Βουλή, 8 Μάρτη
Σε Διεθνή μαθητική κινητοποίηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή μετατρέπεται η Παρασκευή 15 Μάρτη - με συγκέντρωση και στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Από τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς και τη Σουηδία όπου ομάδες μαθητών ξεκίνησαν αποχή από τα μαθήματά τους τις Παρασκευές, όλο το 2019 οργανώνονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρες.
Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία μέχρι στιγμής εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έχουν οργανώσει αντίστοιχες διαδηλώσεις έξω από τα κοινοβούλια. Στο στόχαστρο της νεολαίας είναι οι κυβερνήσεις των χωρών τους που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2015, με δέσμευση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να πέσει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Όπως όμως χαρακτηριστικά δήλωσε μια μαθήτρια από την Αγγλία στη μεγάλη κινητοποίηση στις 15 Φλεβάρη που οργανώθηκε εκεί: «Μπορεί εμείς να χάνουμε μάθημα μια μέρα τη βδομάδα, αλλά οι αρχηγοί των κρατών έχουν χάσει τριάντα χρόνια λόγω της αδράνειάς τους».
Την ίδια ώρα που ο Τραμπ έχει αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού, κάνοντας μάλιστα την τρομερή δήλωση ότι δεν είναι σίγουρος πως υφίσταται η κλιματική αλλαγή, η νεολαία της Αμερικής ετοιμάζεται να διαδηλώσει αυτή την Παρασκευή.
Σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι εντυπωσιακή η επιμονή και η διάρκεια -σε χώρες όπως η Σουηδία και το Βέλγιο γίνονται εδώ και πολλές βδομάδες- η διεθνής εξάπλωση αλλά και τα συνθήματα: «Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης», «Όταν μεγαλώσω θέλω να μπορώ να αναπνέω». Συνδέσεις που στοχοποιούν τη σχέση των κυβερνήσεων με αυτούς που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή: «Σώστε τη γη, φάτε έναν λομπίστα», έγραφαν αυτοσχέδιες πικέτες στο Παρίσι στις 22 Φλεβάρη.
Στην Αγγλία, αντίστοιχα, εκατοντάδες κρατούσαν πικέτες «Αλλαγή συστήματος, όχι κλίματος», ενώ και ο τίτλος της καμπάνιας «Απεργία νεολαίας για την κλιματική αλλαγή» καταδεικνύει τις επιρροές από τα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια διεθνώς.
Στο πλευρό των μαθητών έχουν ταχθεί καθηγητές τους αλλά και πανεπιστημιακοί. Μετά τις 15 Φλεβάρη στην Αγγλία, 224 ακαδημαϊκοί της Οξφόρδης δημοσίευσαν κείμενο που στηρίζει τα αιτήματα των μαθητών και απαιτεί άμεσα μέτρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Στην Ελλάδα, την Παρασκευή 8 Μάρτη οργανώθηκε η πρώτη διαδήλωση, που μάλιστα ενώθηκε με την απεργιακή διαδήλωση για τη μέρα αγώνα των γυναικών. Την πρωτοβουλία πήραν μαθητές και μαθήτριες της Ελληνογαλλικής και της Ελληνογερμανικής σχολής, ενώ την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση.
Μέσα στην ίδια περίοδο που οργανώνονται μαθητικές καταλήψεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου σε Καλλιτεχνικά και Γενικά Λύκεια, μια μέρα πριν τα μεγάλα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις 16 Μάρτη, η νεολαία δίνει ραντεβού στο Σύνταγμα για να φωνάξει «Δεν υπάρχει κέρδος σε μια νεκρή γη» -όπως έγραφε ένα πλακάτ στις 8 Μάρτη- ή «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους»!
Οι μαθητές Anticapitalista κυκλοφορούν ανακοίνωση και θα βρεθούν στο Σύνταγμα να στηρίξουν την πρωτοβουλία. Οργανώνοντας το επόμενο μεγάλο ραντεβού, μια μέρα μετά, στις 16 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια.