ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Αντίσταση στο σφαγείο Λοβέρδου

Όμως και τα επίσημα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια για τις προμήθειες από την αρχή του χρόνου είναι ενδεικτικά. Οι προμήθειες στον Ερυθρό Σταυρό, το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το Ασκληπιείο της Βούλας και τον Ευαγγελισμό δεν ξεπερνούν το 15% των αναγκαίων υλικών. Το Γεννηματάς, το Λαϊκό, το Αττικό λειτουργούν με λιγότερο από το 25% των αναγκαίων υλικών και το Θριάσειο μόλις με 40%. Στην ουσία όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας υπολειτουργούν.

Ουρές

Από τα εξωτερικά ως τις εφημερίες και από τα τακτικά ιατρεία μέχρι τις εισαγωγές, οι ουρές είναι ατελείωτες και συχνά εξετάσεις, επεμβάσεις και χειρουργεία αναβάλλονται επ’ άπειρον. Οι αποθήκες φαρμάκων και υλικών σε πολλά ιδρύματα έχουν αδειάσει. Σε άλλα νοσοκομεία (π.χ. ΚΑΤ-Λαϊκό) οι ασθενείς αναγκάζονται να προμηθευτούν τα φάρμακα από μόνοι τους.

Στα εργαστήρια, τα αντιδραστήρια τελειώνουν, τα μηχανήματα χαλάνε και κανείς δεν υπάρχει να τα συντηρήσει, οι εξετάσεις μπλοκάρουν αφού λιγοστοί εργαζόμενοι με λιγοστά μέσα προσπαθούν να βγάλουν πολλαπλάσια δουλειά. Το ίδιο συμβαίνει στις τεχνικές υπηρεσίες, στις διοικητικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα ή στην κουζίνα.

Όπως τονίζει στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης 19 Απρίλη ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουσιουλέγκας, «Δεν είναι δυνατόν να ψάχνεις όλο το νοσοκομείο για μια σύριγγα ή να κάνεις πατέντες και προσαρμογές για ιατρικές συσκευές καθημερινής χρήσης όπως ένας καθετήρας ή μια φιάλη παρακέντησης». Η Ευγενία Ηλιοπούλου διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο ΚΑΤ γράφει στο ίδιο φύλλο: «Για ποια σπατάλη μιλάνε, όταν δεν έχουμε γάντια μιας χρήσης, ούτε αποστειρωμένα γάντια; Όταν δεν έχεις ελαστικούς επίδεσμους και παραφινούχες γάζες;»

Και μπορεί τα κυβερνητικά παπαγαλάκια –με τις πλάτες της συνδικαλιστικής ηγεσίας σε διάφορα νοσοκομεία- να προσπαθούν να αποδώσουν την κατάσταση στις πελατειακές σχέσεις, στην σύγκρουση συμφερόντων, στα κρατημένα από τους γιατρούς κρεβάτια, σε «τεχνητές» ελλείψεις και σε χίλιους άλλους λόγους, όμως η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Απέναντι στις κραυγές αγωνίες των γιατρών από όλα τα νοσοκομεία της χώρας ο Λοβέρδος απαντάει με υποκριτικούς αλλαλαγμούς περί συνομωσιών στέλνοντας τις κάμερες στον Ευαγγελισμό και στο ΚΑΤ για να βρουν τις «γεμάτες» αποθήκες, και στο Αλεξάνδρα τα «άδεια» κρεβάτια. Είναι ένα ακόμα ψέμα από τον «λογιστή» υπουργό.

Το περιστατικό στους Αγ. Ανάργυρους που οι μπράβοι του Λοβέρδου χτύπησαν τον κόσμο που μαζεύτηκε να τον γιουχάρει δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Σύντομα και αυτός, όπως πολλοί από τους υπουργούς αυτής της ξεφτιλισμένης κυβέρνησης, δεν θα μπορεί να εμφανιστεί δημόσια από την οργή του κόσμου. Οργή όχι μόνο για τα ψέματα και τις συκοφαντίες απέναντι σε ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ακόμα περισσότερο, οργή για την παράδοση κάθε κοινωνικής ανάγκης, κάθε δημόσιου αγαθού στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μια άνευ όρων παράδοση που κατά κόρον αφήνει απροστάτευτους την πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Διαβάστε επίσης

Ψέματα

Σύσκεψη ενάντια στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων