Ψέματα

Το σχέδιο που «διέρρευσε» στα ΜΜΕ δείχνει πως η προσπάθεια είναι να συρρικνώσει –και πολλές φορές να κλείσει- πάνω από τα 2/3 των νοσοκομείων της χώρας. Από τα 147 νοσοκομεία πανελλαδικά το σχέδιο Λοβέρδου μιλάει μόλις για 50 ενιαία ιδρύματα.

Για την Αθήνα το σχέδιο είναι σφαγείο. Τα Παίδων (Αγλ. Κυριακού, Αγ. Σοφία) θα συγχωνευτούν σε ένα, το Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Αιγηνίτειο Αρεταίειο σε άλλο ένα. Ευαγγελισμός, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική θα συγχωνευτούν και αυτά. Το ίδιο θα γίνει και στα Βόρεια γύρω από το Σισμανόγλειο. Το ίδιο και γύρω από τον Ερυθρό Σταυρό.

Με τις πρώτες αντιδράσεις των εργαζόμενων ο Λοβέρδος άρχισε την βρώμικη προπαγάνδα προσπαθώντας να εξηγήσει πως οι περικοπές και όσα συμβαίνουν στο ΕΣΥ δεν είναι τμήμα του γενικότερου σχεδίου για την περικοπή των δημόσιων δαπανών αλλά οφείλονται σε κάποιες μόνιμες δυσλειτουργίες του συστήματος.

Όμως κανείς πλέον δεν τον πιστεύει. Ο συντονισμός όλου του ιατρικού κόσμου όπως έγινε με την κατάληψη του Υπουργείου Υγείας και την κοινή πανιατρική απεργία, οι απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ, το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του Αρεταίειου και του Αγινήτειου από όλους τους εργαζόμενους, το κύμα των επισχέσεων των γιατρών τον προηγούμενο χρόνο και η επίσχεση στο Θριάσειο από όλους τους εργαζόμενους για την αποπληρωμή των υπερωριών δείχνουν τον δρόμο που μπορεί να ανατρέψει την πολιτική διάλυσης των νοσοκομείων.

Το επόμενο βήμα χρειάζεται να είναι η απεργία διαρκείας σε όλα τα νοσοκομεία. Σε αντίθεση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρνούνται να δώσουν τη μάχη, επιτροπές αγώνα βγαλμένες μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να οργανώνουν και να προετοιμάζουν την αντίσταση στις παρανοϊκές συγχωνεύσεις του Λοβέρδου.

Και ταυτόχρονα είναι αναγκαία η σύνδεση της μάχης των υγειονομικών με όλες τις μάχες που ξεσπάνε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο, ενάντια στις περικοπές των δημόσιων δαπανών. Τα σχολεία που συγχωνεύονται και κλείνουν, οι δημοτικές υπηρεσίες που διαλύονται, οι δημοσιές συγκοινωνίες που πωλούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα, κάθε δημόσιο αγαθό που μετατρέπεται από παροχή σε προϊόν, ανήκει στην ίδια μάχη, ενάντια στις συγχωνεύσεις, στις περικοπές και τα χαράτσια.