Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Πάνε για απεργία

Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο. Τώρα παίρνουν σειρά οι καθηγητές τους με απεργία.

Συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ με εισήγηση για 24ωρη απεργία και κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για το “νέο” λύκειο του Γαβρόγλου, προτείνει η ΟΛΜΕ που καλεί σε Ολομέλεια Προέδρων το Σάββατο 30/3. Παράλληλα, τρίωρες στάσεις εργασίας και αποκλεισμό του χώρου των σεμιναρίων 26-27-28 Μάρτη από τις 8πμ στο 2ο Πειραματικό Λύκειο αποφάσισε η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας με τη στήριξη της Β' και Ε' ΕΛΜΕ και του Α' ΣΕΠΕ Αθήνας. 

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τη Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικό από το Δίκτυο Αντικαπιταλιστών Εκπαιδευτικών – “Η Τάξη μας” και μέλος του ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ.

“Προχωρήσαμε στην απόφαση για μπλοκάρισμα των σεμιναρίων της αποκαλούμενης αυτοαξιολόγησης, γιατί δυστυχώς παρά τις συνεχείς πιέσεις η ΟΛΜΕ δεν πήρε την απόφαση για απεργία-αποχή από την αυτοαξιολόγηση. Αντιδρούμε γιατί είναι ψέμα αυτό που γράφει ο νόμος και λέει η κυβέρνηση ότι πρόκειται για προοδευτική αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου αφού ο σύλλογος διδασκόντων δεν ανατροφοδοτείται με συλλογικές παιδαγωγικές λειτουργίες. 

Αντίθετα, εμπλέκεται η τοπική αυτοδιοίκηση στον προγραμματισμό κάθε σχολείου και ουσιαστικά αποφασίζει για το πού θα πάνε τα παιδιά, με ποια ταξική κατανομή και με τι χρηματοδότηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μεγαλύτερο και πιο ασφυκτικό έλεγχο, συγκεντρωτισμό της διοίκησης και όχι για παιδαγωγική ελευθερία όπως επικαλείται η κυβέρνηση. Το σχολικό συμβούλιο, που συμμετέχει ο δήμος και οι γονείς, αποφασίζει πριν τον σύλλογο διδασκόντων. Πρόκειται για μια μεθόδευση προς την κατεύθυνση της λειτουργίας του σχολείου με τους όρους της αγοράς, μακρυά από τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, εναρμονισμένο στις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ. Και γι' αυτό και αντιδρούμε.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε την γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία. Να μας δοθούν όλα αυτά τα χρήματα που έκοψαν οι κυβερνήσεις από το 2010 με τα μνημόνια - πάνω από το μισό της χρηματοδότησης. Διεκδικούμε να τα πάρουμε όλα πίσω σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα. Διεκδικούμε να επανέλθει το ωράριο των καθηγητών στα επίπεδα του 2013. Όλα αυτά είναι μπροστά μας και πρέπει να τα συζητήσουμε στις συνελεύσεις αυτής της εβδομάδας. 

Χρειάζεται να αντισταθούμε συνολικά στο νόμο για το “νέο” Λύκειο που κατεβάζει ο Γαβρόγλου. Πρόκειται για ένα λύκειο που όχι μόνο αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς και πολλά παιδιά των φτωχών στρωμάτων θα βρεθούν έξω από το λύκειο, αλλά καταργεί μια ολόκληρη τάξη - την τρίτη λυκείου. Την φροντιστηριοποιεί. Πετάει όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας έξω και αναγνωρίζει μόνο τα μαθήματα των πανελλαδικών. 

Με όλα αυτά, έπρεπε να είμαστε ήδη σε απεργία μέσα στο Μάρτη. Στις συνελεύσεις θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για απεργία και κλιμάκωση και ανάλογα να το οργανώσουμε”.