Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Πρόκληση για τις γυναίκες

Η πρόταση τροποποίησης του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έσκασε σαν βόμβα μέσα στο γυναικείο και το εργατικό κίνημα. Αντί να υιοθετείται ως βάση του η απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, ο ισχύων μέχρι τώρα ορισμός αντικαθίσταται με έναν ακόμα χειρότερο. Είναι μια τεράστια πρόκληση λίγες μέρες μετά την απεργία στις 8 Μάρτη που ανέδειξε όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών, ανάμεσά τους το σταμάτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 336 ΠΚ αναφέρει: “Όποιος με σωματική βία ή με απειλή άμεσου και σπουδαίου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη η ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη”. Πρόκειται ήδη για έναν ανεπαρκή και ανίκανο να αποδώσει δικαιοσύνη ορισμό καθώς παραβλέπει την έλλειψη συναίνεσης και επικεντρώνεται στη βία. Όπως αναφέρει η Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη: “Ο ορισμός αυτός αγνοεί το γεγονός πως βιασμοί τελούνται και χωρίς τη χρήση σωματικής βίας ή απειλή σοβαρού κινδύνου για τη ζωή. Υπάρχουν βιασμοί, για παράδειγμα, που το θύμα είναι μία εργαζόμενη γυναίκα που την εκβιάζει το αφεντικό της με απόλυση. Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός κι αυτός είναι ο ορισμός με τον οποίο θα έπρεπε να συμμορφωθεί η νομοθεσία”.

Όχι σημαίνει όχι

Αντί όμως να υιοθετεί το αίτημα του κινήματος για έναν ορισμό με βάση τη συναίνεση, η πρόταση τροποποίησης “περιορίζει τις περιπτώσεις της «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», μόνο σε εκείνες που αφορούν «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας»”, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. “Με αυτόν τον τρόπο, οριοθετείται ακόμη περισσότερο η έννοια της απειλής (ως αποκλειστικά σωματικής), και κλείνει οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας”.

Πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη επίθεση στις γυναίκες, τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητες τις τελευταίες μέρες, την περασμένη χρονιά στη χώρα μας μία γυναίκα έπεφτε θύμα βιασμού κάθε μιάμιση μέρα -για την ακρίβεια κάθε 40 ώρες. 

Χωρίς αμφιβολία, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων μπορεί να μην φτάνει καν στο αστυνομικό τμήμα, αποθαρρυμένο από το νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί την ατιμωρησία, από την εξευτελιστική διαδικασία της καταγγελίας που μετατρέπει τις γυναίκες σε κατηγορούμενες, από το κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό που επιφέρει μια τέτοια δημόσια καταγγελία, από την παντελή έλλειψη δημόσιων δομών στήριξης και βοήθειας των θυμάτων.

Η πρόταση τροποποίησης του 336 είναι οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών. Γι' αυτό και δεν θα περάσει. Το “Όχι σημαίνει Όχι” είναι το σύνθημα του κινήματος και δεν θα σταματήσει μέχρι να το επιβάλλει.