Εργατικό κίνημα
8 Μάρτη: Οι γυναίκες στους δρόμους σε όλο τον κόσμο

Ιστανμπούλ 8 Μάρτη

8 Mάρτη 2019, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιος παγκόσμιος ξεσηκωμός! Πρέπει να γυρίσει κανείς στις 15 Φλεβάρη του 2003 και το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ για να ξαναδεί τόσα εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες να διαδηλώνουν ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη – αυτή τη φορά απαιτώντας ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες ενάντια στο σύστημα της καταπίεσης.  

Στις 8 Μάρτη εκατομμύρια ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας -σε συγκεντρώσεις που έφταναν πενταψήφιους και εξαψήφιους αριθμούς- σε εκατοντάδες πόλεις σε όλον τον πλανήτη! 

Εκατομμύρια ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν μόνο στην Ισπανία σε δεκάδες πόλεις όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε απεργία – όπως συνέβη φέτος για πρώτη φορά σε δύο τουλάχιστον ακόμη χώρες, την Ελλάδα και το Βέλγιο. 

Μαζικά συλλαλητήρια έγιναν σε διάφορες πόλεις σε Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Μεξικό, Βολιβία, Σαν Σαλβαδόρ, Περού, Ονδούρα, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Νότιο Κορέα, Τουρκία, Ουκρανία, Σερβία, Βρετανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κένυα, Καμερούν, Αυστραλία και ΗΠΑ.     

Με πλακάτ “είμαστε όλες Μαριέλε” στην Βραζιλία, κόντρα στη σεξιστική επίθεση του Σαλβίνι στην Ιταλία, απέναντι στα ΜΑΤ στην Τουρκία, απέναντι σε ακροδεξιούς στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την Αλγερία, κρατώντας πλακάτ με τα πρόσωπα της Ρόζα Λούξεμπουργκ, της Αντζελα Ντέιβις και της Έμμα Γκόλντμαν στη Μαδρίτη, διαδηλώνοντας πλάι- πλάι ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας, γυναίκες και άνδρες είπαν ένα μυριόστομο όχι στον σεξισμό, όχι στην καταπίεση, όχι στο σύστημα που τα γεννάει – Τραμπ, Σαλβίνι και υπόλοιπο σκυλολόι, δεν θα περάσετε!

Σεούλ

 

Μαδρίτη

 

Αθήνα. Οι απεργοί καθαρίστριες του Αγ. Σάββα στην κεφαλή της πορείας.

 

Τα σωματεία των εργαζόμενων στο Δήμο Αθήνας.

 

Και οι εκπαιδευτικοί ήταν εκεί.