Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)

Η δεκαήμερη απεργία των εργαζόμενων είχε σαν κύρια αιτήματα την ασφαλή στελέχωση των νέων μονάδων της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα, καθώς και την ανατροπή των σκληρών περικοπών έως και 40% στους μισθούς που ήθελε, με δικαιολογία την οικονομική κρίση, να επιβάλει η Διοίκηση στη νέα ΕΣΣΕ. Η επιτυχία της απεργίας ήταν μεγάλη με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 90%, με τα άλλα Σωματεία του Ομίλου να κηρύσσουν 24ωρη απεργία συμπαράστασης την τελευταία μέρα, με ψηφίσματα αλληλεγγύης να έρχονται από δεκάδες συνδικάτα του κλάδου και όχι μόνο, με την Ομοσπονδία του κλάδου, ΠΟΕΠΔΧΒ, να κηρύσσει επταήμερη απεργία σε όλο τον Ομιλο έστω κι αν τελευταία στιγμή η ηγεσία της την ανέστειλε.

Η απεργία ανάγκασε την Διοίκηση της εταιρίας, που αρχικά δήλωσε πως “δε συνομιλεί με απεργούς” και κατέφυγε στα δικαστήρια για να βγει παράνομη η κινητοποίηση, να περάσει σε ανακοινώσεις για νέα “βελτιωμένη” πρόταση για την ΕΣΣΕ. Ομως, “Η πρόταση της Εταιρείας πέρα από τους φανερούς στόχους αποδόμησης – ανατροπής της ΕΣΣΕ, θέλει και να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε περισσότερες «κατηγορίες» και «ταχύτητες», για να μας διασπάσει και να αποδυναμώσει τον αγώνα μας. Δεν υπάρχει κατηγορία εργαζομένων που να μη πετσοκόβεται από την πρόταση της Εταιρείας”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ παρουσιάζοντας αναλυτικά τη νέα πρόταση που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και επιδομάτων, πετσόκομμα αργιών, χτύπημα αδειών και υπερωριών, αύξηση ωραρίου, κατάργηση μισθολογικών προαγωγών και πολλές ακόμα επιθέσεις που ανατρέπουν πλήρως τις μέχρι τώρα κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Η αρχική απόφαση του ΠΣΕΕΠ μιλούσε για συνέχιση του αγώνα με δεύτερη δεκαήμερη απεργία. Μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση, η απόφαση αυτή χρειάζεται να γίνει πράξη. Το ίδιο και η απόφαση της Ομοσπονδίας για την επταήμερη απεργία σε όλο τον Ομιλο. Η βάση των εργαζόμενων, που έδειξε τη διάθεσή της για κλιμάκωση του αγώνα με την μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Εταιρίας στις 12 Απρίλη, έχει τη δύναμη να επιβάλει τη συνέχεια των απεργιών μέχρι τη νίκη.