Μεγάλη φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών ενάντια στη σεξιστική καταπίεση διοργανώνει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο από τις 27 Μάρτη έως τις 13 Απρίλη. Η έκθεση θα γίνει στο χώρο του βιβλιοπωλείου στη Φειδίου 14-16 (πίσω από Τιτάνια – Ρεξ).
Το φωτογραφικό αφιέρωμα θα είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη θα περιλαμβάνει εικόνες από το πρώτο κύμα χειραφέτησης των γυναικών, 100 χρόνια πριν, σε όλο τον πλανήτη. Από τις “Σουφραζέτες” στη Βρετανία και τις σκληρές μάχες με αιχμή το δικαίωμα στη ψήφο, μέχρι τις αμερικανίδες εργάτριες και τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες για καλύτερους μισθούς, για εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για “Ψωμί και Τριαντάφυλλα”. Και από τις εργάτριες στη Γερμανία που αγωνίζονταν για ένταξη στα συνδικάτα και ισότητα έχοντας στην ηγεσία τους επαναστάτριες όπως η Κλάρα Τσέτκιν, μέχρι τις εργάτριες της Ρωσίας που έγιναν ο πυροδότης της επανάστασης του 1917 και έδειξαν ότι η επαναστατική ανατροπή ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση όλων των καταπιεσμένων.
Η δεύτερη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στους αγώνες του γυναικείου κινήματος τα τελευταία πενήντα χρόνια διεθνώς. Από το Μάη του 1968 που οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συγκρούστηκαν με κάθε είδους διακρίσεις έχοντας ως κέντρο αιτήματα όπως ίση αμοιβή για ίση εργασία, νομιμοποίηση των εκτρώσεων και της αντισύλληψης, τέλος των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, μέχρι σήμερα που ξεσηκώνονται ξανά σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις. Από το κίνημα #metoo στις ΗΠΑ του Τραμπ μέχρι τις διαδηλώσεις στη Βραζιλία του Μπολσονάρο και από τις απεργίες των εργατριών στις δημοτικές υπηρεσίες στη Γλασκώβη που κέρδισαν την ίση αμοιβή, μέχρι τις απεργίες στη Google ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και για εργατικά δικαιώματα.
Αγώνες
Η τρίτη ενότητα θα αφορά την ίδια περίοδο στην Ελλάδα. Από το κίνημα της Μεταπολίτευσης και τους μεγάλους αγώνες για αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, δημιουργία 24ωρων παιδικών σταθμών, ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις, μέχρι σήμερα που οι γυναίκες εργαζόμενες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δουλειές, αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, απαιτώντας μέσα από τις διεκδικήσεις τους αυτές να μπει τέλος στις ανισότητες, τις διακρίσεις, τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τους.
Η απεργιακή 8 Μάρτη φέτος ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε όλα αυτά τα μέτωπα. Η μετατροπή της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών σε πανεργατική απεργία, στο δρόμο που άνοιξαν οι απεργίες στην Ισπανία και άλλες χώρες, έδειξε τη δύναμη της εργατικής τάξης που μπορεί να επιβάλλει όλες αυτές τις διεκδικήσεις και να βάλει τέλος στο σεξισμό και την καταπίεση. Η τέταρτη ενότητα της έκθεσης θα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη αυτή επιτυχία του γυναικείου και εργατικού κινήματος της χώρας μας. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είχε άλλωστε τη δική του τεράστια συμβολή σε αυτή την εξέλιξη. Η έκδοση του βιβλίου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” της Μαρίας Στύλλου τον περασμένο Οκτώβρη ήταν η αφετηρία για να ξεκινήσει και να γίνει πράξη η πρωτοβουλία της απεργιακής 8 Μάρτη.
Το φωτογραφικό αφιέρωμα θα συνοδεύουν μία μεγάλη έκθεση βιβλίου από παλιές και νέες εκδόσεις γύρω από το γυναικείο ζήτημα και τις μάχες για την απελευθέρωση, καθώς και βιντεοπροβολές και επιλεγμένες μουσικές που σημάδεψαν και έκφρασαν το κίνημα ενάντια στη γυναικεία καταπίεση.