Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη Λουκμάν: Ένοχοι οι δολοφόνοι, ρατσιστικό το κίνητρο

6/5, Συγκέντρωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης στο Εφετείο

Ένοχους για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και με ρατσιστικό κίνητρο έκρινε ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών τους χρυσαυγίτες δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργιόπουλο. Απέρριψε υπερασπιστικούς ισχυρισμούς ανάμεσα στους οποίους ότι ο Στεργιόπουλος δεν συνέβαλε στην δολοφονία (ο διαβόητος ισχυρισμός για τις «γρατζουνιές» που εξόργισε το κοινό στην προτελευταία δικάσιμο). Απέρριψε αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας σε ελαφρύτερη, ενώ απέρριψε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Αναγνώρισε ωστόσο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να μετατραπεί από ισόβια σε κάθειρξη 21 ετών και 5 μηνών. 

Η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη και σε δεύτερο βαθμό είναι μια δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι «η επιλογή του θύματος έγινε βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών», αποδεχόμενο την εισαγγελική πρόταση που έλεγε ότι οι δολοφόνοι εκείνο το βράδυ βγήκαν με σκοπό να σκοτώσουν οποιονδήποτε σκουρόχρωμο μετανάστη έβρισκαν, για να δείξουν ότι είναι ανεπιθύμητος λόγω καταγωγής. 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα αυτό ήρθε κάτω από την πίεση των αντιφασιστών και αντιφασιστριών που εδώ και 6 χρόνια έχουν δώσει τη μάχη σε δικαστήρια και γειτονιές να μην ξεχαστεί η δολοφονία, να μην δοθεί ούτε σπιθαμή χώρου στους φασίστες και να μην επικρατήσει η ρατσιστική ρητορική. Ήρθε επίσης χάρη στην επιμονή και τη συστηματικότητα με την οποία το κίνημα αναδείκνυε τις ρατσιστικές επιθέσεις προκειμένου να απαντηθούν άμεσα και μαζικά σε κάθε γειτονιά. Χάρη σε αυτή τη δράση, ερευνητικοί φορείς βρήκαν υλικό με το οποίο απέδειξαν ότι την περίοδο της δολοφονίας το ρατσιστικό έγκλημα ήταν οργανωμένο, συνδεδεμένο με τη Χρυσή Αυγή και είχε την κάλυψη της αστυνομίας – όλα αυτά τα δεδομένα αναδείχτηκαν και στο Εφετείο των δολοφόνων του Λουκμάν. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση και ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής συνολικά.

Πισωγύρισμα τα “ελαφρυντικά”

Ωστόσο η αναγνώριση του ελαφρυντικού είναι ένα πισωγύρισμα που δείχνει τη διπροσωπία της δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή που με τον «άμεσο δόλο» αναγνωρίζει ότι οι δυο φονιάδες σκέφτηκαν και σχεδίασαν τη δολοφονία από πριν, την ίδια στιγμή που αρνείται το ελαφρυντικό της μεταμέλειας και απορρίπτει τις υποκριτικές προσπάθειες των δολοφόνων να «αποζημιώσουν» την οικογένεια του Λουκμάν, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι μετά τη δολοφονία οι δράστες ήταν ...καλά παιδιά και αποφάσισε να σπάσει τα ισόβιά τους. 

Επιπλέον, η υπεράσπιση των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν έδειξε ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να σταματήσουμε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα: ζήτησε διακοπή της δίκης μέχρι να ψηφιστούν οι αλλαγές, προκειμένου η απόφαση να βγει με τα νέα δεδομένα και ακόμα ελαφρύτερες ποινές. Η μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στη μεγάλη δίκη συνεχίζεται και αποτελεί συνέχεια της μάχης για τη δικαίωση του Σαχζάτ Λουκμάν. Το αντιφασιστικό κίνημα απαιτεί να μην περάσουν οι αλλαγές που θα αφήνουν περιθώρια να πέσει στα μαλακά η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης και διεκδικεί ότι ολόκληρη θα βρεθεί στη φυλακή. Και θα το κερδίσει, όπως κέρδισε την πρώτη καταδίκη με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου.


Αντιδράσεις

Η μείωση της ποινής των χρυσαυγιτών δολοφόνων δίκαια προκάλεσε αντιδράσεις στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου. Στο ακροατήριο έδωσαν το παρών αντιφασιστικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες, μεταναστευτικές κοινότητες, αντιφασίστριες και αντιφασίστες από τα Πετράλωνα και άλλες γειτονιές, φοιτητές και φοιτήτριες. Δημοσιογράφοι και ερευνητές που έχουν συμβάλει στη δημοσιότητα των αντιφασιστικών δράσεων και της πάλης για να μπει στη φυλακή η Χρυσή Αυγή, καθώς και θύματα της ναζιστικής οργάνωσης όπως ο Α. Λάζαρης και η Μ. Φύσσα βρίσκονταν εκεί την ώρα που η έδρα ανακοίνωσε ότι η ποινή των δυο δολοφόνων μειώνεται.

Η οργή ξέσπασε αμέσως μετά τη λύση της συνεδρίασης και τα ΜΑΤ που είχαν ήδη παραταχθεί στην αίθουσα διατάχθηκαν να συλλάβουν δυο αντιφασίστες. Το δρόμο τους έκοψαν όμως δεκάδες άλλοι, με μπροστά την ίδια τη Μάγδα Φύσσα η οποία απαίτησε να φύγουν τα ΜΑΤ χωρίς να ακουμπήσουν κανέναν. Η προσπάθεια των μπάτσων συνεχίστηκε και έφτασαν μέχρι το σημείο να χτυπάνε αντιφασίστες με τις ασπίδες τους, ανάμεσά τους και τον Αλέξη Λάζαρη, που έχει υπάρξει θύμα άγριου ξυλοδαρμού έξω από τα «γραφεία» της ΧΑ. Αυτό προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη οργή στο κοινό, το οποίο κατήγγειλε την αστυνομία ότι βάζει τη σφραγίδα του κράτους στις φασιστικές επιθέσεις. Ο κόσμος απαίτησε ξανά να φύγουν όλες οι δυνάμεις καταστολής από τον χώρο χωρίς να αγγίξουν ή να ακολουθήσουν κανέναν, όπως και έγινε.

Οι δεκάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες έφυγαν από το κτίριο του Εφετείου φωνάζοντας συνθήματα όπως «δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής». Το αντιφασιστικό κίνημα επιστρέφει στις γειτονιές, τις σχολές και τους χώρους με την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να καθορίσει τα πράγματα και να σταματήσει την τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής που πάντα τρέχουν να συνδράμουν τους φασίστες. Η οργή για το σπάσιμο των ισοβίων δεν θα γίνει απελπισία, αλλά αποφασιστικότητα για ένα μεγάλο καθήκον που είναι πιο κοντά από ποτέ, να μπει βαθιά στη φυλακή η Χρυσή Αυγή.


Όχι ελαφρυντικά για τους χρυσαυγίτες

Ήθελα να παραμείνουν τα ισόβια που σπάσανε. Αλλά παραμείνανε δυο βασικά στοιχεία: οι δολοφόνοι βγήκαν ξανά ένοχοι και με ρατσιστικό κίνητρο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχω πρόβλημα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Χαντίμ Χουσεΐν
πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν

 

Ζητήσαμε από το δικαστήριο εφτά θετικές ψήφους για τις εφτά μαχαιριές στο σώμα του Λουκμάν. Και το δικαστήριο δέχτηκε ομόφωνα ότι επρόκειτο για μια ρατσιστική δολοφονία με άμεσο δόλο. Προχώρησε λίγο πιο μπροστά από την πρωτόδικη απόφαση που δεχόταν ενδεχόμενο δόλο. Και αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο δέχτηκε τον άμεσο δόλο, δηλαδή ότι είχαν προετοιμάσει τη συγκεκριμένη δολοφονία και δεν ήταν κάτι που έτυχε. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό.

Το δεύτερο: το ακροατήριο ήταν γεμάτο. Το δικαστήριο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση επειδή ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είχε ήδη δεχτεί ότι επρόκειτο για μια ρατσιστική δολοφονία. 

Το τρίτο είναι τα ελαφρυντικά. Τα ελαφρυντικά δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένα. Η οικογένεια και η πολιτική αγωγή συντάσσεται με την πρόταση του εισαγγελέα που δεν είδε πουθενά κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Συνολικά όμως η απόφαση αυτή στέλνει ένα μήνυμα που λέει ότι δεν ανέχεται η ελληνική κοινωνία τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Τάκης Ζώτος
Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής

 

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων δικαιώνει απόλυτα αυτό που η οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν, η πολιτική αγωγή, η Πακιστανική Κοινότητα και το αντιφασιστικό κίνημα λέγαμε από την πρώτη στιγμή: ο θάνατος του Σαχζάτ ήταν αποτέλεσμα μια φριχτής ρατσιστικής δολοφονίας, σχεδιασμένης από πριν, από μαχαιροβγάλτες που βγήκαν νύχτα για να σκοτώσουν, και όχι βέβαια αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού δι’ ασήμαντον αφορμή. Το πόρισμα αυτό είναι πλέον ομόφωνο και στο Εφετείο, όπως ήταν και στον πρώτο βαθμό. 14 δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν για αυτή την υπόθεση σε δύο βαθμούς. Και οι 14 ομοφώνησαν.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών στέλνει λάθος μήνυμα και είναι ανακόλουθη με το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας που είναι ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια.

Οριστική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνον όταν οι ηγέτες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που έσπειρε το ρατσιστικό δηλητήριο βρεθούν και αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Γι’ αυτό το λόγο ελπίζουμε το 2019 να είναι η χρονιά ολοκλήρωσης της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής.

Θανάσης Καμπαγιάννης
Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής

 

Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ήταν μια ηχηρή δολοφονία το 2013. Με αυτή την καταδίκη πετύχαμε να απογυμνώσουμε αυτό το μηχανισμό ασυλίας που υπήρχε για χρόνια ολόκληρα από την αστυνομία και το κράτος και κάτω από τον οποίο δρούσαν τα τάγματα εφόδου. 

Όμως η αναγνώριση των ελαφρυντικών στέλνει ένα λάθος μήνυμα. Εμείς θα επιμείνουμε. Η δικαίωση θα έρθει από την απόφαση στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία οι δύο καταδικασθέντες είναι υπόδικοι. Είναι μονόδρομος οι δολοφόνοι, οι μαχαιροβγάλτες και τα τάγματα εφόδου να βρεθούν όλοι στη φυλακή.

Πέτρος Κωνσταντίνου
Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

 

Από το 2009 εκατοντάδες φορές μας έχουν χτυπήσει. Η αστυνομία έλεγε ότι λέμε ψέματα. Αλλά σήμερα αποδείχθηκε για δεύτερη φορά ότι ο λόγος των εγκλημάτων ήταν ο ρατσισμός. 

Γι’ αυτό επιμένουμε ενάντια σε ρατσισμό και φασισμό. Χρειάζεται ο νόμος να είναι ίδιος για όλους, με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις καταγωγής. Η απόφαση δείχνει δυο πράγματα, ότι ήταν δολοφονία και είχε ρατσιστικό κίνητρο.

Τζαβέντ Ασλάμ
Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας