Την Πέμπτη 16 Μάη, την ίδια ώρα με την απεργία μόνιμων και συμβασιούχων στα νοσοκομεία, ο Τσίπρας συναντούσε τις εκπροσώπους των καθαριστριών των σχολείων. Οι καθαρίστριες των σχολείων προσλαμβάνονται ανά χρόνο και απολύονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι συμβάσεις τους είναι συμβάσεις έργου και πληρώνονται με το κομμάτι, ανά αίθουσα, και ανά γραφείο.
Για χρόνια παλεύουν για την κατάργηση αυτής της βάρβαρης εργασιακής κατάστασης. Από την παρουσία τους στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια μέχρι τη μεγάλη 48ωρη απεργία στις 19-20/11/18 και την τεράστια πανελλαδική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 20/11/18 οι σχολικές καθαρίστριες δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν την μονιμοποίησή τους.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει η Λεμονιά Πασχαλίδου, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, στη Λένα Βερδέ για την Εργατική Αλληλεγγύη (1360 – 6/2/19) περιέγραφε τις άθλιες συνθήκες που δουλεύουν. “Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών εργάζεται αυτή τη στιγμή με συμβάσεις έργου. Από τις 9.500 περίπου καθαρίστριες σε όλη την Ελλάδα, μόνο γύρω στις 2.000 είναι πια αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος της απόλυσης είναι μόνιμος.
Μισθολογικά εξαρτόμαστε από τις αίθουσες που καθαρίζουμε. Πληρωνόμαστε μόνο για τις αίθουσες. Το ανώτερο που μπορεί να έχει μια γυναίκα είναι 18 αίθουσες και σε κάθε μία αίθουσα αντιστοιχούν 30 ευρώ το μήνα. Το ανώτερο δηλαδή που μπορεί να πάρει κάποια είναι 560 ευρώ το μήνα. Αλλά κάποια μπορεί να έχει μόνο οκτώ ή δέκα αίθουσες. Μιλάμε δηλαδή για ποσά 300 ευρώ, 250 ευρώ. Αυτές που έχουν δεκαοχτώ αίθουσες είναι οι ‘προνομιούχες’.
Διεκδικούμε μονιμότητα, γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαριότητας και θέλουμε να γίνουμε κι εμείς αορίστου χρόνου. Διεκδικούμε ΒΑΕ ένσημα και ανθυγιεινό επίδομα. Διεκδικούμε δικαίωμα στην άδεια. Και να πληρωνόμαστε κάθε μήνα. Αυτά ήταν και τα αιτήματα της πρόσφατης 48ωρης πανελλαδικής απεργίας μας”.
Έξι μήνες μετά τον απεργιακό τους αγώνα και μόλις δέκα μέρες πριν τις εκλογές ο Τσίπρας συνάντησε τις καθαρίστριες για να προσπαθήσει να τις πείσει πως “η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όλων όσων δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες”. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τσίπρας υποσχέθηκε την αύξηση κατά 10% του μισθού τους και την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, όμως δεν είπε τίποτα για την μονιμοποίησή τους.
Η πάλη για να σταματήσει η κοροϊδία συνεχίζεται.