Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

Η απόφαση αυτή αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και το συνδικάτο τους, ΓΕΝΟΠ. Ηδη στην τελευταία της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα γίνει αυτή την Πέμπτη 28 Απρίλη, την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση καταθέσει αντίστοιχο νόμο στη Βουλή. Στο ενδιάμεσο, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε συσκέψεις με δεκάδες φορείς ζητώντας τους να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα, θα οργανώσει δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης.

Οσες “δικλείδες ασφαλείας” κι αν παρουσιάζουν οι αρμόδιοι υπουργοί, τονίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ, μόνο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταφέρει να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. Το ίδιο είναι αποφασισμένοι να κάνουν και τώρα κόντρα στα ιδιωτικά συμφέροντα που στοιχίζονται πίσω από την κυβέρνηση για να αρπάξουν το φιλέτο.

Δεν είναι τυχαία η λυσσασμένη προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει στελέχη της κυβέρνησης και “παπαγαλάκια” για να κατασυκοφαντήσουν τη ΓΕΝΟΠ. Μπροστά στο ενδεχόμενο σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση προσπαθεί να απομονώσει τους εργαζόμενους. Τις “κλασικές” κατηγορίες περί “ρετιρέ”, “βολεμένους”, “κρατικοδίαιτους” και “συντεχνίες”, ακολουθούν το τελευταίο διάστημα στημένα δημοσιεύματα για τη ΓΕΝΟΠ όπως αυτά που μιλούν για «Λουκούλλεια γεύματα με αστακούς», «Ταξιδάκια στο εξωτερικό», «Τιμολόγια με ουίσκι και ξηρούς καρπούς», «Οι συνδικαλιστές διατηρούσαν ρυθμιστικό ρόλο στις προσλήψεις προωθώντας στην Επιχείρηση φιλικά ή και συγγενικά πρόσωπα, ενώ στις προαγωγές και τις μεταθέσεις είχαν τον απόλυτο έλεγχο», «Από το 2007 και μετά τα ποσά μοιράζονται σε ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ αλλά παραμένουν πάντοτε σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να καλύπτουν τις - ως φαίνεται – αυξημένες απαιτήσεις των συνδικαλιστών».

Ιδιώτες

Ετσι προσπαθεί να προετοιμάσει η κυβέρνηση το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Βγάζοντας τα δήθεν “σκάνδαλα” της ΓΕΝΟΠ στη φόρα, νομίζει ο Παπανδρέου και οι σύμβουλοί του ότι θα καταφέρουν να τσακίσουν τις αντιστάσεις των εργαζόμενων. Μόνο που δεν μπορούν να μιλούν για σκάνδαλα και ιδιαίτερα στη ΔΕΗ, όσοι έχουν πρωταγωνιστήσει τα προηγούμενα χρόνια σε όργια χαριστικών συμφωνιών με γνωστές ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας σε βάρος της επιχείρησης και όλων των καταναλωτών -σκάνδαλα που μόνο η ΓΕΝΟΠ αποκάλυπτε.

Σε μια οργισμένη απάντηση σε όλα τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: “Τα χρήματα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ νομιμότατα μέσω ΣΣΕ (που είναι δηλαδή προϊόν διεκδίκησης και όχι από ελευθεριότητα της επιχείρησης) τα παίρνει εδώ και 27 χρόνια...Τα χρήματα που έχει πάρει η ΓΕΝΟΠ και ο ΟΚΔΕ εδώ και 12 χρόνια και που όντως είναι 25 εκ. μήπως αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 5,75 ανά εργαζόμενο κάθε μήνα; Γιατί αυτό αποκρύπτεται και με διάφορα βαρύγδουπα όπως «πακτωλός χρημάτων» τονίζεται το, «25 εκατομμύρια πήρε η ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ»;...Όσο δε για τις αναφορές ότι το ασφαλιστικό μας είναι σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και ότι το μειωμένο τιμολόγιο είναι προνόμιο και ευθύνεται για την κατάρρευση της χώρας (έτσι πάτε να το εμφανίσετε κάποιοι), εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι η ίδια η πολιτεία τρεις φορές (Ν.2773/99, Ν.3655/08, Ν.3863/10) και πρόσφατα και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε τεράστια ασφαλιστική περιουσία ενσωματωμένη μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ ύψους 11, 9 δισ. Ευρώ και πως εάν δεν υπήρχε αυτό

το πρωτοποριακό ασφαλιστικό σύστημα που τόσο συνέβαλλε στην ανάπτυξη της ΔΕΗ σήμερα η τιμή της Kwh θα ήταν δύο και τρεις φορές πάνω! Όσο δε για το μειωμένο τιμολόγιο, για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό δόθηκε εδώ και 54 χρόνια εν είδη αύξησης μιας και τότε η Διοίκηση της ΔΕΗ αδυνατούσε να υπογράψει ΣΣΕ”.

Υπάρχει τρόπος για να “πειστούν” κυβέρνηση και τρόικα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα περάσει. Είναι η απεργία διαρκείας της ΓΕΝΟΠ που θα κατεβάσει τους διακόπτες και θα παραλύσει όλη τη χώρα. Είναι η στιγμή οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν αυτό το όπλο ανοίγοντας το δρόμο για ένα απεργιακό κίνημα που θα ανατρέψει ολόκληρο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το μνημόνιο και μαζί τους εμπνευστές τους.

Διαβάστε επίσης

Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)

Υπουργείο Οικονομίας