Εργατικό κίνημα
INTRACOM: Υπερασπίζουμε την συνδικαλιστική δράση

Την πρόταση για διάσπαση του σωματείου τους υιοθέτησαν τελικά με μεγάλη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι της Intracom Telecom που πραγματοποίησαν συνέλευση και εκλογές την Τρίτη 21/5 και την Τετάρτη 22/5. Η πρόταση για διάσπαση του σωματείου υποστηρίχτηκε από την δεξιά πλειοψηφούσα παράταξη και την παράταξη του ΠΑΜΕ μέσα στην Intracom, ενώ η μοναδική παράταξη που στήριξε την ενότητα του σωματείου για όλες τις εταιρίες της Intracom ήταν η Πρωτοβουλία Γένοβα.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Γιάννη Θεοχάρη, εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Σωματείου της Intracom με την Πρωτοβουλία Γένοβα.

“Από τη δική μας τη μεριά είχαμε επιχειρηματολογήσει από την αρχή για τη σημασία της ενότητας του σωματείου. Πρόκειται για ένα σωματείο που έχει δώσει μεγάλες μάχες στο παρελθόν και έχει συσπειρώσει τους εργαζόμενους της Intracom. Το βασικό επιχείρημα από τη δική μας μεριά είναι ότι το θέμα της δύναμης του σωματείου πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την εργοδοσία. Δυστυχώς δεν πείσαμε τους συναδέλφους. Μόλις το 12% των εργαζόμενων στην Intracom πείστηκαν για τη σημασία της ενωτικής δράσης του σωματείου ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τη λογική των κοινών συμφερόντων με την εργοδοσία.

Είναι λάθος και η άποψη του ΠΑΜΕ ότι η διάσπαση θα δυναμώσει την δράση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και πως η κοινή δράση μεταξύ εργαζόμενων διαφορετικών εταιριών στον ίδιο κλάδο μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ΣΕΤΥΠ, το κλαδικό σωματείο το οποίο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Όπως έχει φανεί πολλές φορές στο παρελθόν, η ενιαία δράση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι αναντικατάστατη και η διάσπαση του σωματείου αποδυναμώνει τις δυνατότητες αντίστασης των ερεγαζόμενων.

Διάσπαση

Συνολικά η απόφαση που πάρθηκε από τη συνέλευση είναι μια αρνητική απόφαση που αποδυναμώνει την συνδικαλιστική μας δράση, αφού η διάσπαση του σωματείου και ο περιορισμός του μόνο στο κομμάτι της Intracom Telecom αφήνει συναδέλφους ακάλυπτους σε άλλες εταιρίες του ομίλου της Intracom Holdings. 

Η απόφαση αυτή γίνεται ακόμα πιο αρνητική αν σκεφτεί κανείς ότι συνοδεύτηκε με μια δεύτερη απόφαση για το καταστατικό του νέου σωματείου. Στην συνέλευση είχαμε και δεύτερη κάλπη στην οποία αποφασίζαμε αν στο νέο καταστατικό θα υπήρχε η δυνατότητα της κήρυξης απεργίας και με απόφαση του ΔΣ και όχι μόνο με απόφαση της συνέλευσης. Είμαστε ένα πανελλαδικό σωματείο με εργαζόμενους στην Αθήνα, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και η δυνατότητα να βγάζουμε απαρτίες είναι πολύ δύσκολη όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. 

Δυστυχώς με ποσοστά 60%-40% οι συνάδελφοι ακολούθησαν και σε αυτή την κάλπη την πρόταση της πλειοψηφούσας δεξιάς παράταξης. Είναι μια κακή εξέλιξη για την συνδικαλιστική μας δράση μέσα στην Intracom. 

Από τη μεριά της Πρωτοβουλίας Γένοβα στην Intracom την επόμενη περίοδο χρειάζεται να συσπειρώσουμε τους δεκάδες συναδέλφους που στήριξαν την πρότασή μας για ενιαίο σωματείο με κοινή δράση και να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργήσουμε παράταξη και στο νέο σωματείο της Intracom Telecom για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τους συναδέλφους που δέχονται τις επιθέσεις της εργοδοσίας τους. 

Είναι μια δύσκολη και επίπονη δουλειά που όμως είναι αναγκαία στις νέες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο”.