Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής: Μάρτυρες υπεράσπισης - Tους έχει πάρει η μπάλα...

Τρεις μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν στην 353η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τελευταία πριν τις διακοπές του Πάσχα. Πρώτος ο Γ. Ζουμπούρλης, παιδικός φίλος του Τσακανίκα. Ο Τσακανίκας είναι μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της τοπικής Νίκαιας και κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Eίναι υψηλόβαθμο στέλεχος: το δικαστήριο έχει ακούσει τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες μιλάει με τον πυρηνάρχη του και μάλιστα ο τελευταίος του ζητάει να προσέχει την οικογένειά του σε περίπτωση που αυτός μπει φυλακή. Επίσης τον έχει ακούσει να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Λαγό. (Τον έχει ακούσει και να κλαίει γοερά που η Χρυσή Αυγή θα τον διαγράψει γιατί αποκαλύφθηκε η μη ελληνική καταγωγή του μετά τις διώξεις). 

Στο πενταμελές η θέση του ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού και εκπαίδευσης, πράγμα που φαίνεται και από οπτικοακουστικό υλικό που τον δείχνει να εκπαιδεύει άλλα μέλη στην πυγμαχία. Σχετικά με το βράδυ της δολοφονίας, ο Ζουμπούρλης κατέθεσε: «Τον πήρα τηλέφωνο την επόμενη, πιο πολύ […] για κουτσομπολιό. Μου λέει ‘ήμουνα σπίτι’ […] Τον πήρε η μπάλα [με τις διώξεις]. […] Ήταν εκνευρισμένος, έλεγε ‘αν είναι δυνατόν, κοίτα τι πήγε και έγινε’». Μια φοβερή υπερασπιστική γραμμή που αποσαθρώνεται κι άλλο από το γεγονός ότι τόσο ο κατηγορούμενος, όσο και ο μάρτυρας είναι κάτοικοι Γλυφάδας. Πράγμα που δεν εξηγεί το αντανακλαστικό να πάρει όλως τυχαίως «για το κουτσομπολιό» ένα μέλος του πυρήνα Νίκαιας και αυτό το μέλος, επίσης όλως τυχαίως, να το έχει «πάρει η μπάλα».

Σχετικά με τη συμμετοχή του στη ΧΑ ο μάρτυρας μετά από ερωτήσεις είπε ότι ξέρει πως ο κατηγορούμενος έκανε παρέα με τον Κασιδιάρη και εκτός κόμματος, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας έχει ακουστά τον (πυρηνάρχη Νίκαιας) Πατέλη ως «εμπλεκόμενο με το συμβάν».

Αναγνώρισε τον Τσακανίκα σε φωτογραφίες με εκπαιδεύσεις και στρατιωτικά ρούχα, μαζί με άλλους κατηγορούμενους, αλλά «δεν μπόρεσε» να αναγνωρίσει τον ναζιστικό χαιρετισμό και τα ναζιστικά σύμβολα. Άλλωστε «δεν ασχολείται με τα πολιτικά».

Ακολούθησε η Μ. Νιαούρη, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου ΑμεΑ «Ήφαιστος» και υποψήφια με τη ΧΑ στις νομαρχιακές εκλογές. Ο σύλλογος αποτελείται από «υποστηρικτές» της Χρυσής Αυγής, όπως και η ίδια. Η μάρτυρας υπεράσπισης του Παναγιώταρου προσπάθησε να αποδείξει ότι η Χρυσή Αυγή δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, μιλώντας για τη στήριξη που παρείχε στον «Ήφαιστο» (ο οποίος βέβαια ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017, πολύ μετά την έναρξη της δίωξης και της δίκης αφού διάφοροι μάρτυρες είχαν ήδη αναδείξει στη δίκη τις απόψεις των “καιάδων” της Χ.Α για τους ανθρώπους με αναπηρίες). 

Ωστόσο επιβεβαιώνει και συμφωνεί με την άποψη του Ματθαιόπουλου για τους ψυχικά ασθενείς: «[ο Ματθαιόπουλος] είπε ότι οι βαριά ψυχικά ασθενείς δεν πρέπει να αναπαράγονται. Κάτι που νομίζω είναι και πολύ φυσιολογικό, αλλά το πήραν και το έστρεψαν εναντίον μας». Γέλιο προκάλεσε η απάντησή της για τους τραμπουκισμούς του Παναγιώταρου στο Χυτήριο: «Ο Ηλίας καλώς ή κακώς έχει ένα χιούμορ. Όποιος δεν τον ξέρει καλά, το παρεξηγεί κιόλας. […] Νομίζω είχε πάει να δει την παράσταση».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Γ. Καπάτσος, υποψήφιος δήμαρχος στην Κηφισιά: «2-3 μέρες μετά [τη δολοφονία Φύσσα] βγήκε ο Κασιδιάρης και είπε ότι εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη αυτή. […] Αυτό αν θέλετε ηρέμησε λίγο τη συνείδησή μου. […] Δεν θα ήταν κομψό να είχε συμβεί κάτι τέτοιο οργανωμένα ή συντεταγμένα [από τη ΧΑ]» (!!!). Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι στην Κόρινθο με αφορμή την μεταφορά μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Μπούκουρας συμμετείχε σε επεισόδια.


Πώς βρέθηκε εκεί;

Τα ίχνη μιας ακόμη οργανωμένης επίθεσης με τη συμμετοχή του Παναγιώταρου αποκαλύφθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της μάρτυρος υπεράσπισής του, Μ. Νιαούρη, στην 353η συνεδρίαση (19/4). 

Ρωτήθηκε από την έδρα αν έχει συμμετάσχει σε επεισόδια, όπως στο Παλιό Εφετείο το 2009. Απάντησε: «Δεν ξέρω, τραυματίστηκε όμως κι ο ίδιος σε κάποια… Στον Άγιο Παντελεήμονα, τον τραυμάτισαν στην πλάτη». Στη συνέχεια στο σημείο αυτό επέμεινε η πολιτική αγωγή, καθώς έχει αναδειχθεί στο δικαστήριο η σχέση του Παναγιώταρου με την περιοχή:

“Μεταξύ ποιων έγινε η συμπλοκή στην οποία τραυματίστηκε;” ρώτησε η Χ. Παπαδοπούλου. Απ: Μεταξύ κατοίκων και αλλοδαπών. Ερ: Ήταν κάτοικος; Απ: Όχι. Ερ: Πώς βρέθηκε εκεί; Απ: Του ζητήθηκε βοήθεια.

Όταν ρωτήθηκε και από τον Θ. Καμπαγιάννη, συμπλήρωσε: «προφανώς τον είχαν προσκαλέσει οι κάτοικοι να είναι παρών εκείνη τη στιγμή». «Γνώριζαν ότι θα γίνει συμπλοκή και είπαν ‘έλα να μας βοηθήσεις’; Επειδή κάπως έτσι έγινε και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα…» Σε αυτό το σημείο η υπεράσπιση διέκοψε με φωνές την ερώτηση.


Επόμενες δικάσιμες

Μάης: 6/5, 7/5, 14/5 και 15/5 στο Εφετείο. 
8/5, 9/5, 16/5, 21/5 και 22/5 στον Κορυδαλλό.