Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εκεί είναι η θέση της Χρυσής Αυγής: Έξω απ΄τη Βουλή, μέσα στη φυλακή

16/9/17, Αντιφασιστικκή διαδήλωση για το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ στη Μεσογείων

«Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»
(λαϊκή παροιμία)

Εννιά χρόνια μετά την εκλογή του Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το 2010 και επτά χρόνια από την εκλογή τού ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή το 2012, η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει πια τον κίνδυνο να μείνει για πρώτη φορά από τότε εκτός Βουλής.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου έδωσε ένα ακόμη χτύπημα στην εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου και αποκάλυψε ότι ο βασιλιάς (ή μάλλον ο Φύρερ...) είναι γυμνός. Οι σχεδόν 300.000 ψήφοι (περίπου το 50% της δύναμής της) που έχασε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές αυτές, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014, αποτελούν πρωτοφανές μέγεθος και είναι το αποτέλεσμα της σοβαρής και μεθοδικής δουλειάς που έγινε από τον δημοκρατικό κι αντιφασιστικό κόσμο, εκκινώντας από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, μέχρι σήμερα.

Σχηματικά, μπορούμε να πούμε ότι δύο ήταν οι βασικές μέθοδοι που έκοψαν αυτή την εξαετία τα γόνατα των χρυσαυγιτών: 1) Η δυναμική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στον δρόμο, στις αίθουσες των δικαστηρίων, σε συγκεντρώσεις, σε πορείες και σε απεργίες. Εντελώς ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τη γεμάτη αίθουσα στο τελευταίο δικαστήριο των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπουδήποτε πάει να κάνει τις εκδηλώσεις μίσους της η Χρυσή Αυγή, την εκδίωξή της από τον Άγιο Παντελεήμονα, τις στάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε ομιλία χρυσαυγιτών και άλλα πολλά.

2) Η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Στον τέταρτο πια χρόνο της και με λίγους μήνες μόνο για να βγει η απόφαση του Δικαστηρίου, η δίκη έχει κόψει τα φτερά των ναζί σε πολλά επίπεδα: 

α) Με τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που έχουν βγει εις βάρος της, εκατοντάδες στελέχη της έχουν αποχωρήσει και καρφώνουν ο ένας τον άλλον βλέποντας τη φυλακή να έρχεται. 

β) Η «στάμπα» της εγκληματικής οργάνωσης με τη θεσμική βαρύτητα ενός δικαστικού βουλεύματος έχει αναγκάσει μέχρι και τον αστικό κόσμο να την αποκλείσει από συνομιλητή, όπως συνέβαινε μέχρι το 2013. Κανάλια και εφημερίδες αρνούνται να την καλέσουν, ακόμα και ξενοδοχεία αρνούνται να της δώσουν χώρους για τις ναζιστικές ομιλίες της. Ακόμα και ο τελευταίος μη πολιτικοποιημένος άνθρωπος έχει ταυτίσει πια τους χρυσαυγίτες με εγκληματίες, εξ ου και η απώλεια τόσων χιλιάδων ψήφων. 

γ) Ο αποκλεισμός της από την κρατική χρηματοδότηση με ειδικό νόμο μέχρι να βγει η απόφαση του Δικαστηρίου έχει οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδων γραφείων της σε όλη την Ελλάδα, στην αδυναμία διαφημιστικής προβολής της και στην αδυναμία της να διοργανώνει συσσίτια και αιμοδοσίες «μόνο για Έλληνες» εξαγοράζοντας έτσι την ψήφο απελπισμένων ανθρώπων.

Πολυμέτωπος αγώνας

Τώρα λοιπόν που το «τέρας» είναι πεσμένο, είναι μπροστά μας η ιστορική ευκαιρία να αποτελειωθεί. Μέσα σε λίγους μήνες, η Χρυσή Αυγή μπορεί να βρεθεί και εκτός Βουλής και εντος φυλακής. Ο πολυμέτωπος αγώνας που περιγράψαμε παραπάνω πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο δυνατός μέχρι τις 7 Ιουλίου με τον στόχο η Χρυσή Αυγή να χάσει κι άλλες ψήφους και να βρεθεί εκτός Βουλής. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα απολογούνται ήδη στη δίκη τα πρώτα στελέχη της και η παρουσία του κόσμου και των δημοσιογράφων είναι επιτακτική.

Σε καμια περίπτωση βέβαια, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι ναζί θα πέσουν αμαχητί. Η κινηση του Μιχαλολιάκου να στείλει τον Λαγό στην Ευρωβουλή δείχνει ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην μπουν φυλακή. Πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος ώστε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να πράξει το αυτονόητο και να μη δώσει άδεια στον υπόδικο Λαγό να βγει εκτός Ελλάδας (έχει όρο απαγόρευσης εξόδου απ’ τη χώρα και έχει ήδη παραβιάσει μια φορά τους όρους που του είχαν τεθεί μετά την αποφυλάκισή του το 2015).

Οι κινήσεις πανικού του Μιχαλολιάκου μετά τις εκλογές του Μαΐου να απευθύνει κάλεσμα σε Καρατζαφέρη και Φαήλο Κρανιδιώτη για εκλογική συνεργασία ενόψει της 7ης Ιουλίου (ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες τους έβριζε ως «ψοφοδεξιά»...) δείχνουν πόσο τρέμει ο αρχηγός το ενδεχόμενο να μην έχει πια τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος για την οργάνωσή του.

Ο αγώνας πρέπει να είναι διμέτωπος λοιπον -και στον δρόμο και στα δικαστήρια- ώστε να λέμε κάποτε ότι η 7η Ιουλίου του 2019 ήταν η ημερομηνία που η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε την επιστροφή της στο 0,2% όπου ήταν κάποτε και εντέλει στα μπουντρούμια της ιστορίας μαζί με τους ιδεολογικούς προγόνους της.

Κώστας Σκαρμέας
συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής