Εργατικό κίνημα
8 Μάρτη: “Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών”

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Αθήνας στην Απεργιακή 8 Μάρτη

 

“Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών”. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Χιλιάδες γυναίκες και άντρες από εργατικούς χώρους, σωματεία, δομές προσφύγων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, οργανώσεις της αριστεράς συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας, σε μια πολύχρωμη πορεία που θα μείνει στην ιστορία. 

Επικεφαλής μπήκαν οι καθαρίστριες του νοσοκομείου Αγ.Σάββας που δίνουν σκληρή απεργιακή μάχη τις τελευταίες βδομάδες ενάντια στις απολύσεις. Μαζί τους διαδήλωσαν με τα πανό τους η ΠΟΕΔΗΝ και οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στα Νοσοκομεία Γεννηματάς και Ερυθρός. “Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα, βιώνουμε καθημερινά σεξισμό και καταπίεση, δεν έχουμε ίσα δικαιώματα”, μας είπε η Ελένη Τοζακίδου, νοσηλεύτρια στο Γεννηματάς, “Πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά, να παταχτούν άμεσα. Η απεργία έχει επιτυχία σήμερα, πρέπει ο αγώνας να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο”.

“Ξεσηκωθήκαμε”

Με ένα λεωφορείο ξεκίνησαν από το Γκαράζ δήμου Αθήνας στο Βοτανικό οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο χώρο. “Απεργούμε σήμερα για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών, για την πάλη ενάντια στο σεξισμό, την αυτοδιαχείριση του σώματός μας, για όλα τα δικαιώματα στην εργασία, την οικογένεια, στην κοινωνική ζωή”, μας είπε Μαρία Καραντώνη, νοσηλεύτρια στο ιατρείο εργασίας του δήμου, “Βιώνουμε μεγάλες δυσκολίες, κούραση, στρες, άγχος, οικονομική εξαθλίωση. Είναι πάρα πολύ μεγάλη σήμερα η διαδήλωση, η συμμετοχή είναι τεράστια, δεν το περίμενα. Να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και ακόμα πιο δυναμικά. Εμείς στο δήμο Αθήνας οργανωθήκαμε, ενημερώσαμε και ξεσηκωθήκαμε”.

“Εδώ και δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει καμπάνια για τα δικαιώματα των αναπληρωτριών συναδελφισσών και ειδικά για την προστασία της μητρότητας”, μας είπε η Αγγελική Τσιμικλή, αναπληρώτρια δασκάλα που διαδήλωνε στο πανό του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. “Ο πρόσφατος απεργιακός αγώνας μας για μονιμοποίηση έχει αφήσει σημαντική παρακαταθήκη. Συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε τις δυνάμεις μας διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς”. Το δικό τους παρόν έδωσαν επίσης η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΣΠΗΤ, το Σωματείο Εργαζόμενων στη ΜΚΟ Άρσις, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, οι Συνταξιούχοι της Εθνικής.

“Οι πρόσφυγες στις πόλεις, στέγη, υγεία, παιδεία για όλους” έγραφε το πανό των προσφύγων από τους Άγιους Θεοδώρους που διαδήλωσαν μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και καλούσαν στο επόμενο μεγάλο ραντεβού του κινήματος, στη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 16 Μάρτη με συγκέντρωση στις 3μμ στην Ομόνοια.

Μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητριών και των φοιτητών. Με τα πανό τους διαδήλωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ από το ΠΔΑ, ΦΕΠΑ, Μεταλλειολόγων, Γεωλογικού, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, ΥΜΜΗ. Μαζί τους φοιτήτριες και φοιτητές της Παντείου, αλλά και πολλές μαθήτριες και μαθητές με τα πανό του Βαρβάκειου Πρότυπου Σχολείου και άλλων μαθητικών συλλογικοτήτων.

Τη στήριξη δεκάδων δημοτικών κινήσεων κέρδισε η απεργία στις 8 Μάρτη. Με τα πανό τους διαδήλωσαν η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Ανταρσία στην Κοκκινιά και η Ανταρσία στο Λιμάνι του Πειραιά. “Απεργούμε και διαδηλώνουμε για τα δικαιώματα των γυναικών, που ακόμα δεν έχουν κατοχυρωθεί”, μας είπε η Πέγκυ Γαλάκου, ιδιωτική υπάλληλος και υποψήφια με την Ανταρσία στο Λιμάνι, “Συμμετέχουμε σήμερα ως σχήμα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με τα γυναικεία και εργατικά κινήματα διεθνώς. Και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την είσοδο των φασιστών της ΧΑ στο δημοτικό συμβούλιο”.

Δίπλα στις πικέτες της “Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη” που είχαν πλημμυρίσει την πορεία, εκατοντάδες ήταν τα αυτοσχέδια πλακάτ με αντισεξιστικά συνθήματα που κρατούσαν διαδηλώτριες/ές, όπως από το Κέντρο Διοτίμα, την Actionaid, την Γραμματεία Γυναικών της ΟΤΟΕ, που συμμετείχαν στην πορεία. “Διαδηλώνουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δωρεάν στέγαση, για παροχές υγείας και παιδείας από το κράτος, για να είμαστε ελεύθερες να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να έχουμε ισότητα σε όλους τους τομείς”, μας είπε η Ελένη Τσαγανού, βρεφονηπιοκόμος.

Κοινός αγώνας

 “Πολλοί πια συνειδητοποιούν το θέμα της καταπίεσης”, μας είπε η Λίζα Αστερίου, συγγραφέας, που διαδήλωνε στο μπλοκ των Proud Seniors Greece, της Ομάδας LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Πολύχρωμου Σχολείου, “Δεν ξεχνάμε ότι πέρσι είχαμε το πιο μαζικό Athens Pride με δεκάδες χιλιάδες άτομα. Όλος αυτός ο κόσμος εξακολουθεί να θέλει να παλέψει. Είναι πολύ θετικό ότι αυτά τα δύο αντισεξιστικά κινήματα έχουν καταλάβει ότι ο αγώνας είναι κοινός”.

Το πανό της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών κρατούσε η Περσεφόνη Κατσανούλη, που μας είπε: “Σήμερα δεν γιορτάζουμε, βγαίνουμε στους δρόμους, απεργούμε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε. Συγκινήθηκα πάρα πολύ από όλους τους ομιλητές και ιδιαίτερα από το μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που αναφέρθηκε και στον Ζακ. Έχει πάρα πολύ κόσμο σήμερα, δεν το περίμενα, όπως και τόσους άντρες. Είναι πολύ αισιόδοξο, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει”.

Με το σήμα της, τη γυναίκα που σπάει τις αλυσίδες της, στο πανό διαδήλωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ακολουθούσαν άλλες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές κινήσεις, κόμματα της αριστεράς και οργανώσεις της αναρχίας, όπως η φεμινιστική συλλογικότητα “Το Μοβ”, η Διεθνής Αμνηστία, Εργατικές Λέσχες, η Συνέλευση της 8ης Μάρτη, το ΜΕΤΑ, η ΔΕΑ, η Ροσινάντε.

“Με τις γυναίκες στην πρώτη τη γραμμή, παλεύουμε ενωμένοι για την ανατροπή”, “Φτώχεια, ανεργία, σεξισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός”, “Γυναίκες, μετανάστες και πρόσφυγες, είμαστε ενωμένες και δυνατές” ήταν κάποια από τα κεντρικά συνθήματα της ιστορικής διαδήλωσης. Με τα ίδια συνθήματα συμμετείχε η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” και στην πορεία που έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας από μια σειρά κινήσεις και συλλογικότητες.