ΜΜΕ: Ωρα για τη συνέχεια

Το αίτημα για κλιμάκωση με νέα γενική τετραήμερη απεργία όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διασωματειακού που έγινε τη Δευτέρα 18/4. Το Διασωματειακό δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση παρόλο που είναι γνωστό ότι προσανατολίζεται σε νέα τετραήμερη απεργία στις αρχές Μάη, παρά το γεγονός ότι υπέρ της νέας απεργιακής κινητοποίησης τάχθηκαν τα σωματεία ΕΦΕ, ΕΤΕΡ και ΕΠΗΕΑ.

Ψήφισμα που ζητούσε από το Διασωματειακό να προχωρήσει στην κήρυξη νέας απεργίας κατέθεσε η απεργιακή επιτροπή στο ΔΟΛ. “Η επιτυχημένη τετραήμερη απεργία του κλάδου με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των συναδέλφων που υποστηρίχτηκε από την οργανωμένη περιφρούρηση των απεργιακών επιτροπών σε πολλά μαγαζιά και που ολοκληρώθηκε με τη στάση εργασίας στις 11/4, προκειμένου να ακυρωθεί η προσπάθεια των εργοδοτών να βγάλουν Δευτεριάτικο απεργοσπαστικό φύλλο, ταρακούνησε τους εργοδότες”, αναφέρει το ψήφισμα. “Η απεργιακή επιτροπή στο ΔΟΛ καλούμε το διασωματειακό εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, να πάρει απόφαση για άμεση κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ξεκινάει στην αρχή της εβδομάδας, προκειμένου να ακυρώνει κάθε προσπάθεια να βγει Κυριακάτικο φύλλο, επιμένοντας αγωνιστικά μέχρι τη νίκη στα δίκαια αιτήματα ολόκληρου του κλάδου –δηλαδή την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης χωρίς μειώσεις μισθών και χωρίς απολύσεις”.

Μηχανισμοί

Αντίστοιχη μάχη δίνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μαγαζιά που στήριξαν τις απεργιακές περιφρουρήσεις στη διάρκεια της τετραήμερης απεργίας. Σε πολλά μαγαζιά η εργοδοσία προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς μέσα από στημένες συνελεύσεις και τη συγκέντρωση υπογραφών σε εργοδοτικά ψηφίσματα. Αυτές οι απόπειρες έγιναν σε ΕΘΝΟΣ και ΣΚΑΙ και απέτυχαν παταγωδώς, ενώ ακόμα και στο ΔΟΛ συνάντησαν την αντίσταση σημαντικής μερίδας των εργαζομένων. Στην εφημερίδα TA ΝΕΑ, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν πάνω από 30 δημοσιογράφοι.

Αυτή την εικόνα δίνει η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το Συντονιστικό Απεργών και Απεργιακών Επιτροπών που συγκροτήθηκε παραμονές της τετραήμερης απεργίας και εξασφάλισε την επιτυχία της μέσα από την οργάνωσή της από τα κάτω. “Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Μόνο και μόνο ότι οι εργοδότες συζητούν για υπογραφή συλλογικής σύμβασης –όχι με θετικούς όρους – είναι αποτέλεσμα της απεργιακής πίεσης. Είναι στο χέρι μας να κλιμακώσουμε προσεκτικά τις κινητοποιήσεις, πιέζοντας αγωνιστικά τα συνδικάτα μας, για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, χωρίς μειώσεις ή κατάψυξη μισθών. Είναι στο χέρι όλων μας να μην συνυπογράψουμε την καταδίκη μας με ιδιωτικά ή επιχειρησιακά συμφωνητικά. Όπως εξάλλου έδειξαν και οι πρόσφατες μαζικές απολύσεις στο ΣΚΑΙ, η εργοδοτική μάχαιρα δεν κάνει διακρίσεις, αφού αποκεφάλισε και όσους υπέγραψαν μειώσεις μισθών.

Κερδίσαμε την εμπειρία ενός πολυήμερου διακλαδικού απεργιακού αγώνα, που συναποφάσισαν 13 σωματεία. Ένας αγώνας πρωτοφανής ειδικά για το δημοσιογραφικό χώρο, όπως πρωτοφανής είναι και η κρίση που βιώνουμε ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Κρίση που βιώνουν επώδυνα όλοι οι

εκμεταλλευόμενοι – μισθωτοί, επισφαλείς, άνεργοι, νέοι, μετανάστες, συνταξιούχοι. Μια κρίση που ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν τη δημιουργήσαμε εμείς. Όπως δεν φτιάξαμε εμείς τη “φούσκα” των ΜΜΕ, αφού δεν είμαστε ούτε μεγαλοεργολάβοι ούτε μονοπύθμενοι, ούτε “Πρετεντέρηδες”. Κερδίσαμε την αξιοπρέπεια μας και την εμπιστοσύνη στη συλλογική δράση. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε αυτοί που πυροβολούν την κοινωνία από τα δελτία των 8, αλλά τμήμα της που πλήττεται εξίσου από τη μνημονιακή πολιτική και αγωνίζεται για την ανατροπή της.

Στην τετραήμερη απεργία γελοιοποιήθηκαν οι κουτοπόνηρες εκδοτικές μεθοδεύσεις να τυπωθούν προκατεψυγμένες “Κυριακάτικες σακούλες”. Την κοροϊδία κατάλαβαν πολύ καλά και οι διαφημιστές που ζήτησαν πίσω το 40% των χρημάτων τους. Αυτό και μόνο καταρρίπτει το έωλο επιχείρημα ότι η απεργία άφησε τους εκδότες αλώβητους”.