Η πικέτα γράφει: “Αν το περιβάλλον ήταν τράπεζα θα το είχατε ήδη σώσει”.
Λένε πώς ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη αλλά η διαμαρτυρία της 15χρονης μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Στοκχόλμη -που τον περασμένο Σεπτέμβρη ξεκίνησε την εβδομαδιαία της διαμαρτυρία κάθε Παρασκευή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο με αίτημα την μείωση της εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα- έγινε η αφετηρία για να εκφραστεί ένα μαζικό παγκόσμιο μαθητικό κίνημα για το κλίμα.
Η πρώτη κλιμάκωση της “πράσινης κοπάνας” με αποχές και διαδηλώσεις έγινε το διάστημα Δεκέμβρη-Γενάρη, στην διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Οι διοργανωτές της διάσκεψης, ανατριχιαστικά γλοιώδεις και χειριστικοί, κάλεσαν την 15χρονη σουηδέζα να τους μιλήσει για το κλίμα για να καταλήξουν φυσικά στο τέλος να μην πάρουν κανένα απολύτως μέτρο.
Οι μαθητές όχι μόνο δεν αρκέστηκαν στην “εκπροσώπησή” τους στη διάσκεψη, αλλά συνέχισαν τις αποχές και διαδηλώσεις των “Παρασκευών για το μέλλον” κατεβαίνοντας στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε 270 πόλεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τη Φινλανδία, τον Καναδά και άλλες χώρες. 30.000 διαδήλωσαν σε πόλεις της Γερμανίας, 15.000 στην Ολλανδία, ενώ στο Βέλγιο -όπου στις Βρυξέλλες είχε πραγματοποιηθεί η μεγάλη διαδήλωση των οικολογικών κινημάτων με 65.000 κόσμο- οι μαθητές συνέχισαν τις αποχές και τις διαδηλώσεις κάθε βδομάδα και μετά την λήξη της διάσκεψης.
Έτσι, την Παρασκευή 15 Φλεβάρη, οι μαθητές διαδήλωσαν ξανά σε δεκάδες πόλεις με το επίκεντρο των κινητοποιήσεων να έχει μεταφερθεί στην Βρετανία όπου πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη βδομάδα μαζικά συλλαλητήρια σε πάνω από 40 πόλεις. Πάνω από 10.000 διαδήλωσαν στο Λονδίνο, 1000 στο Μπρίστολ και στο Σέφιλντ, 2000 στο Μπράιτον, 500 στην Γλασκώβη. Στο Λονδίνο η ατμόσφαιρα της συγκέντρωσης στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ ήταν μαχητική κάτω από το σύνθημα “η νεολαία απεργεί για το κλίμα” και συμμετείχαν μαθητές αλλά και φοιτητές. Ανάμεσα στα αιτήματα είναι η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης ρύπων, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης αλλά και να κατεβάσει το όριο ηλικίας για την ψήφο στα 16 χρόνια.
“Μας έχουν στιγματίσει ότι οι έφηβοι δεν είναι ενεργοί πολιτικά αλλά η σημερινή διαδήλωση δείχνει ότι αυτό είναι ένα ψέμα” δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker η Ταμζίν. Ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος ώστε μαθητές σχεδίαζαν την επόμενη μέρα να ενημερώσουν τους συμμαθητές που δεν ήταν στο συλλαλητήριο για να συμμετέχουν στο επόμενο.
“Χρειάζεται να αλλάξουμε το σύστημα. Ο καπιταλισμός μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο και δεν πρόκειται να μας γλυτώσει” δήλωσε ο Σον, ένας 14χρονος μαθητής που κατέβηκε με συμμαθητές του από το βορειοδυτικό Λονδίνο. “Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στις 100 πιο πλούσιες εταιρίες που παράγουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών”.
Οι απόπειρες της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους μαθητές έπεσαν στο κενό. Στην μικρή πόλη του Σκάρμπορο, μετά από καταγγελίες ενός βουλευτή των τόριδων, η αστυνομία πήγε σε δύο γυμνάσια να απειλήσει τους μαθητές με πρόστιμο χωρίς να καταφέρει να εμποδίσει την αποχή και την τοπική διαδήλωση. Στο Λονδίνο, ο Σολ, ένας 15χρονος μαθητής από το Κάμντεν, είχε ζωγραφίσει ένα πλακάτ που κατήγγειλε την Τερέζα Μέι. “Δεν μας εκπροσωπεί, δεν έχει κάνει τίποτε για το κλίμα και δεν θέλουμε την υποστήριξή της έτσι κι αλλιώς” δήλωσε, ενώ ανάμεσα στα συνθήματα ήταν “που στο διάολο είναι η κυβέρνηση”.
“Είμαι χαρούμενος που σήμερα είναι αποχή και όχι μια συνηθισμένη διαδήλωση. Δείχνει στην κυβέρνηση πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμάς και πόσο εξοργισμένοι είμαστε” είπε ο Γιούαν. Διαδήλωση έγινε αυτήν την Παρασκευή και στην Γαλλία, στο Παρίσι, ενώ νέο κάλεσμα παγκόσμιων μαθητικών κινητοποιήσεων για το κλίμα είναι η Παρασκευή 15 Μάρτη.