Μια νέα εργατική αντίσταση σε εξέλιξη

Στη διάρκεια της συζήτησης οι τετραήμερες απεργίες είχαν την τιμητική τους. Η Τιάνα μίλησε για την απεργία των εργαζόμενων του Υπουργείου Οικονομικών. “Ξεκίνησε μία κατάληψη στο Παρακαταθηκών και Δανείων που έγινε χωρίς καλά καλά να το ξέρουμε και κράτησε 4 μέρες. Συνεχίστηκε μια τετραήμερη απεργία στο Γενικό Λογιστήριο και την Τετάρτη το πρωί έγινε αποκλεισμός του υπουργείου. Την Παρασκευή έγινε μία φοβερή διαδήλωση όλων των εργαζόμενων στο Υπ. Οικονομικών, πάρα πολύ ζωντανή, με σφυρίχτρες, με καπέλα, που έφτασε μέχρι και μπροστά στη βουλή. Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει να συνεχίσει. Το μοναδικό πανώ πρωτοβάθμιου σωματείου που υπήρχε ήταν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο συντονισμός που έχει ξεκινήσει από πέρσι, έπαιξε ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις”.

Η Γιάννα μίλησε για την τετραήμερη απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. “Τρεις μέρες πριν τις 7 Απρίλη το θέμα των περιφρουρήσεων δεν έμπαινε από τα σωματεία σχεδόν καθόλου. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάλεσμα σαν απεργιακή επιτροπή του ΔΟΛ για να δούμε πώς θα γίνουν στην πράξη. Έγινε και βγήκε ένα απεργιακό δελτίο με το πρόγραμμα των περιφρουρήσεων. Αυτό το σχέδιο έβαλε σε κίνηση όλα τα σωματεία να ασχοληθούν με την περιφρούρηση και να καλέσουν στα μαγαζιά που επιλέξαμε. Με τον ίδιο τρόπο τους πιέσαμε στην απεργιακή συγκέντρωση της δεύτερης μέρας και καταφέραμε να τους αναγκάσουμε να βγάλουν νέα εξάωρη στάση τη Δευτέρα και να μην βγουν τα φύλλα της Δευτέρας”.

“Η κατάληψη του Δήμου της Αθήνας δείχνει ότι την τελευταία περίοδο γίνονται άλματα στα μυαλά των ανθρώπων”, είπε η Διονυσία. “Παρόλο που είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα μεγάλο δεξιό κομμάτι εργαζομένων, έγινε μία κατάληψη ενάντια στα δεξιά σωματεία από τον κόσμο που έκανε την υπέρβαση, ακόμα και κόσμος που δεν είχε κατέβει ποτέ σε διαδήλωση και στην πλειοψηφία του δεν είχε ποτέ απεργήσει. Απεργούσε 26 μέρες χωρίς στην πραγματικότητα να τους καλύπτει κανένα σωματείο”.

Τολμηρά

“Ο Ψωμιάδης προσπάθησε να πάρει τη συναίνεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και βγήκαμε επιθετικά λέγοντας ότι είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα”, είπε ο Γιάννης Κούτρας, περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης. “Την επόμενη μέρα παίρναμε συγχαρητήρια στο νοσοκομείο και στα τηλέφωνα, από κόσμο του ΠΑΣΟΚ και αριστερούς, ακόμα και από δεξιούς. Η αντιμετώπιση ήταν ευτυχώς που βγήκε κάποιος που είπε την αλήθεια. Σε αυτή την περίοδο όποιος βγαίνει τολμηρά κερδίζει την πλειοψηφία”.

Αρκετοί σύντροφοι μίλησαν για τη μάχη κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων. “Οργανώσαμε μία επιτροπή και γυρίσαμε τα χωριά ενάντια στις συγχωνεύσεις. Είδαμε ότι έχει αρχίσει μέσα στην εργατική τάξη ένα σπάσιμο των διαχωρισμών που υπήρχε ένα προηγούμενο διάστημα”, είπε ο Σεραφείμ, δάσκαλος. “Ο Σύλλογος είχε αρχικά θέση “όχι στις συγχωνεύσεις για οικονομικούς λόγους” αφήνοντας ένα παραθυράκι ανοιχτό. Οργανώσαμε μαζί με τους συναδέλφους στα μονοθέσια συνελεύσεις των κατοίκων, μαζέψαμε υπογραφές και τους πήγαμε όλους μαζί σε μία μεγάλη γενική συνέλευση στα Χανιά. Αυτό ανάγκασε το σωματείο να αλλάξει γραμμή και να πει όχι σε όλες τις συγχωνεύσεις”.

“Μετά την διαδήλωση που έγινε την ημέρα της παρέλασης από γονείς και εκπαιδευτικούς, η ΕΛΜΕ πήρε την πρωτοβουλία να φτιάξει συντονισμό ενάντια στις συγχωνεύσεις”, είπε η Λίλιαν. “Έβαλε πούλμαν για διαδήλωση στο υπουργείο Παιδείας, όπου οι μαθητές έκαναν κατάληψη και επίσης έγινε και μία μεγάλη διαδήλωση στο Περιστέρι. Χρειάζεται να μπούμε μπροστά για να γίνουν ανοίγματα σε άλλους χώρους. Ετοιμάζουμε κείμενο υπογραφών που θα βοηθήσει και με όλο αυτό τον κόσμο ανοίγουμε τη συζήτηση για την αναγκαιότητα της απεργίας κόντρα στις συγχωνεύσεις”.

Τη μάχη για την οργάνωση των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων σε Σούδα και Άκτιο ενάντια στην επέμβαση στη Λιβύη, έφεραν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από την Κρήτη και τα Γιάννενα. «Με το που άνοιξε το θέμα της επίθεσης στη Λιβύη ενεργοποιήθηκε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο στην πόλη και στις σχολές», είπε ο Γιάννης από το Ηράκλειο. «Βάλαμε την πρόταση για το συλλαλητήριο στη Σούδα στα Φοιτητικά Σχήματα, πήραμε ψηφίσματα από Φοιτητικούς Συλλόγους, Σωματεία. Μάλιστα η ΕΛΜΕ Ηρακλείου έβαλε και πούλμαν για τη μεταφορά των διαδηλωτών στα Χανιά και έτσι μπήκε πίεση ακόμα και στις ρεφορμιστικές δυνάμεις στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να βγάλει απόφαση ακόμα και ο ΣΥΝ να βάλει πούλμαν, παρόλο που δεν έφτασε να το κάνει. Όλη αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε μία πολύ μαζική πορεία, με πάνω από χίλια άτομα».

“Κατάγομαι από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών που είναι φωλιά φασιστών στην περιοχή”, είπε ο Γιάννης από τη Θεσσαλονίκη. “Κάναμε μία αντιρατσιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη διπλανή Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συμμετείχαν μαθητές και την άλλη μέρα πήγαν αστυνομικοί με περιπολικά στα σπίτια των παιδιών και απειλούσαν τους γονείς ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν. Οι ίδιοι οι μαθητές οργάνωσαν αντιρατσιστική εκδήλωση στο σχολείο τους στις 21 Μάρτη με συζητήσεις και προβολή ταινίας”.