Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
«Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι» της ακροδεξιάς στην ΕΡΤ

Την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής μπαίνει στην τελική της ευθεία, έβαλε στο στόχαστρό της η ερευνητική εκπομπή ERT Report που προβλήθηκε στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Τετάρτης 3 Απρίλη. Η εκπομπή -σε έρευνα, αρχισυνταξία και παρουσίαση των Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνας Δεμερτζιάν και Μάχης Νικολάρα- είχε τίτλο «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι» και έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια όχι μόνο να εξηγήσει τους ιστορικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής αλλά και να συμβάλει στην μάχη εναντίον τους.

Μέσα από συνεντεύξεις με την πάντα εμβληματική Μάγδα Φύσσα, δημοσιογράφους όπως ο Δημήτρης Ψαρράς, καθηγητές, ιστορικούς, δικηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη όπως ο Θανάσης Καμπαγιάννης και η Ελευθερία Τομπατζόγλου, αλλά και πλάνα από τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις, την αίθουσα του δικαστηρίου, τη “δράση” της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές που η ναζιστική συμμορία επιχείρησε να επιβάλει τον τρόμο, η εκπομπή κατάφερε μέσα σε μία ώρα να συγκεντρώσει τα πιο σημαντικά στοιχεία του θέματος.

Ενδεικτικά, ανάμεσα σε πολλά ακόμα, ανέδειξε το ρόλο του κινήματος που ξεσηκώθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ανάγκασε την τότε κυβέρνηση τότε Σαμαρά και τη Δικαιοσύνη να προχωρήσουν στις διώξεις, σε μια περίοδο που συζητιόταν ακόμα και κυβερνητική αξιοποίηση μιας “σοβαρότερης” Χρυσής Αυγής. Ανέλυσε το πώς η δίκη οδήγησε τόσο στην δημοσκοπική πτώση όσο και στην υποχώρηση της βίας της ναζιστικής συμμορίας, το κλείσιμο γραφείων της, την αποχώρηση μελών και στελεχών. Θύμισε κρίσιμες πλευρές, όπως τις σχέσεις των ναζιστών με το στέλεχος τότε της ΝΔ, Μπαλτάκο. Αναφέρθηκε στο κρυφό καταστατικό της οργάνωσης που αποτελεί αντιγραφή από το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ, καθώς και σε σημαντικά στοιχεία από την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. 

Απόπειρες

Επέστρεψε επίσης στην πρώτη απόπειρα της Χρυσής Αυγής να κυριαρχήσει στον Αγιο Παντελεήμονα, στις εκατοντάδες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, στην εκλογή του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο και το ναζιστικό του χαιρετισμό απέναντι στον Πέτρο Κωνσταντίνου της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, στις απόπειρες κάλυψης των ρατσιστικών της εγκλημάτων με “κοινωνικές δράσεις”, στην κλιμάκωση της φονικής δράσης της μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2012. Ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ευθύνη των ΜΜΕ που ξέπλεναν την ναζιστική συμμορία, αλλά και για την ανοχή και την ασυλία που απολάμβανε από την αστυνομία. Φτάνοντας μέχρι σήμερα και στις τωρινές απόπειρες της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να “νομιμοποιηθεί” ξανά.

Η σύνδεση του κρατικού ρατσισμού με την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο εδώ όσο και διεθνώς ήταν άλλο ένα κρίσιμο στοιχείο. Όταν αναφέρεται η αρκετά διαδεδομένη άποψη ότι το κίνημα των πλατειών το 2011 ήταν το θερμοκήπιο της Χρυσής Αυγής, ο Θανάσης Καμπαγιάννης απαντά ξεκάθαρα: “Η κρίση και η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος έπαιξε μεγάλο ρόλο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Η άνοδός της όμως δεν ανάγεται στο κίνημα των πλατειών. Ανάγεται στον θεσμοποιημένο ρατσισμό με τον οποίο και το πολιτικό σύστημα, αλλά και το ίδιο το κράτος αντιμετώπισε τα ζητήματα των μεταναστών και των προσφύγων μετά το 2008 και σίγουρα μετά το 2010.

Μάλιστα από ένα σημείο και πέρα, όταν περνούσαν τα μνημονιακά μέτρα, πολιτικοί τόσο των κεντροδεξιών όσο και των κεντροαριστερών κομμάτων άρχισαν να στοχοποιούν όλο και περισσότερο τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους για τη διάλυση των δημόσιων δομών, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας. Έτσι λοιπόν η Χρυσή Αυγή κατάφερε να ποζάρει ως το ακτιβίστικο άκρο μιας εκστρατείας η οποία εμφανιζόταν νομιμοποιημένη”.

Η τοποθέτησή του συνοδεύεται από πλάνο με τον Σαμαρά σε προεκλογική συγκέντρωση να κραυγάζει: “και ολοκληρωτικά πλέον να απομακρυνθούν οι λαθρομετανάστες από αυτό εδώ τον τόπο που πλέον έχουν γίνει τύραννοι της κοινωνίας”.

Παρά την απαγορευτική ώρα προβολής της (00.15), επιτέλους η αντιφασιστική μάχη γίνεται αντικείμενο εκπομπής στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι 55 λεπτά που αξίζει να τα δει κανείς: https://webtv.ert.gr/ert1/ert-report/03apr2019-ert-report/