Σύσκεψη ενάντια στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

«Είμαι γιατρός στην εντατική του Αγλαΐα Κυριακού. Έχουμε απλήρωτες εφημερίες από τον Αύγουστο του 2010. Σε όλο το νοσοκομείο επικρατούν πλέον συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε τμήμα λείπουν γιατροί, νοσηλευτές. Έχουμε ελλείψεις που αγγίζουν το 30% και το 50% σε υλικά», εξήγησε η Γκέλυ. «Τον τελευταίο καιρό ψάξαμε να βρούμε τρόπους ώστε να αποφύγουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι. Η διοίκηση βγάζει εφημερίες που ξέρουμε πως δεν θα τις πληρωθούμε ποτέ. Τι να κάνουμε όμως; Να κλείσουμε το νοσοκομείο; Στο τέλος θα αναγκαστούμε αφού δεν θα έχουμε ούτε φάρμακα, ούτε υλικά, ούτε προσωπικό. Θέλουμε εδώ και τώρα τις ομοσπονδίες και τα σωματεία μας να βγουν και να μας ενημερώσουν. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι επιθέσεις; Θέλουμε να βγουν και να απαντήσουν στο υπουργείο και στον Λοβέρδο που βγαίνει στα κανάλια και μιλάει για άδεια κρεβάτια. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν μέσα στα νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ήρθε η ώρα να δράσουμε».

«Η πραγματικότητα είναι πως η εικόνα της διάλυσης έρχεται από παντού. Όλα τα νοσοκομεία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπολειτουργίας. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό», τόνισε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο Αγ. Σοφία, μέλος της 5μελούς επιτροπής των γιατρών και του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ. «Μέσα σε όλα αυτά έρχονται και οι συγχωνεύσεις. Πρόκειται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τον Καλλικράτη και στα νοσοκομεία. Δεν είναι ούτε νοικοκύρεμα, ούτε εξορθολογισμός. Πρόκειται για κανονική σφαγή και έρχεται απλά να συμπληρώσει την εικόνα της σφαγής που έχουμε και στις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες.

Η επίθεση στα νοσοκομεία δεν είναι κάτι άλλο από την επίθεση, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα στα σχολεία. Δεν είναι κάτι άλλο από τον Καλλικράτη στους Δήμους που μεταφέρει αρμοδιότητες στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές χωρίς να δίνει κονδύλια. Η απάντηση λοιπόν πρέπει να είναι συνολικότερη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε τις τελικές αποφάσεις του Λοβέρδου που ξέρουμε από τώρα πως θα προσπαθήσει να τις περάσει μέσα σε λίγες μέρες. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε πότε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα κουνηθούν.

Δράσεις

Πρέπει να αρχίσουμε από τη βάση, με εξορμήσεις, με δράσεις στους συναδέλφους, να τους εξηγήσουμε πως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος από το να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Όλοι μαζί, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί, να συντονιστούμε μεταξύ μας σε κάθε νοσοκομείο, να οργανώσουμε γενικές συνελεύσεις που θα αποφασίσουν απεργία διαρκείας, να διευρύνουμε τον συντονισμό μας σε όλα τα νοσοκομεία και να συνδεθούμε με τον κόσμο που χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία. Να του εξηγήσουμε τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι περικοπές και οι συγχωνεύσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να απαντήσουμε».

Η σύσκεψη εκτός του ότι έφερε τις δυο 5μελής επιτροπές –και όχι μόνο- των νοσοκομείων που συγχωνεύονται σε επαφή, έβγαλε και ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης. Θα κυκλοφορήσει κοινή προκήρυξη και εφημερίδα τοίχου που θα αναφέρεται στα ήδη οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων (περικοπές σε χρηματοδότηση, τεράστια έλλειψη σε υγειονομικά υλικά και σε φάρμακα, μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και πάγωμα των προσλήψεων). Ταυτόχρονα με εξορμήσεις θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση για το τι σημαίνει η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων και τι αποτελέσματα θα φέρει τόσο στις προμήθειες και τις προσλήψεις όσο και στην παροχή υπηρεσιών.

Η σύσκεψη αποφάσισε να προχωρήσει στην οργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν και να μιλήσουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Επίσης θα καλεστεί επόμενη σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της συνέχειας, ώστε να γίνει η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ενιαία επιτροπή αγώνα εντός των νοσοκομείων με εκπροσώπους από όλους τους εργαζόμενους.