Εργατικό κίνημα
Απεργιακή 8 Μάρτη: Ξεσηκώνονται τα σωματεία

Καθαρίστριες του ΨΝΘ στην απεργία 14/11/18

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η απεργία στις 8 Μάρτη, τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών. Καθημερινά προστίθενται νέες αποφάσεις σωματείων και συλλόγων που απλώνουν την απεργιακή κινητοποίηση σε περισσότερους χώρους και πόλεις.

Μετά την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΠΟΣΠΕΡΤ, την ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ καθώς και μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία από νοσοκομεία, σχολεία, δήμους, ΔΕΚΟ που πήραν αρχικά την πρωτοβουλία για την απεργία στις 8 Μάρτη, νέα συνδικάτα αγκαλιάζουν το απεργιακό κάλεσμα. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) είναι ένα από αυτά, η απόφαση της οποίας δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης να συμμετέχουν. Αντίστοιχα, η απόφαση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ανοίγει το δρόμο σε όλα τα σωματεία των νοσοκομείων της πόλης να πάρουν αποφάσεις. 

Στους δήμους, στις αποφάσεις των τριών Σωματείων του δήμου Αθήνας (Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων, Ένωση Εργατοϋπαλλήλων και Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων), προστέθηκαν το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Κορυδαλλού-Δραπετσώνας, το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη και το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του τελευταίου: “Το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου με απόφαση του ΔΣ καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μαρτίου από 1πμ μέχρι τέλος ωραρίου. Η 8 Μάρτη, ημέρα της γυναίκας, είναι ημέρα ΑΓΩΝΑ, είναι ημέρα ΜΝΗΜΗΣ. Από τις 8 Μάρτη του 1857 και την πρώτη απεργία γυναικών εργαζομένων στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, μέχρι τις 8 Μάρτη του 2019, οι γυναίκες ανά τον κόσμο δεν σταματούν να αγωνίζονται για να κατακτήσουν ίση θέση σε μια άνιση κοινωνία, για ελευθερία και χειραφέτηση. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κερδίσει πολλά κι έχουμε άλλα τόσα να κατακτήσουμε, μα και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας απέναντι στη σύγχρονη εκμετάλλευση. Το 2019 η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η βία κατά των γυναικών συνεχίζονται αυξανόμενες, με την κρίση να βαραίνει τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ακόμα περισσότερο”.

Στους εκπαιδευτικούς, μετά την ΕΛΜΕ Χανίων και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων που καλούν σε στάση εργασίας και απεργιακή διαδήλωση στις 2μμ στην πλατεία Αγοράς, απόφαση πήρε η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. Στους φοιτητές, το κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας ακολούθησε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) που σε συνέλευσή του την περασμένη βδομάδα αποφάσισε να στηρίξει και να συμμετέχει στην απεργιακή διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ενώ μετά τη δημοτική κίνηση “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας”, απόφαση στήριξης της απεργιακής κινητοποίησης πήρε και η δημοτική κίνηση “Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου”.

Παράλληλα, το κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση έχει κατατεθεί σε δεκάδες ακόμα Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα. Πολλά από αυτά, αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες μέρες. Η πιο μεγάλη μάχη είναι στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του, ύστερα από πρόταση που έκανε ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα. Η απόφαση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας είναι κρίσιμη για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, την Πέμπτη 14 Φλεβάρη συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ. Για την προσπάθεια να υιοθετήσει την πρόταση η Ομοσπονδία και να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις εφορίες να συμμετέχουν μας μίλησε ο Μάκης Γεροντίδης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εφοριακών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας με την παράταξη Εργατική Αλληλεγγύη. “Την πρόταση θα κάνει η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών ύστερα από επικοινωνία μαζί μας. Διεκδικούμε από την Ομοσπονδία τουλάχιστον μία στάση εργασίας εκείνη τη μέρα και συμμετοχή στη διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το γεγονός ότι το έχει ήδη αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ είναι σημαντικό και δίνει αυτή τη δυνατότητα”.