Εργατικό κίνημα
Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών: Πανεργατική 8 Μάρτη

Δήμος Αθήνας

Απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, πλατεία Κλαυθμώνος, 2μμ
Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου, 1.30μμ
Χανιά, πλατεία Αγοράς, 12μ
Ηράκλειο, Λιοντάρια, 11πμ
Βόλος, Άγιος Νικόλαος, 1.30μμ

Σε πανεργατική απεργία μετατρέπεται η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη μετά και την απόφαση της ΓΣΕΕ να κηρύξει δίωρη παναττική στάση εργασίας, από τη 1μμ έως τις 3μμ. Όπως αναφέρει: “Η ΓΣΕΕ τιμά την παγκόσμια ημέρα αναγνώρισης των γυναικείων αγώνων. Αγωνίζεται για την ενίσχυση της συλλογικής φωνής των γυναικών. Υπερασπίζεται δυναμικά τα θύματα διακρίσεων στην εργασία. Προκηρύσσει παναττική 2ωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8 Μάρτη”.

Η συμμετοχή των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα στην απεργία αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη σημασία της. Μια έτσι κι αλλιώς ιστορική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τα κάτω, από πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους και έφτασε σε Ομοσπονδίες του Δημοσίου και την ΑΔΕΔΥ, αναγκάζει τώρα τη ΓΣΕΕ να κάνει τη μάχη ενάντια στις διακρίσεις, το σεξισμό και την καταπίεση υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Και δίνει τη δυνατότητα σε όλες και όλους να διεκδικήσουν το άπλωμά της παντού, σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, σε όλες τις πόλεις, σε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα πανελλαδικά. Αυτός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός κάθε αγωνιστή και αγωνίστριας ως και την τελευταία μέρα μέχρι την απεργία.

Τις τελευταίες μέρες η απεργιακή 8 Μάρτη και η συγκέντρωση στις 2μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχει επίσης κερδίσει τις αποφάσεις της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), του Συλλόγου Εργαζομένων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Συλλόγου Φοιτητών Γεωλογικού Αθήνας, του Συλλόγου Φοιτητών Μεταλλειολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθήνας, της ΛΟΑΤΚΙ Ομάδας “Πολύχρωμο Σχολείο” και των Χειροτεχνών Θησείου.

 
Μέχρι τώρα αποφάσεις έχουν πάρει:
ΓΣΕΕ, AΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ- ΕΡΤ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΘΑ, Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ερυθρός, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγία Όλγα, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ, Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Αθήνας, Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας, Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αθήνας, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Καλλιθέας, ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δημήτρης Γληνός”, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Η Αθηνά”, Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου, Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Αττικής, Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, Ένωση Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος εργαζόμενων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Μενεμένης-Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Χανίων, Σύλλογος ΠΕ Χανίων.

Στηρίζουν:
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθήνας, Σύλλογος Φοιτητών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, Σύλλογος Φοιτητών Γεωλογικού Αθήνας, Σύλλογος Φοιτητών Μεταλλειολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Σύλλογος Φοιτητών ΦΕΠΑ, Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής Βόλου, Ένωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθήνας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων 50 και Άνω-Proud Seniors Greece, ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα “Πολύχρωμο Σχολείο”, Χειροτέχνες Θησείου.


Κλιμακώνονται σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. Παντού, οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές της “Κίνησης για μια απεργιακή 8 Μάρτη” βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ένα μεγάλο πανό που καλεί στην απεργία με κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τις γυναίκες – Να τα πάρουμε όλα πίσω” κοσμεί από την περασμένη εβδομάδα την κεντρική είσοδο της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Αθήνας, στο Βοτανικό. Οι εργαζόμενες του χώρου που το έφτιαξαν, ξεσηκώνουν τους συναδέλφους τους και ετοιμάζονται να κατέβουν στην απεργιακή διαδήλωση με λεωφορεία, απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα της δουλειάς τους.

Αντίστοιχες κινήσεις, με αναρτήσεις πανό, περιοδείες και αφισοκολλήσεις, γίνονται παντού, ενώ η απόφαση της ΓΣΕΕ για παναττική στάση εργασίας έχει ανοίξει το δρόμο για την οργάνωση της απεργίας και στους χώρους του ιδιωτικού τομέα. Τις προηγούμενες μέρες η ΑΔΕΔΥ είχε κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη που αναφέρει:

«Οι κινητοποιήσεις των γυναικών διεθνώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν ξαναφέρει στην επικαιρότητα την πάλη των γυναικών, οργανώνοντας μαζικές και εντυπωσιακές απεργίες γυναικών, διαδηλώσεις, δημοψηφίσματα, από την Ισπανία μέχρι την Αργεντινή, από την Αμερική μέχρι την Ιρλανδία κι από την Πολωνία μέχρι την Ινδία.

Η περσινή γυναικεία απεργία στην Ισπανία έβγαλε εκατομμύρια γυναίκες σε διαδηλώσεις στο δρόμο, απεργώντας από τους χώρους εργασίας, από την οικιακή εργασία, από την κατανάλωση. Σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες διευκόλυναν τις διαδηλώσεις των γυναικών και των αλληλέγγυων ανδρών συναδέλφων τους, καλώντας σε απεργίες και στάσεις εργασίας. Το κεντρικό σύνθημα της απεργίας που φώναζαν οι γυναίκες ήταν: “Αν σταματήσουμε εμείς, σταματά να γυρίζει ο κόσμος”.

Στην Ελλάδα της κρίσης και των ατέλειωτων μνημονιακών πολιτικών, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, τις διαλυμένες κοινωνικές δομές, η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά και να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, αφού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν χειροτερεύσει τη θέση της γυναίκας».


Χανιά

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Η πάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας στη δουλειά και στην κοινωνία” διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων την Παρασκευή 1/3 στο Πνευματικό Κέντρο. Ομιλήτριες ήταν η Εσθήρ Κυριαζή, μέλος του ΣΕΠΕ Χανίων και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΓΝΑ Γεννηματάς ενώ τις ομιλήτριες προλόγισε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, Σεραφείμ Ρίζος.

Η Εσθήρ Κυριαζή ξεκίνησε με μία σύντομη αναδρομή των αγώνων για τη γυναικεία χειραφέτηση, για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για ελεύθερο χρόνο σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα παρότι υπήρξαν σημαντικοί πρόοδοι η πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν με όλες αυτές τις ευέλικτες σχέσεις απασχόλησης, με την αύξηση της ανεργίας και την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, η γυναίκα πιέζεται δεκαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια».

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, από την πλευρά της, τόνισε πως υπάρχουν πάνω από 35 αποφάσεις σωματείων για στήριξη και οργάνωση της απεργιακής 8 Μάρτη. Η επέτειος επιστρέφει στις ρίζες της, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η 8 Μάρτη θα είναι μια απεργιακή ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή στις μάχες για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι σε εκπαίδευση και Υγεία. Είμαστε κομμάτι ενός διεθνούς κινήματος που διαδηλώνει σε όλο τον κόσμο που δείχνει ότι γεννιέται ένα νέο κίνημα που παλεύει για την γυναικεία απελευθέρωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση σχετικά με την εκμετάλλευση της γυναίκας στην εργασία και την καταπίεσή της στην κοινωνία και το σπίτι, τα οποία μεταξύ άλλων εμποδίζουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στο σωματείο τους και στη συλλογική ζωή. Μπήκαν παραδείγματα από τον χώρο της εκπαίδευσης για το πως καλλιεργούνται οι διακρίσεις μέσα στην εργατική τάξη ακόμα και μέσω του εκπαιδευτικού υλικού και των βιβλίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διαδήλωση την Παρασκευή 8/3 και ώρα 12μμ στην Πλατεία της Αγοράς.

Μαργαρίτα Παπαμηνά