Εργατικό κίνημα
Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών: “Τα όπλα της ανατροπής: ο λόγος και η οργάνωση”

Εκδήλωση στο Παγκράτι

Μεγάλη είναι η αναγνώριση της συμβολής του βιβλίου της Μαρίας Στύλλου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» στη μετατροπή της φετινής 8 Μάρτη σε απεργιακή κινητοποίηση. Αυτό αποτυπώνεται πλέον σε όλες τις εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές.

Την εκδήλωση στο Παίδων Πεντέλης στις 28/2, την οποία παρακολούθησαν  γυναίκες εργαζόμενες όλων των ειδικοτήτων, άνοιξε ο Παναγιώτης Μήτσιου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο που είχε μόλις πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη. Όπως είπε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι συνέχεια αυτής που είχε κάνει το Σωματείο με γυναίκες πρόσφυγες, αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους. Με την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στύλλου σήμερα, να μη μείνουμε σε μια μέρα στις 8 Μάρτη, ότι θα γλεντήσουν οι γυναίκες και αυτό είναι».

Τη Μαρία Στύλλου προλόγισε η Ιωάννα Πασπάτη, γιατρός στο νοσοκομείο. «Πέρα από τα θετικά στοιχεία που κάνουν ένα βιβλίο ενδιαφέρον και εύκολο να διαβαστεί, εγώ θα σημειώσω εδώ ότι το πιο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι οι συζητήσεις που έχει πυροδοτήσει όπου έχει παρουσιαστεί, ως επί το πλείστον στους τόπους δουλειάς. Είναι βιβλίο αισιόδοξο γιατί τελειώνοντάς το διάβασμά του λες: να, εδώ είναι η λύση, στους συλλογικούς ταξικούς αγώνες. Έτσι τα κατάφεραν οι γυναίκες ανά τις δεκαετίες, είτε πάλευαν για το δικαίωμα στην ψήφο, είτε ενάντια στους πολέμους, είτε πάλευαν να αποφασίζουν οι ίδιες το πότε θα κάνουν παιδιά και αν θα κάνουν παιδιά. Συλλογικά και από κοινού με τους άνδρες θα αντιμετωπίσουμε την υπερεντατικοποίηση στη δουλειά, το μπούλινγκ στον εργασιακό χώρο, τις σεξιστικές διακρίσεις».

Δεκάδες εργαζόμενες/οι στην εκπαίδευση, την Υγεία και άλλους χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νέες γυναίκες, ντόπιες και μετανάστριες, καθώς και αγωνίστριες/ές της Αριστεράς της περιοχής συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Παγκράτι στις 27/2, με ομιλήτριες τη Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς και τη Μαρία Στύλλου.

Ανάμεσά τους ήταν ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι την περίοδο της χούντας, που σε ανάρτησή του στο facebook είχε γράψει: «Τα όπλα της ανατροπής: Ο λόγος και η οργάνωση. Μέσα από την Εργατική Αλληλεγγύη, το εβδομαδιαίο όργανο του ΣΕΚ, παρακολουθούμε την μετατροπή της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, στις 8 Μαρτίου, σε απεργιακή κινητοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα των εκδηλώσεων που έγιναν με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου, η “Πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”, που από τον Οκτώβριο του 2018 έκανε δύο εκδόσεις και συζητήθηκε σε πολυπληθή ακροατήρια στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια και στα συνδικάτα. Όπλο λοιπόν στα χέρια των εργαζομένων το πετυχημένο βιβλίο της Μαρίας Στύλλου. Όπλο τους επίσης η συζήτηση που προκάλεσε και το γεγονός ότι σε μικρό χρονικό διάστημα οδήγησε στην απόφαση για την απεργία στις 8 Μαρτίου». Στην ίδια την εκδήλωση αναφέρθηκε στο κίνημα του Μάη του ’68 και τις κατακτήσεις των γυναικών τότε.

Κέντρο οργάνωσης

Κέντρο για τη συμμετοχή των εργαζόμενων του Αγία Σοφία στην απεργιακή συγκέντρωση της 8 Μάρτη, έγινε η εκδήλωση στο νοσοκομείο, με ομιλήτρια την Έλλη Πανταζοπούλου από την «Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη». Η συζήτηση, παρουσία πολλών νοσηλευτριών, ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στα νοσοκομεία αλλά και τις μεγάλες εμπειρίες που έχουν από τους αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Χαρακτηριστικά, μία νοσηλεύτρια τόνισε το ρόλο του συνδικαλιστικού και του εργατικού κινήματος συνολικότερα στο να αλλάξει η εργασιακή θέση των γυναικών. Συγκεκριμένα, θύμισε την κατάσταση που επικρατούσε όταν πρωτοπροσλήφθηκαν οι γυναίκες στα νοσοκομεία, που έπρεπε, σε αντίθεση με τους άντρες συναδέλφους τους, να ζητήσουν άδεια ακόμα και για να πάνε στην τουαλέτα. «Ήταν ένα φρικτό εργασιακό καθεστώς», είπε, περιγράφοντας πώς η ίδια εργαζόταν έγκυος και οδηγήθηκε σε αποβολή. Και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει άλματα και αυτό είναι έργο του κινήματος μέσα στα νοσοκομεία και γενικά της εργατικής τάξης. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, δεν θα πισωγυρίσουμε».

Όλες/οι συμφώνησαν να μοιράσουν το υλικό της ΑΔΕΔΥ για την απεργία στο νοσοκομείο, ενώ έδωσαν ραντεβού στις 8 Μάρτη στην προσυγκέντρωση στη 1μμ μαζί με τους συναδέλφους τους από το Αγλαΐα Κυριακού. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η παρουσία της Μαρίας Αλιφιέρη, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων του διπλανού νοσοκομείου, που μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των εργαζόμενων των δύο νοσοκομείων.

«Δεκάδες μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιλισός στου Ζωγράφου αλλά και κόσμος της γειτονιάς συμμετείχε στην εκδήλωση στο χώρο του Συλλόγου την Παρασκευή 1/3, με ομιλήτριες τη Μαρούλα Κανταράκη, πανεπιστημιακό κοινωνιολόγο και τη Μαρία Στύλλου», μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη, «Οι εισηγήσεις, με διαφορετική προσέγγιση του γυναικείου ζητήματος και της μάχης ενάντια στην καταπίεση η κάθε μία, προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι τοποθετήσεις άνοιξαν πάρα πολλά θέματα, για το ρόλο του κινήματος της Μεταπολίτευσης και τι άφησε ως παρακαταθήκη, για τη θέση των αντρών εργαζόμενων σε αυτή τη μάχη και αν τους καλούμε να απεργήσουν στις 8 Μάρτη, για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στους επίσημους θεσμούς και όργανα.

Επίσης ήρθαν πολλά παραδείγματα από τις μάχες που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα και που μόνο συλλογικά μπορούν να τις κερδίσουν, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα φοιτήτριας στις εστίες της ΦΕΠΑ που εργάζεται ταυτόχρονα ως αεροσυνοδός και που έλεγε ότι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο είναι γεγονός αλλά δεν υπάρχει καν σωματείο για να τις αντιμετωπίσει. Πολλές/οί προμηθεύτηκαν το βιβλίο και όλες/οι δώσαμε ραντεβού στις 8 Μάρτη στις 12μ κοντά στο σταθμό του Μεγάρου Μουσικής για να κατέβουμε οργανωμένα στη διαδήλωση».


Εκδηλώσεις

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/3 αίθ. προβολών ΣΓΤΚΣ 12.30μ
Ομιλήτρια:
Λίλιαν Μπουρίτη, Κίνηση για την  απεργιακή 8 Μάρτη
 
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/3 
πάρκο Θησείου 
(δίπλα στο ΗΣΑΠ) 2.30μμ
Ομιλήτριες:
Εύη Λίτσα, χειροτέχνης,
Έλλη Πανταζοπούλου, Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη
 
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ – ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ ΕΑΑΚ
ΠΕΜΠΤΗ 7/3 12μ
Ομιλήτρια:
Έλλη Πανταζοπούλου, Κίνηση για την  απεργιακή 8 Μάρτη
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 7/3 αίθριο 1μμ
Ομιλήτρια:
Μαρία Στύλλου, συγγραφέας του βιβλίου
 
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΠΕΜΠΤΗ 7/3 καφέ 1968 (στοά Αγίων Πάντων και Θησέως) 7μμ
Ομιλήτρια:
Λένα Βερδέ, δημοσιογράφος, Εργατική Αλληλεγγύη

 


 

Πετράλωνα

Ζωγράφου

 

Παίδων Πεντέλης

 

ΑΣΚΤ