Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κύπρος: Ρατσιστής serial killer γυναικών - Ρατσιστική αδιαφορία της αστυνομίας

21/4, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις ρατσιστικές δολοφονίες στην Κύπρο

Εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν την περασμένη Κυριακή στο κάλεσμα της Κίνησης για Ισότητα Στήριξη Αντιρατσισμό και της κοινότητας των εργαζομένων από τις Φιλιππίνες στη Κύπρο, σε εκδήλωση μνημόσυνο και διαμαρτυρία για τις δύο γυναίκες και το μικρό κοριτσάκι της μιας που δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριο serial killer.

Η αγανάκτηση και ο θυμός ήταν διάχυτος στον κόσμο, όχι μόνο για το ειδεχθές έγκλημα, αλλά και για την αδιαφορία που έδειξε η αστυνομία στη διερεύνηση των καταγγελιών για την εξαφάνιση των θυμάτων απλά και μόνο επειδή ήταν αλλοδαπές οικιακοί βοηθοί. 

Αρχικά η αστυνομία συνέλαβε τον Ρουμάνο πρώην σύντροφο του πρώτου θύματος, της Mary Rose που είναι και ο πατέρας της κόρης της με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα διάφορα μέσα με ρατσιστικά σχόλια για τους ξένους. Όταν αποκαλύφτηκε και το δεύτερο θύμα και ότι ο δολοφόνος είναι αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς που προσέγγιζε τις γυναίκες μέσα από ψεύτικο προφίλ σε πλατφόρμα γνωριμιών, έγινε προσπάθεια τόσο από την αστυνομία όσο και από τα ΜΜΕ να συγκαλυφτεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας του εγκλήματος. Ενώ γινόταν αναφορά στο ψεύτικο προφίλ του σαν «Ορέστης» απέκρυβαν το άλλο μισό που ήταν «Αποέλ» και παρέπεμπε στην ακροδεξιά και τους φασίστες που οργιάζουν στην κερκίδα των φιλάθλων του Αποέλ με ελληνικές σημαίες και αγκυλωτούς σταυρούς. Πριν λίγο καιρό μάλιστα έγιναν καταγγελίες για την συγκρότηση πυρήνων του ΕΛΑΜ στις τάξεις της εθνικής φρουράς αλλά δεν έγινε καμιά προσπάθεια να διερευνηθεί αυτή η πτυχή. 

Το δεύτερο εξοργιστικό είναι η αδιαφορία που έδειξε η αστυνομία στη διερεύνηση των καταγγελιών για την εξαφάνιση των θυμάτων. Σε όλες τις καταγγελίες η αστυνομία απαντούσε στερεότυπα ότι πήγαν στα «κατεχόμενα». Καμιά ουσιαστική διερεύνηση παρά το ότι όλες εξαφανίστηκαν χωρίς να πάρουν προσωπικά αντικείμενα ή διαβατήρια ή έστω τον μισθό τους από τους χώρους που δούλευαν. Θα ήταν πολύ απλό φυσικά να ελέγξουν αν πήγαν στον βορρά αφού όσοι πάνε στην άλλη πλευρά καταγράφονται από την τουρκοκυπριακή αστυνομία. Δεν έλεγξαν καν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές για να δουν με ποιους ήταν σε επαφή. Ακόμη και όταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Λούης Κουτρουκίδης κατάγγειλε στην αστυνομία την εξαφάνιση της Mary Rose με τη κόρη της, η αστυνομία του απάντησε «πως κάνεις έτσι για μια Φιλιππινέζα». Είναι εξοργιστική η προσπάθεια να συγκαλυφτεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας του εγκλήματος και οι ευθύνες της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

 Δεν πρέπει να περάσουν έτσι αυτά. Χρειάζεται μια δυναμική απάντηση. Και αυτή μόνο ένα αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό κίνημα μπορεί να την δώσει αποτελεσματικά. Η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής έδειξε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα.