Εκπαίδευση και νεολαία
Εστίες Θεσσαλονίκης: Κινητοποιήσεις 20-21/3

Κινητοποιήσεις και κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ έγινε την Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21/3 για το θέμα των Εστιών. Αντί για την ανέγερση νέων εστιών η πρυτανεία έστειλε ειδοποιητήρια έξωσης σε φοιτητές που υποτίθεται έχουν ξεπεράσει τα ν+2 χρόνια σπουδών. 

Μέσα στην κρίση χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται και να καθυστερούν τις σπουδές τους, ειδικά οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες. Η υποχρηματοδότηση και η πολιτική των περικοπών τσακίζει την πρόνοια για τις ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση και δωρεάν μεταφορές. Είναι πρόκληση να φτάνουν στο σημείο να ζητούν από τους πιο φτωχούς φοιτητές να αδειάσουν τα δωμάτια τους. 

Γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί αυτή η πολιτική. Αυτό αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Ηράκλειο της Κρήτης: να περικοπούν τα κονδύλια για την μέριμνα να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια και για την σίτιση και για την στέγαση. Το φοιτητικό κίνημα δεν θα τους αφήσει. Θα διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους τα δικαιώματα μας και την δωρεάν σίτιση για όλους, να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω από τις εστίες αλλά και την ανέγερση νέων εστιών. Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους.

ΣΕΚ στις σχολές