Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Οι μάρτυρες υπεράσπισης αποκαλύπτουν αυτά που θέλουν να κρύψουν

16/3, Διεθνής Μέρα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στην Αθήνα

Άλλοι 7 μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν στις συνεδριάσεις μεταξύ 20 και 22 Μάρτη (340η, 341η, 342η), ενώ πάνω από 10 ήταν αυτοί από τους οποίους η υπεράσπιση δήλωσε ότι παραιτείται. Οι καταθέσεις τους διαπερνώνται από μια κοινή αγωνία: όσο μιλούν, τόσο ξεμπροστιάζουν τους κατηγορούμενους και την ίδια την οργάνωση. Γι’ αυτό δεν θέλουν να μιλούν πολύ και κοινή επωδός είναι φράσεις όπως «δεν θυμάμαι», «δεν ξέρω». Κοινό νήμα δηλαδή η ομερτά. Όχι μόνο δεν πρέπει να μιλήσουν οι ίδιοι, αλλά το σκηνικό που σκιαγραφούν είναι αυτό στο οποίο 5,5 χρόνια τώρα, κανείς δεν έχει μιλήσει με κανέναν για κανένα θέμα και σε κανένα βάθος. Αυτό υποστηρίζουν ενώπιον της έδρας και των θυμάτων: μια ολόκληρη οργάνωση, που προς τα έξω βγάζει μύδρους για τη «σκευωρία» σε βάρος της, στο εσωτερικό, όχι μόνο δεν εξηγεί στα μέλη περί τίνος πρόκειται αυτή η σκευωρία, αλλά ούτε τα υψηλόβαθμα στελέχη το συζητούν μεταξύ τους!

Κάτι τέτοιο για παράδειγμα υποστήριξε ο Γ. Χασιώτης που κατέθεσε στις 20/3, μάρτυρας υπεράσπισης και επιστημονικός συνεργάτης του πρώην βουλευτή Α. Γρέγου. Ότι δεν έχει συζητήσει με κανέναν για το τι πραγματικά έγινε στις επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται η ΧΑ και το αν πράγματι εμπλέκεται κανένα μέλος. Ισχυρίζεται δε, ότι ούτε ο ίδιος ρώτησε για να μάθει. Γενικά, ξεκίνησε με μια φράση που σε διάφορες παραλλαγές έχουν ξεστομίσει και άλλα στελέχη, ότι κανένας χρυσαυγίτης δεν έχει εμπλακεί σε βίαιες δράσεις, ότι η ΧΑ κάνει νόμιμο πολιτικό αγώνα και ότι η βία δεν συνάδει με αυτή την οργάνωση. Αμέσως μετά του έγινε πλήθος ερωτήσεων και του επιδείχτηκαν φωτογραφίες, στις οποίες αναγνώρισε μεταξύ άλλων τρεις χρυσαυγίτες που έχουν δικαστεί και καταδικαστεί, ο ένας συνυποψήφιός του στη Θεσσαλονίκη μετά την καταδίκη του. Μάλιστα τις καταδίκες αυτές το δικαστήριο τις μαθαίνει από αυτόν τον μάρτυρα που «δεν ξέρει κανέναν» να εμπλέκεται σε πράξεις βίας!

Επιβεβαίωσε

Ακολούθησε η κατάθεση του Γ. Μανιφάβα, γαμπρού του Γ. Δήμου ο οποίος υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος δεν βρισκόταν με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας στον τόπο και τον χρόνο της επίθεσης. Μεταφέροντας την αφήγηση του Δήμου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη sms αργά το βράδυ, τη μετάβασή του με μηχανάκι στα «γραφεία» της τοπικής με τον κατηγορούμενο Γ. Σκάλκο και την ύπαρξη πολλών ακόμα χρυσαυγιτών απέξω την ώρα που έφτασαν. 

Τέλος, ο μάρτυρας Δ. Λιαρόπουλος που έχει κληθεί από την υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια, απαντώντας για τη φράση της στη Βουλή περί «υπανθρώπων» τη χαρακτήρισε «ακραία» και ότι δεν είναι για ανθρώπους, ενώ προσπάθησε κάπως να τη δικαιολογήσει. Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι δεν συζητούσε ποτέ τίποτα πολιτικό με μια γυναίκα που γνωρίζει 30 χρόνια και που εκλέχτηκε βουλευτής!

Στις 21/3, επίσης για την υπεράσπιση της Ζαρούλια, κατέθεσε ο Α. Ιωάννου. Αν και μέλος της κεντρικής επιτροπής, επιστημονικός συνεργάτης, υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής, συνέχισε στο μοτίβο της άρνησης της ιδιότητας μέλους, και γενικά της άρνησης ότι υπάρχει οποιαδήποτε θεσμοθετημένη διαδικασία μέσα στην οργάνωση, προκειμένου να μην αναγκαστεί να μιλήσει για το καταστατικό. Αυτή η αδιέξοδη τακτική βέβαια είναι που αποκαλύπτει ακόμα πιο έντονα πόσα έχουν να κρύψουν, ενώ οδηγεί σε οξύμωρα και σε ψέματα. Π.χ αρνήθηκε ότι έχει ορκιστεί μέλος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη συμμετοχή του σε διαδικασία που ο ίδιος ονομάζει «εκδρομή» (την ορκωμοσία), ενώ παρίστανε τον ανήξερο που σε έγγραφο της Ο. Μιχαλολιάκου, το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο «ορκωμοσία μελών στον Όλυμπο». Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης την ψευδή ιστορία περί «φώτοσοπ» για την ορκωμοσία εκείνη, επειδή ο Κασιδιάρης και ο Φουντούλης (τους οποίους αναγνώρισε) εικονίζονται μαζί με άλλους να κρατούν σημαία της Βέρμαχτ (την οποία αποκάλεσε «γερμανική σημαία του μεσοπολέμου»). Δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς ένα «φώτοσοπ» που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έκανε η ΕφΣυν το 2014 βρισκόταν στο κινητό του Κασιδιάρη από το 2012. 

Ο Ι. Λασκαρίδης, πεθερός του Ι. Καστρινού που κατηγορείται για την επίθεση στο Πέραμα προσπάθησε να φέρει άλλοθι γι’ αυτόν, ωστόσο σύμφωνα με την περιγραφή του ο Καστρινός ήταν «απλός μάρτυρας» της επίθεσης και μάλιστα από μακριά κατά τις 11 παρά το βράδυ, ενώ η επίθεση όπως έχει ήδη αποδειχτεί έγινε μετά τις 12. Αναγνώρισε τον Τ. Πανταζή, πυρηνάρχη Περάματος.

Στις 22/3 ακολούθησε ο Κ. Σπανός, μάρτυρας υπεράσπισης και επιστημονικός συνεργάτης του Ηλιόπουλου, που τον γνωρίζει «από μικρό παιδί». Στο γνωστό μοτίβο άγνοιας, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για έκνομες πράξεις. Βέβαια όλως τυχαίως ήξερε να απαντήσει αστραπιαία ότι ο Ηλιόπουλος αθωώθηκε για τις επιδρομές στις λαϊκές της Ραφήνας (έτσι ερμηνεύει η υπεράσπιση την παραγραφή των αδικημάτων). Σε οποιαδήποτε ερώτηση αφορούσε τις θέσεις του κατηγορούμενου ο μάρτυρας απαντούσε «δεν μιλούσαμε πολιτικά», ενώ για την δίκη «δεν κάναμε καμιά ιδιαίτερη κουβέντα […] ήταν ολιγόλογος, είπε ότι καταδικάζει [την δολοφονία] και μέχρι εκεί». Επισήμανε βέβαια ότι ο Ηλιόπουλος πιστεύει ότι «αν έρθουν πολλοί εδώ, θα υπάρξει αλλοίωση του πληθυσμού», παρόλο που αρνιόταν ότι ο τελευταίος έχει ρατσιστικές απόψεις.

Ακολούθησε ο Α. Γέροντας για τον ίδιο κατηγορούμενο. Μέλος της κεντρικής επιτροπής, προσπάθησε τόσο σθεναρά να αρνηθεί την ύπαρξη μητρώου μελών, διαδικασιών και ορκωμοσίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι μέλη της ΧΑ είναι μόνο τα 60 μέλη της κεντρικής επιτροπής! Ο ίδιος δήλωνε απλός υποστηρικτής (αν και μέλος της κεντρικής επιτροπής). Αρνήθηκε επίσης την ύπαρξη ενδυμασίας, ξεκίνησε λέγοντας ότι «μαύρα φοράμε για τις χαμένες πατρίδες, όπως στα μνημόσυνα», αλλά όταν η εξέταση έφτασε στα παντελόνια πόλεως (γκρι παραλλαγή, το χαρακτηριστικό του τάγματος εφόδου της Νίκαιας), του ξέφυγε ο συνειρμός: «δεν ξέρω γιατί η συγκεκριμένη τοπική… αν δεν κάνω λάθος της Νίκαιας, έχει επιλέξει αυτά τα παντελόνια» (!).


Επόμενες δικάσιμοι της δίκης της Χ.Α

Μάρτης: 28/3 και 29/3 στο Εφετείο.
Απρίλης: 2/4, 3/4, 4/4, 8/4, 11/4, 16/4, 18/4 στο Εφετείο. 
5/4, 12/4, 15/4, 19/4 στον Κορυδαλλό.