Εργατικό κίνημα
8 Μάρτη: Συγκλονίστηκε η Ισπανία

Μαδρίτη 8 Μάρτη

Περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενοι συμμετείχαν στην στάση εργασίας και τις διαδηλώσεις που κάλεσαν στις 8 Μάρτη, τη μέρα της Γυναίκας τα συνδικάτα απαιτώντας ίσους μισθούς και δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες. Ένα χρόνο μετά την περσινή τεράστια επιτυχία της πρώτης απεργίας, πλέον η 8 Μάρτη μετατράπηκε σε έναν ακλόνητο μαζικό θεσμό. 

Μόνο στη Μαδρίτη πέρσι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 170 χιλιάδες στη συγκέντρωση. Φέτος οι ίδιοι μέτρησαν 370 χιλάδες. Οι συγκεντρώσεις ήταν χιλιάδες και ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Μόνο στην Ανδαλουσία προβλέπονταν 140 ξεχωριστές συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά. Η μέρα ξεκίνησε με απεργιακές φρουρές, με συντονισμό μεταξύ συνδικάτων, φεμινιστικών οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων. Η συζήτηση για την απεργία είχε φτάσει σε όλους τους εργατικούς χώρους, ακόμη και τους πιο αδύναμους συνδικαλιστικά, όπου είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους προειδοποιήσεις από τα αφεντικά για τις «πολλές αναρρωτικές» άδειες που συσσωρεύονταν στις 8 Μάρτη από γυναίκες.

Οι απεργιακές φρουρές κινήθηκαν προς μεγάλους κόμβους και έκλεισαν την κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων το μεσημέρι, όταν και οι μεγάλες συνομοσπονδίες είχαν καλέσει τα μέλη τους να βγουν σε δίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια. Τα περισσότερα σχολεία έμειναν κλειστά μιας και οι εκπαιδευτικοί είχαν ήδη πει στα παιδιά ότι θα συμμετείχαν στην απεργία. Μεγάλοι εργατικοί χώροι δούλεψαν με το προσωπικό ασφαλείας. Το μετρό της Μαδρίτης δούλεψε στο 35% της συνήθους λειτουργίας του.

Ο κόσμος παρέμεινε στο δρόμο όλη τη μέρα. Σε χώρους συνδικάτων και κινημάτων οργανώθηκαν παιδικοί σταθμοί και συλλογικές κουζίνες, για να μη χρειαστεί να γυρίσει κανείς σπίτι του. Και τελικά οι απογευματινές συγκεντρώσεις μετατράπηκαν σε ένα πανεθνικό γεγονός που καθόρισε τις ειδήσεις και την πολιτική συζήτηση για μέρες. Πάνω από 350.000 στη Μαδρίτη, 220.000 στην Βαλένσια και 200.000 στην Βαρκελώνη. Στην πλατεία ντελ Σολ στην Μαδρίτη οι διαδηλώτριες τραγουδούσαν “θέλουμε τον σεβασμό σας όχι τα κομπλιμέντα σας” ενώ νωρίτερα σε κοντινό ξενοδοχείο οι καθαρίστριες και άλλοι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στα πλαίσια της στάσης εργασίας που κάλεσαν τα συνδικάτα.

Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στο Μπιλμπάο στην Χώρα των Βάσκων. “Υπήρχαν πλήθη λαού στη σημερινή διαδήλωση με διαδηλωτές να καταφθάνουν ακόμη και όταν η διαδήλωση τελείωνε” μεταφέρει η Αινόα, μέλος της σοσιαλιστικής οργάνωσης Marx 21.  

Νέα κομμάτια

Η Μαρίνα Μοράντε από το Marx21 στην Βαρκελώνη δήλωσε ότι “τα συνεχή παραδείγματα αδικίας, ανισότητας και παρενοχλήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα νέα κομμάτια γυναικών και άνδρες να συμμετέχουν στις απεργίες και στις διαδηλώσεις. Η συμμετοχή, μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στην απεργία στα πανεπιστήμια είχε επιτυχία 80%, στα γυμνάσια 61% και στα δημοτικό 42%”.    

“Χιλιάδες συμμετείχαν από νωρίς το πρωί στις απεργιακές φρουρές. Σε δέκα παιδικούς σταθμούς οι άντρες συλλογικά μαγείρεψαν και ανέλαβαν την παρακολούθηση των παιδιών” δήλωσε ο Χεσούς Καστίγιο μέλος των Marx 21 και συνδικαλιστής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι διαδηλώσεις της 8 Μάρτη έγιναν το σημείο σύγκλισης για όλες τις δυνάμεις της Αντίστασης απέναντι στην επιστροφή της δεξιάς, την εμφάνιση των φασιστών και τις ψεύτικες υποσχέσεις του PSOE. Δίπλα στα συνδικάτα, φεμινιστικές οργανώσεις, δίκτυα μεταναστών, κινήσεις για τα ανοιχτά σύνορα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που εμφανίστηκαν μετά την εκλογική επιτυχία του Vox, πρωτοβουλίες φοιτητριών και μαθητριών και από χιλιάδες αυτοσχέδιες πικέτες ερχόταν το μήνυμα ότι θα τα βρει πολύ δύσκολα όποιος τομλήσει να απλώσει χέρι στα δικαιώματα των γυναικών.