντας στο τμήμα, ότι πρόκειται για αλλοδαπό. Σε άλλο σημείο είπε ότι αυτά ειπώθηκαν σε σπαστά ελληνικά, ενώ σε άλλο παραδέχτηκε ότι όταν ρωτήθηκαν στο Σύνταγμα (πριν πάνε στο τμήμα δηλαδή) αν είχαν συμπλοκή με αλλοδαπό απάντησαν ναι. 

«Σταμάτησε απότομα μπροστά μας, ήρθε προς το μέρος μας και πιαστήκαμε στα χέρια», είπε, αλλά για να δικαιολογήσει την έλλειψη σημαδιών πάλης, διευκρίνισε: «σπρωχτήκαμε, όχι μπουνιές». Μετά δέχτηκε «κεφαλοκλείδωμα» και για να γλιτώσει από αυτό έβγαλε «το μαχαίρι από την τσέπη» και χτύπησε αυθόρμητα. Τόσο αυθόρμητα και αμυντικά που τρύπησε την καρδιά του Λουκμάν κι από τις δυο μεριές –όπως δείχνει η ιατροδικαστική. 

«Αν σας έκανε κεφαλοκλείδωμα, πώς γυρίσατε και τον χτυπήσατε στο θώρακα;», ρώτησε ο πρόεδρος και ο Λιακόπουλος απάντησε, όχι πολύ πειστικά καθώς δεν θυμόταν από ποια μεριά «έπρεπε» να είχε συμβεί κάθε κίνηση, ότι το θύμα του τού επιτέθηκε από το πλάι. Μέχρι την απολογία του Λιακόπουλου η γραμμή ήταν ότι έγινε συμπλοκή και τσαμπουκάς. Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι ο Σαχζάτ Λουκμάν επιτέθηκε (!) και ότι ήταν «ψηλός και γεροδεμένος» (Στεργιόπουλος) και τους φόβισε. Η έδρα απόρησε που επρόκειτο για δυο οπλισμένα άτομα που φοβήθηκαν έναν άοπλο.

Το σενάριο ότι ο Σ. Λουκμάν σταμάτησε το ποδήλατό του για να μπλοκάρει τους δολοφόνους και κατέβηκε προχωρώντας καταπάνω τους έχει καταρριφθεί από τους αυτόπτες μάρτυρες που περιγράφουν ότι οι ρόδες του ποδηλάτου γύριζαν ακόμα όταν άνοιξαν τα πατζούρια του σπιτιού τους, κάτι που μαρτυρά ότι την επίθεση τη δέχτηκε ο Λουκμάν και μάλιστα ήταν γρήγορη. Επίσης οι μάρτυρες είδαν τη μηχανή μπροστά από το ποδήλατο και όχι πίσω, ενώ είδαν τον Λουκμάν να είναι πεσμένος στο έδαφος και οι δράστες να μην έχουν φύγει ακόμη.

Πέρα από την επίθεση που «δέχτηκαν», άλλη απάντηση πασπαρτού των δολοφόνων –που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην έδρα και φυσικά δεν έπεισε- είναι ότι είχαν “νέο” μηχανάκι. Αυτή ήταν η απάντηση στο πώς βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, για να το «στρώσουν» («καταχείμωνο στις 3 το πρωί» όπως παρατήρησε ο εισαγγελέας), η απάντηση στο γιατί δεν προσπερνούσαν («δεν επιτάχυνε»), ακόμα και η απάντηση στο γιατί το όχημα δεν είχε πινακίδα όταν συνελήφθησαν! 

Η δίκη συνεχίζεται στις 22 Μαρτίου με την πρόταση του εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Σε μια κατάμεστη από αντιφασίστριες και αντιφασίστες αίθουσα προχώρησε το Εφετείο για την δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στις απολογίες των δολοφόνων του στις 12/2. Λίγο πριν ξεκινήσει η 6η συνεδρίαση, έξω από τα δικαστήρια έγινε μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση όπου δεκάδες αγωνιστές από την ΚΕΕΡΦΑ, την Πακιστανική Κοινότητα και άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις απαίτησαν να διατηρηθεί η ποινή και η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας. 

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δήλωσε: «Επιμένουμε ότι πρέπει να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας: ήταν μια εμβληματική δολοφονία που έγινε την ίδια χρονιά που χάσαμε και τον Παύλο Φύσσα. Δεν είναι δυνατόν, για δικονομικούς λόγους, να πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι».
Ο Καντίμ Χουσεΐν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν τόνισε: «Το παιδί μου σκοτώθηκε επειδή ήταν ξένος. Θέλω να παραμείνει η ποινή στα ισόβια και να παραμείνει το ρατσιστικό κίνητρο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε Έλληνα που βοήθησε. Και ιδιαίτερα τον Πέτρο Κωνσταντίνου και την ΚΕΕΡΦΑ που μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα της Ελλάδας ήταν δίπλα μου κάθε στιγμή».
Τέλος, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, είπε: «Αρκετά άτομα έχουν δολοφονηθεί και εκατοντάδες έχουν χτυπηθεί, ανοιχτά ρατσιστικά και φασιστικά, από τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό θέλουμε να παραμείνει η ποινή. Και όχι μόνο αυτό, θέλουμε να πάνε φυλακή και όλοι αυτοί που τους δίνανε εντολές».