Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια απόφαση συμμετοχής στην απεργία της 8 Μάρτη από την Ομοσπονδία και τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ. Αυτό που προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε είναι μέσω του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων να διοργανώσουμε μία ημερίδα για τη θέση της γυναίκας σήμερα.
Εκεί θα έχουμε καλεσμένη τη Μαρία Στύλλου και άλλες γυναίκες αλλά και άντρες από την ΕΥΔΑΠ να μας μιλήσουν για το τι βιώνουν οι εργαζόμενοι και κύρια οι γυναίκες σήμερα και στο σπίτι και στο χώρο εργασίας. Για τις εργασιακές επιθέσεις που είναι πολύ μεγάλες, ειδικά τα χρόνια της κρίσης. Για τις ανισότητες στην αμοιβή. Για τις ανισότητές στη διεκδίκηση μιας θέσης διοίκησης. Γιατί η επιλογή ενός ανθρώπου να αναλάβει μια θέση ευθύνης, διευθυντική και πάνω, είναι πολύ δυσκολότερη για μια γυναίκα από ότι για έναν άντρα.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν από κάποια χρόνια που μου είπε κάποιος διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «μη τολμήσεις και μείνεις έγκυος τώρα, αφού σε έχω για δουλειά εδώ, δεν μπορείς να λείψεις δυο χρόνια”. Όλα αυτά τα θέματα θα αναδείξουμε στην ημερίδα και θα προσπαθήσουμε να είναι ανάμεσα στις ομιλήτριες και εργαζόμενες εργολαβικές, αυτές δηλαδή που δουλεύουν για την ΕΥΔΑΠ αλλά μέσω εργολάβου. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι, γιατί υπάρχει φόβος με τον ιδιώτη εργοδότη. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και δη γυναικών που δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις και, ενώ δουλεύουν δίπλα μας και παράγουν το ίδιο έργο με εμάς που είμαστε μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ, δυστυχώς αμοίβονται με το ελάχιστο. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ είναι περίπου 2.200, επιπλέον γύρω στους 800 τους υπολογίζω είναι εργολαβικοί και με μεγάλο ποσοστό γυναικών γιατί είναι καθαρίστριες, είναι στη φύλαξη, είναι στα ταμεία.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί δικαιώματα για όλες, πχ έχει γίνει περικοπή των επιδομάτων. Ήταν που ήταν χωρίς καμία ουσιαστική προστασία η μητρότητα, τώρα έχουν περικοπεί και τα επιδόματα. Και σύμφωνα με το καινούργιο πρόγραμμα της παρακολούθησης της πορείας ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές όπως λέγεται, προβλέπεται ότι μέσα στο '19 όλα τα επιδόματα, υγείας, διοικητικά ή κοινωνικά, θα πρέπει να περικοπούν από 30% έως 40%. Άρα μια γυναίκα που έχει πρόβλημα υγείας -που είναι πάρα πολύ έντονα τα προβλήματα αυτά μέσα στην περίοδο της κρίσης- θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια περαιτέρω μείωση στο εισόδημα που είχε. Ενώ παράληλα έχει να αντιμετωπίσει και το σπίτι της, να φροντίσει τα παιδιά της και την οικογένειά της. Πώς να το κάνει; Η πίεση είναι μεγάλη.
Δυστυχώς στην ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν το συζητά κανείς να κάνουμε απεργία για τις γυναίκες. Εδώ δεν αποφάσισαν απεργία πρόσφατα, όταν συζητιόταν η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μέσω του υπερταμείου στο ΣτΕ. Θα έπρεπε να το αποφασίσει το ΕΚΑ, γιατί θα μας κάλυπτε με αυτό τον τρόπο. Θα έπρεπε να το αποφασίσει η Ομοσπονδία μας και όλοι. Εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας το θέμα στους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο ρόλος μας.
πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ και του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ