Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι γυναίκες ξεσηκώνονται παντού

Γυναίκες απεργοί της Flormar στην Τουρκία

Τουρκία

Υπάρχει ένα δυνατό και μαζικό γυναικείο κίνημα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια όπως στην Αργεντινή, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του “καθεστώτος έκτακτης ανάγκης”, οι γυναίκες ήταν το μοναδικό κίνημα που καταλάμβανε τους δρόμους της χώρας. Την περσινή 8 Μάρτη, σαράντα χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ, γιατί οι αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης χτυπούν τις γυναίκες όπως σε όλον τον κόσμο. Και οι γυναίκες ξεσηκώνονται, εμπνευσμένες από το διεθνές κύμα.

Το ΑΚΡ επιτίθεται στις κατακτήσεις των γυναικών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η οικογένεια ήταν πάντα κεντρική επιλογή στις κυβερνητικές πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές συνοδεύονταν συχνά από σεξιστικές απόψεις που ενίσχυαν τις επιθέσεις, όπως τις παρενοχλήσεις, τη βία και τις δολοφονίες, περιορίζοντας το ρόλο των γυναικών στις δουλειές του σπιτιού. Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει συνεχώς πως “οι γυναίκες και οι άντρες δεν μπορούν να είναι ίσοι” και πως “κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά”.

255 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες μόνο το 2018 κι αυτός είναι ο αριθμός που γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Αλλά η προτεραιότητα του κράτους είναι να σώσει την οικογένεια. Το 2012 προσπάθησαν να απαγορεύσουν τις εκτρώσεις. Η εμφάνιση των γυναικών στους δρόμους τους εμπόδισε να το κάνουν επίσημα. Αλλά είναι απαγορευμένες στην πράξη, καθώς είναι δύσκολες να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και πολύ σπάνιες και ακριβές στα ιδιωτικά. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφυλακίσει ενόχους παιδικής κακοποίησης. Η τελευταία επίθεση είναι η προσπάθεια να κόψει την οικονομική υποστήριξη των γυναικών μετά το διαζύγιο. Κάποια κυβερνητικά στελέχη και εφημερίδες λένε ότι η διατροφή είναι “άδικη για τους άντρες”. Η λίστα των επιθέσεων είναι μεγάλη.

Οι γυναίκες όμως είναι πολύ οργισμένες και τα αιτήματα του κινήματος κοινά. Κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει την τελευταία περίοδο. Πολλές διάσημες γυναίκες άρχισαν τελευταία να μιλούν για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις δημόσια. Μία γνωστή τραγουδίστρια αντιμετώπισε βία από το φίλο της που είναι επίσης γνωστός ηθοποιός. Και δεν το κουκούλωσε. Τέτοια παραδείγματα πληθαίνουν και δεν είναι συμπτώσεις. Οι γυναίκες εργαζόμενες στον κινηματογράφο άρχισαν επίσης να οργανώνονται.

Το Γενάρη, κοντά χίλιες γυναίκες από όλη τη χώρα μαζεύτηκαν για μια συνάντηση. Η οργάνωση απεργίας στις 8 Μάρτη φέτος προτάθηκε από πολλές ακτιβίστριες από διαφορετικές πόλεις. Αλλά για να οργανωθεί απεργία χρειάζεται αυτό να γίνει μέσα στους εργατικούς χώρους. Γι' αυτό και η  τελευταία απόφαση του κινήματος είναι να αρχίσει να οργανώνει με αυτό τον προσανατολισμό στη βάση των συνδικάτων, σε κάθε εργατικό χώρο και πανεπιστήμιο από τώρα για τις 8 Μάρτη του χρόνου. Φέτος θα γίνει  ένα κάλεσμα αλληλεγγύης με τις απεργίες των γυναικών διεθνώς. Αλλά χιλιάδες γυναίκες θα βγουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της διατροφής και να απαιτήσουν ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις, ίση αμοιβή. Εμείς σαν DSIP θα βρισκόμαστε στο πλευρό των εργατριών στη Flormar που βρίσκονται σε απεργία τιμώντας της 8 Μάρτη. Και μετά θα είμαστε με τις χιλιάδες που θα συμμετέχουν στις  διαδηλώσεις στην Ταξίμ.

Μελτέμ Οράλ
DSIP

Ισπανία

Το κίνημα από άκρη σε άκρη της Ισπανίας ζει σε ρυθμούς 8 Μάρτη. Οι προετοιμασίες για την απεργία και τις διαδηλώσεις είναι τόσο εντατικές που ήδη εξελίσσονται μαζικές “προαπεργιακές” εκδηλώσεις. 

Στο Λούγο, στη Γαλικία, οργανώθηκε την Κυριακή μια συγκέντρωση για να ανεβάσει το ηθικό ενόψει της απεργίας και κατέληξε να είναι μια διαδήλωση χιλιάδων γυναικών (5000 σύμφωνα με την αστυνομία) ντυμένων στα μοβ που δεσμεύτηκαν ότι ολόκληρη η Γαλικία θα παραλύσει από την απεργία στις 8 Μάρτη.

Από την αρχή της βδομάδας στα μπαλκόνια έχουν κρεμαστεί οι ποδιές της κουζίνας, ενώ τα γυναικεία αγάλματα σε πολλές πόλεις είναι στολισμένα με πικέτες για την απελευθέρωση των γυναικών. Οι γυναικείες συνελεύσεις οργανώνουν με μαζικό τρόπο φαγητό και παιδικούς σταθμούς για τις 8 Μάρτη, μιας και οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το πρωί με απεργιακές φρουρές, θα συνεχίσουν με απεργιακές διαδηλώσεις, αλλά θα επανέλθουν το απόγευμα με διαδηλώσεις και όσων δεν μπόρεσαν να απεργήσουν.

Μετά τα αρχικά καλέσματα των πιο ριζοσπαστικών συνδικάτων και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, UGT και CCOO καλούν σε απεργία. Προσπαθούν να την περιορίσουν σε δίωρη στάση αλλά στην πράξη όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για μέρα απεργίας. Στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια η απεργία αναμένεται να έχει τεράστια συμμετοχή. Αλλά η τεράστια επιτυχία της περσινής 8 Μάρτη (με εκατομμύρια στους δρόμους) την έχει φέρει να γίνεται γεγονός ακόμη και σε χώρους με μικρή ή ανύπαρκτη συνδικαλιστική παρουσία.

Η σύνδεση με τον αγώνα των μεταναστριών βρίσκεται στο κέντρο της φετινής 8 Μάρτη στην Ισπανία. Στο Λούγο πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι οργανώσεις των Αφρικανών μεταναστριών ενώ στην Ανδαλουσία οι συνελεύσεις για τις 8 Μάρτη συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από τις ειδικές φυλακές όπου στοιβάζονται μετανάστες και μετανάστριες. 

Η οργάνωση της 8 Μάρτη έχει μετατρέψει το ζήτημα της καταπίεσης των γυναικών σε βασική διαχωριστική γραμμή στην πολιτική. Η Δεξιά, που θέλει να επιστρέψει στην κυβέρνηση με τη βοήθεια και των φασιστών του Vox, απειλεί με νέες επιθέσεις κατά του δικαιώματος στην έκτρωση. Οι “φιλελεύθεροι” Θιουδαδάνος προσπαθούν να διαχωριστούν αλλά δηλώνουν ότι δεν στηρίζουν τις 8 Μάρτη γιατί έχει “αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο”. Όλοι μαζί προκαλούν αηδία και ξεσηκώνουν ακόμη μεγαλύτερη διάθεση για δράση στα εκατομμύρια γυναίκες που έχουν μπει σε κίνηση.


Τα βιβλία είναι όπλα

Θα τα βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14 πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ 
τηλ. 2105247584 www.marxistiko.gr