Το 7,72% που πήρε το ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες ευρωεκλογές αντιμετωπίστηκε σαν επιτυχία από τη Φώφη Γεννηματά. Πεσμένο συγκριτικά με το 8% που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές και μιάμιση μονάδα υψηλότερο από το 6,29% των βουλευτικών του Σεπτεμβρίου του 2015, το ποσοστό αυτό ανέβασε το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση. Δεν πέρασε όμως μια βδομάδα και Γεννηματά-Βενιζέλος οδηγήθηκαν σε ρήξη.
Προς το παρόν τον Βενιζέλο στην έξοδό του από το ΚΙΝΑΛ έχουν ακολουθήσει λίγα στελέχη, αλλά τη “δυσφορία” του εξέφρασε ο Σημίτης, ενώ ο Λοβέρδος δήλωσε: «Δεν τελείωσε ο κ. Βενιζέλος, έχει θεσμικό μέλλον». Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου θα δημιουργήσει στο ΚΙΝΑΛ περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει.
Εκ μέρους της Γεννηματά η κίνηση σηματοδοτεί μια προσπάθεια για κέρδισμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Με την αποχώρηση Βενιζέλου η Γεννηματά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πέταξε ένα “βαρίδι” ταυτισμένο με την συγκυβέρνηση Σαμαρά και τα μνημόνια – που επιπλέον για ένα κομμάτι πρώην ΠΑΣΟΚων είναι αυτός που “έφαγε” τον ΓΑΠ το 2011. Έτσι ελπίζει να βγει από τις βουλευτικές εκλογές με ένα αυξημένο ποσοστό.
Από την άλλη βέβαια ο Βενιζέλος μοιάζει να περίμενε να βεβαιωθεί για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποχωρήσει. Οι δηλώσεις του ότι «αντί να μετέχουμε στο στρατόπεδο της νίκης, κρατάμε το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ» και «στη Νέα Δημοκρατία τον σέβονται σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ» δείχνουν ξεκάθαρα τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα των εκλογών, μια ακόμη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Όπως κι αν εξελιχθεί η κρίση στο ΚΙΝΑΛ προεκλογικά, σίγουρα θα γίνει μεγαλύτερη μετά τις εκλογές.