Συνεντεύξεις
Κώστας Πολύδωρος: Οι μάχες στο χώρο της Υγείας - Κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων

Ο Κώστας Πολύδωρος

 

Στις 11 Ιούνη το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας (ΣΠΙΥΑ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ο Κώστας Πολύδωρος, εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του ΣΠΙΥΑ με την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών (ΑΣΚΥ), μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη και τον Κυριάκο Μπάνο.

 
Στις 11 Ιούνη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, απεργείτε. Πώς αποφασίσατε την απεργία και ποια είναι τα βασικά αιτήματα;

Η απεργία στις 11/6 προκηρύχθηκε αρχικά από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας που πήρε την πρωτοβουλία με κεντρικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις. Την απόφαση υιοθέτησε η ΟΣΝΙΕ και έτσι μετέτρεψε την απεργία σε πανελλαδική για ολόκληρο τον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας, κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και γηροκομεία.

Είναι άλλη μια απόδειξη πως, οργανώνοντας χώρο το χώρο και σωματείο το σωματείο από τα κάτω, μπορούμε να σπάμε την αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Στο κέντρο των διεκδικήσεων της απεργίας βρίσκονται η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, η επαναφορά των χρονοεπιδομάτων, των ειδικών ωραρίων και των αδειών επικίνδυνης εργασίας που χάσαμε τα χρόνια των μνημονίων. 

Όμως αυτή η απεργία έρχεται και σαν απάντηση σε μια σειρά επιθέσεις που δεχτήκαμε σαν εργαζόμενοι από τις εργοδοσίες και τα αφεντικά την προηγούμενη περίοδο.

Είδαμε την επίθεση για την κατάργηση της ΣΣΕ στο Ωνάσειο. Μια επίθεση που τελικά δεν πέρασε, αφού με τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, αναιρέθηκε ο προηγούμενος νόμος που καταργούσε τη ΣΣΕ. 

Οι επιθέσεις γενικεύτηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε άλλους χώρους της ιδιωτικής Υγείας. Στο Ιατρικό Αθηνών, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, είδαμε μαζικές απολύσεις και εργολαβοποίηση στον τομέα της σίτησης. Στη Euromedica έχουμε μαζικές απληρωσιές. Μια από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε πρωταγωνιστική θέση τις προηγούμενες δεκαετίες έχει βρεθεί μέσω της Axon Holdings ιδιοκτησίας Λακουνάκου (άλλοτε “εθνικού προμηθευτή” στα εξοπλιστικά προγράμματα και παραλίγο ιδιοκτήτη της Ολυμπιακής) σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την Τράπεζα Πειραιώς. Καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κινηθούν για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. 

Πριν τις εκλογές στις 26 Μάη και τώρα ξανά πριν την απεργία σας στις 11 Ιούνη, είδαμε τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων να κάνουν λοκ-άουτ. Τι ζητάνε τα αφεντικά; 

Οι εργοδότες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με την στήριξη του Πατούλη και τη σφραγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ανακοίνωσαν, και το έκαναν πράξη, ότι θα βάλουν λουκέτο στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προεκλογικά για το διάστημα 23 έως 25 Μάη. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έβγαλε σχετική ανακοίνωση που συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία απέναντι στο λοκ άουτ.

Κύριο αίτημά τους ήταν η αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ και η κατάργηση του θεσμού του claw back – rebate. Με το θεσμό του  claw back – rebate το δημόσιο βάζει ένα ταβάνι στις δαπάνες που μπορεί να κάνει μια μονάδα ιδιωτικής Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα θεσμό δημοσίου ελέγχου πάνω στην λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον κλάδο της Υγείας.  Είναι φανερό ότι οι εργοδότες επιθυμούν μια στροφή προς την ιδιωτικοποίηση και του συστήματος Υγείας και του συστήματος ασφάλισης. Άλλωστε το λοκ άουτ “συνέπεσε” με τις προεκλογικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και για ΣΔΙΤ μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Στουρνάρα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συνολικά βλέπουμε μια έντονη τάση συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Μικρές κλινικές χρεοκοπούν ενώ οι μεγάλοι όμιλοι γιγαντώνονται. Είδαμε τη γιγάντωση του όμιλου Υγεία, του Μετροπόλιταν, του Ιατρικού Αθηνών και της Βιοϊατρικής. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν μέσα στην περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ICAP, η ιδιωτική Υγεία είναι από τους πιο κερδοφόρους κλάδους του ελληνικού καπιταλισμού. Σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, “άνοδο της τάξης του 75% σημείωσαν τα κέρδη των εισηγμένων ομίλων ιδιωτικής Υγείας κατά το 2018, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών τους κινήθηκε ελαφρά ανοδικά κατά 2%. Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών (Ιατρικό Αθηνών, Υγεία και Ιασώ) που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για το 2018, διαπιστώνεται ότι κατόρθωσαν να πετύχουν κύκλο εργασιών της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ” (!) 

Ωστόσο τα αφεντικά δεν έμειναν στο τριήμερο που ανακοίνωσαν προεκλογικά αλλά έχουν ανακοινώσει ότι από τις 10/6 ξεκινάνε λοκ άουτ επ' αόριστον. Το λοκ άουτ είναι μια ξεκάθαρη επίθεση στο συνδικαλισμό. Από τη μία οι εργοδότες που αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι για την υπογραφή της ΣΣΕ και από την άλλη η ημερομηνία που επιλέγουν δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Είναι μια μέρα πριν τις 11 Ιούνη. 

Γιατί αυτή η απεργία πλέον έχει ένα διπλό νόημα. Από τη μία απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, και από την άλλη σπάμε το λοκ άουτ που πάνε να εφαρμόσουν οι εργοδότες φορτώνοντάς το στις πλάτες τις δικές μας αλλά και των ασθενών που ταλαιπωρούνται χωρίς να μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους.

20.000 εργαζόμενοι 

Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι δουλεύουν στην ιδιωτική Υγεία πανελλαδικά, πάνω από τους μισούς εργάζονται στην Αθήνα. Την ίδια ώρα που γίνονται όλα αυτά και οι εταιρίες αναπτύσσονται με τέτοιους ρυθμούς, οι μισθοί μας έχουν υποχωρήσει κατά 30-40% και την ίδια ώρα οι εργοδότες αντλούν προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, από τους χιλιάδες συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται με καθεστώς επισφάλειας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Για αυτό είναι σημαντικό αυτό που επιμένουμε από τη δική μας μεριά πως για να είναι επιτυχημένη αυτή η απεργία πρέπει να τη συνδέσουμε με τους αγώνες που δίνουν οι συνάδελφοι στα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από απεργίες και κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την απεργία στις 16 Μάη, 10 μέρες πριν τις εκλογές. Γι' αυτό τους καλούμε να συμμετέχουν μαζί μας και στις 11/5 με προκήρυξη απεργίας από την ΠΟΕΔΗΝ. Γιατί αυτός είναι ένας κοινός αγώνας των εργαζόμενων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν μπορεί η Υγεία να είναι ένα εμπόρευμα για να παίζουν οι εργοδότες κερδοσκοπικά και πολιτικά παιχνίδια 

Θέλουμε Υγεία δημόσια και δωρεάν και ποιοτική που να είναι ανοιχτή για όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και που αυτοί που εργάζονται σε αυτό τον κλάδο να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι.