Δημοτικές εκλογές
Οι μάχες των εκλογών: Το μήνυμα της Πάτρας

Ένα από τα λίγα αποτελέσματα του β' γύρου των δημοτικών εκλογών που έσπαγε το κλισέ του “χάρτη που βάφτηκε μπλε” σε δήμους και περιφέρειες ήταν αυτό της επιτυχίας του ΚΚΕ και της επανεκλογής του Πελετίδη στην Πάτρα με το συντριπτικό ποσοστό 70,91% και 54.672 ψήφους. 

Ήταν ο μοναδικός από τους 5 συνολικά δήμους που διεκδικούσε το ΚΚΕ στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών που κατάφερε να κερδίσει καθώς στην Πετρούπολη (49,01%), στο Χαϊδάρι (48,02%), στην Καισαριανή (47,18%) και στην Ικαρία (42,82%) οι υποψήφιοί του έχασαν -σε κάθε περίπτωση με υψηλά ποσοστά- τη μάχη του β' γύρου.

Στη δήλωσή του για τα αποτελέσματα ο γγ του ΚΚΕ Κουτσούμπας ανέφερε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες, όσοι και όσες στήριξαν σήμερα τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης".  Στο δήμο Πάτρας, όπου επανεκλέγεται δήμαρχος ο Κώστας Πελετίδης, με μεγαλύτερη δύναμη και ορμή, με νέες δυνάμεις, συνεχίζουμε την αγωνιστική πορεία... αλλά και στους υπόλοιπους δήμους, από θέση αντιπολίτευσης πλέον, θα δώσουμε τη μάχη για τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες, με όλους και όλες, όσοι και όσες συμπορεύτηκαν μαζί μας, πλαισίωσαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά μας». 

Σχετικά με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «η ψήφος όχι μόνο των κομουνιστών, αλλά όλων των αριστερών, των προοδευτικών ανθρώπων, των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου, δεν πρέπει αυτήν τη φορά να σκορπιστεί δεξιά ή αριστερά, σε κόμματα που κυβέρνησαν, σε πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί, που μας μάτωσαν όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους, σε αναχώματα και επιλογές που με άλλα συνθήματα υπηρετούν όμως την ίδια πολιτική».

Τα αποτελέσματα του ΚΚΕ στην Πάτρα, αλλά και οι δηλώσεις του Κουτσούμπα έρχονται σε σύγκρουση με τη συνολική ανάλυση του ΚΚΕ όλα τα τελευταία χρόνια περί “αρνητικών συσχετισμών”. Αν είναι τόσο “αρνητικοί” οι συσχετισμοί, τότε πώς το ΚΚΕ καταφέρνει να έχει 70% στην Πάτρα; 

Την εξήγηση τη δίνουν αρκετά εύκολα οι αριθμοί: Στον Α' γύρο των δημοτικών εκλογών ο Πελετίδης είχε λάβει 40.489 ψήφους και ποσοστό 40,60%. Την ίδια μέρα, στις ευρωεκλογές το ποσοστό του ΚΚΕ στην πόλη της Πάτρας ήταν 7,62% και 7.676 ψήφοι, του ΣΥΡΙΖΑ 32,15% και 32.383 ψήφοι, του ΠΑΣΟΚ 8,57%  και 14.288 ψήφοι.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν την επιλογή στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν Πελετίδη και ακόμη περισσότεροι στο δεύτερο γύρο. Στο β' γύρο ο Πελετίδης είχε την δημόσια κριτική στήριξη της Ανταρσίας στην Πάτρα με 464 ψήφους και της Ανυπόταχτης Πολιτείας με 1429 ψήφους. (Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα υιοθέτησε τη γραμμή “στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών καταψηφίζουμε τις δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή διαχείρισης που αναπαράγει το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του”, ενώ ο υποψήφιος που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε ψήφο κατά συνείδηση). 

Αριστερές ψήφοι

Από που ήρθαν λοιπόν οι ψήφοι που έδωσαν τη συντριπτική νίκη στον Πελετίδη και στο β' γύρο αν όχι  από τους αγωνιστές-τριες της υπόλοπης αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, από “όλους τους αριστερούς, τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου”, για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Δ Κουτσούμπα; Αν όχι δηλαδή, από αυτόν τον ίδιο κόσμο που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και με μια σεχταριστική πολιτική καταγγελιών κάθε είδους, επιδιώκει να κατατάξει στο “σύστημα” και στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος;

Η επιτυχία του Πελετίδη στην Πάτρα είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει στην πράξη πόσο λάθος είναι και η παγιωμένη ανάλυση των “αρνητικών συσχετισμών” αλλά και η σεχταριστική τακτική που τη συνοδεύει εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στην υπόλοιπη αριστερά. Μια σεχταριστική πολιτική που σε δήμους που στο β' γύρο παίζονταν ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο υποψήφιο μεταφράστηκε σε άρνηση να πάρει μια κριτική θέση υποστήριξης. Στο Πέραμα, π.χ. όπου ο Γ. Λαγουδάκης που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερος με 26% στον Ά γύρο) πήρε τελικά την πρωτιά στον δεύτερο γύρο - επίσης ηλίου φαεινότερο, με την υποστήριξη των αγωνιστών-τριών άλλων αριστερών ρευμάτων και του ΚΚΕ.  

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη του κόσμου του αγώνα, της αριστεράς και της ριζοσπαστικοποίησης να απαντήσει στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και τη μέρα της κάλπης στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης - αυτή είναι η δύναμη που χαρίζει εκλογικές επιτυχίες το 2015 στο ΣΥΡΙΖΑ ή χθες στον Πελετίδη. Η ηγεσία του ΚΚΕ χρειάζεται να αποδείξει από δω και πέρα δυο πράγματα: πρώτον ότι πήρε το μήνυμα για τη σημασία της ενωτικής κοινής δράσης και δεύτερον ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις εκλογικές νίκες καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πελετίδης έχει την ευκαιρία να σπάσει τα όρια της διαχείρισης και σε μια τέτοια προσπάθεια θα βρει σίγουρα στήριξη.