Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι ομιλίες στάθηκαν τόσο στην ανάλυση της οικονομικής κρίσης και της πρότασης της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με κέντρο την στάση πληρωμών του χρέους όσο και στην γενικότερη πολιτική κατάσταση και τα καθήκοντα της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Τις παρεμβάσεις των εισηγητών, που παρακολούθησαν πενήντα περίπου εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής, ακολούθησε συζήτηση.

Τέθηκαν ερωτήματα για το τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει η αντικαπιταλιστική Αριστερά (μετά και το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για να συνολικεύσει και να δώσει διέξοδο στις κοινωνικές αντιδράσεις κατά του Μνημονίου. Δόθηκαν παραδείγματα τοπικής δράσης στην γειτονιά ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις σχολείων (δημιουργία Ανοιχτής Συντονιστικής Επιτροπής κατά των συγχωνεύσεων και διοργάνωση πετυχημένης μαθητικής συναυλίας την Παρασκευή 15 Απρίλη στο Γαλάτσι). Θίχτηκαν ζητήματα τοπικού περιεχομένου (ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο για το χτίσιμο Mall), που συνδέονται όμως με το γενικότερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά τέλος έγινε στην ανάγκη δυναμώματος του οργανωμένου εργατικού κινήματος εν όψει της Πρωτομαγιάς και της γενικής απεργίας της 11 Μάη, με έμφαση στους αγώνες διαρκείας και την πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζόμενων από τα κάτω κόντρα στους συμβιβασμούς της γραφειοκρατίας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε για πρώτη φορά χωριστά στο δήμο Γαλατσίου (ανάλογη εκδήλωση θα οργανωθεί στις περιοχές Κυψέλη και Πατήσια) και δικαίωσε την πρωτοβουλία της τοπικής επιτροπής. Αρκετός κόσμος δήλωσε την προθυμοποίησή του να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις τοπικές δράσεις, ταυτόχρονα με νέες εγγραφές μελών.

Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι με τέτοια τολμηρά βήματα η Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί το επόμενο διάστημα να προχωρήσει αποφασιστικά στην πολιτική και την οργανωτική της συγκρότηση και να αναδειχτεί σε βασικό στήριγμα του κινήματος κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης, των αφεντικών και του Μνημονίου.