Περιφέρεια Κρήτης: Προϋπολογισμός περικοπών

Είναι ένας κουτσουρεμένος προϋπολογισμός απόλυτα προσαρμοσμένος στο Μνημόνιο και την άγρια πολιτική των περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή από την κυβέρνηση, είναι μειωμένα κατά 20%. Το ποσό που προβλέπεται να δαπανηθεί για την Κρήτη ανέρχεται στα 142.313.057,90 ευρώ. Αν κάνει κανείς μια διαίρεση με το ποσό των 600.000 περίπου, που είναι ο πληθυσμός του νησιού, θα δει ότι σε κάθε ένα κάτοικο του, αντιστοιχούν κάτι παραπάνω από 230 ευρώ περίπου το χρόνο και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αυτή δηλαδή που το ποσό αυτό δοθεί ολόκληρο γιατί υπάρχει η πιθανότητα να περικοπεί κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι που έχει συμβεί σε προηγούμενες χρονιές με τους προϋπολογισμούς των Νομαρχιών. Το ποσό αυτό είναι σίγουρα μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα άλλων περιοχών, όπως για παράδειγμα αυτό της Περιφέρειας Αττικής, που είναι 95 ευρώ ανά κάτοικο, όμως παραμένει ασήμαντο σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες.


Κερδοσκοπία

Ο προϋπολογισμός πετσοκόβει τις δημόσιες επενδύσεις που σε συνδυασμό με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών μετατρέπονται σε ένα πολύτιμο βοήθημα για τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Είναι άλλωστε δηλωμένη η πρόθεση της κυρίαρχης τάξης να δοθούν όλα τα μεγάλα έργα σε κομμάτια της λεγόμενης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Η «ανάπτυξη» που επαγγέλλονται μαζί το ΠΑΣΟΚ και οι δύο παρατάξεις της δεξιάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι μια ανάπτυξη που βοηθά την κερδοσκοπία και προκρίνει το τσαλαπάτημα των αναγκών των εργαζομένων για παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθαρό περιβάλλον.

Στους μόνους που προσπαθεί να κλείσει το μάτι υποσχόμενη κέρδη είναι στις κατασκευαστικές εταιρίες και στην τουριστική βιομηχανία. Φαίνεται πως οι ντόπιοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού, δεν έχουν ακούσει τίποτε για το αδιέξοδο που οδηγείται η χώρα από την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματά τους και αυτοί εξακολουθούν να μιλούν για «ανάπτυξη» λες και η Κρήτη είναι κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη χώρα. Ακόμη και για τα μεγάλα έργα όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας, που ονειρεύονται να τον δώσουν στους ιδιώτες, φαίνεται ότι δεν έχουν διδαχτεί από το τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα με τις ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδούς. Δεν θέλουν να διδαχτούν τίποτε από το ότι η είσοδος προς Αθήνα έκλεισε με το πρώτο χιόνι του περασμένου χειμώνα, για το ότι οι οδηγοί εξαναγκάζονται να πληρώνουν χαράτσι για ανύπαρκτα έργα, ενώ προσποιούνται ότι οι αντιδράσεις στην επιβολή διοδίων είναι αμελητέες.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι η αποδοχή των απολύσεων των συμβασιούχων. Αν αθροίσει κανείς τα κονδύλια που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης και αφορούν στην πληρωμή των εκτάκτων υπαλλήλων, προκύπτει μείωση της τάξης του 40%. Παγιώνουν τις απολύσεις. Παρά τους δεκάρικους που βγάζουν εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο σηκώνουν τους ώμους αδιάφορα για την ανεργία, που στην Κρήτη έχει γνωρίσει αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το 12%, αλλά τη δημιουργούν και τη μεγαλώνουν με την πολιτική τους.

Τραγικές μειώσεις

Μείωση των κονδυλίων δεν έχουμε μόνο σε αυτά που αφορούν στους μισθούς των εκτάκτων υπαλλήλων αλλά και σε αυτά που αφορούν στους μισθούς και τα επιδόματα των μονίμων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δαπανών που αφορούν στις αποζημιώσεις για υπερωριακή εργασία. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το κονδύλι μειώνεται από 480.000 σε 400.000, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων από 80.000 σε 10.000, στο Λασίθι από 165.000 πέφτει στις 58.000 και στο Ρέθυμνο από 72.000 στις 50.000. Οι ίδιες τραγικές μειώσεις ισχύουν και για τις αμοιβές κατά τις εξαιρέσιμες μέρες και τις νυχτερινές ώρες.

Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο μια μικρή κοινωνική «μειοψηφία» όπως θα ισχυρίζονταν γνωστοί φιλοκυβερνητικοί κύκλοι. Ανάμεσα στις κομμένες δαπάνες, είναι και αυτές που αφορούν στην προστασία της ελαιοπαραγωγής. Από αυτές τις μειώσεις ένα μεγάλο τμήμα αφορά στις πληρωμές των υπαλλήλων και στις πληρωμές των μετακινήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες αγρότες του νησιού που καλλιεργούν την ελιά θα επηρεαστούν από αυτό, καθώς οι υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν από την Περιφέρεια θα είναι χειρότερες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κονδύλια που αφορούν στα διάφορα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη και την κτηνοτροφία.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για τις συγχωνεύσεις σχολείων και την ως εκ τούτου αναγκαστική μεταφορά των μαθητών. Ο προϋπολογισμός για την περιφερειακή ενότητα των Χανίων, προβλέπει να δαπανηθούν για τη μεταφορά μαθητών 4.000.000 ευρώ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 3.645.000 ευρώ για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύνολο 7.645.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΤΕΛ Χανιών – Ρεθύμνης το κράτος οφείλει στο ΚΤΕΛ γύρω στα 11.000.000 ευρώ από προηγούμενες χρονιές. Με άλλα λόγια το ποσό που θα δοθεί φέτος δεν θα φτάσει ούτε για τα χρωστούμενα.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο. Τα έξοδα για τη μεταφορά μαθητών θα μειωθούν από 2.454.747 ευρώ σε 1.829.978 ευρώ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για τη δευτεροβάθμια θα υπάρξει μείωση περίπου 2 εκατ. ευρώ και αυτό σε μια χρονιά που οι ανάγκες για μεταφορά θα είναι αυξημένες σε περίπτωση που ισχύσουν οι συγχωνεύσεις.

Από αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι Παιδαγωγικοί λόγοι, που επικαλείται η κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις, απλά δεν ισχύουν. Ο στόχος τους είναι αποκλειστικά οικονομικός. Αυτά τα οποία λένε τα διάφορα στελέχη τους, περί ανάληψης από την πλευρά του κράτους της μεταφοράς μαθητών, είναι απλές ανοησίες. Το κόστος θα το αναλάβουν οι γονείς.

Μηδενισμός

Ένα ακόμη σημείο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού, είναι η μείωση και ο μηδενισμός των χρημάτων που αφορούν την υγεία και την πρόνοια. Μα αυτές πέρασαν στους Δήμους αναφωνούν ως Πόντιοι Πιλάτοι, Περιφερειάρχης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Είναι αλήθεια. Όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στους προϋπολογισμούς των Δήμων που αυτό τον καιρό ψηφίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια (πχ Δήμος Ηρακλείου http//sites.diavgeia.gov.gr /herakleion/find/ypogid/12653) θα διαπιστώσει ότι τα αυξημένα καθήκοντα των Δήμων δεν συνοδεύονται από ανάλογη αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων.

Αντίθετα, παρατηρεί κανείς αύξηση των εσόδων των Δήμων από δημοτικά τέλη και φόρους, εισπράξεις από δικαιώματα από παροχές υπηρεσιών κα. Αυτό σημαίνει ότι το πέρασμα της πρόνοιας στους Δήμους κάθε άλλο παρά μια κίνηση απλού εξορθολογισμού είναι. Οι δε εμπνευστές του «Καλλικράτη» και η ηγεσία της Περιφέρειας κάθε άλλο παρά αθώοι είναι. Η χρηματοδότηση της πρόνοιας των επιδομάτων για τυφλούς, κωφάλαλους, παραπληγικούς, τετραπληγικούς, ασθενείς με αιματολογικές ασθένειες θα πηγάζει μέσα από τους ίδιους τους δημότες. Έτσι κι αλλιώς από τώρα έχουν αρχίσει να καθυστερούν την πληρωμή των επιδομάτων αυτών. Μπορούμε πολύ εύκολα να φανταστούμε τι θα γίνει σε λίγο διάστημα.

Όπως και να έχει δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα που συμβαδίζει με τέτοια μέτρα και περικοπές. Αυτός που πραγματικά εμποδίζει την ανάπτυξη είναι η πολιτική του Μνημονίου, όπως εξειδικεύεται αυτή στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τον «Καλλικράτη». Δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη με την ανεργία σε εκρηκτικά νούμερα, με τους μισθούς χτυπημένους και με την κοινωνική πολιτική στο μηδέν. Αυτή η ανάπτυξη είναι πολιτική που ευνοεί την κερδοφορία των λίγων. Είναι εμπόδιο για μια πραγματική ανάπτυξη. Γι’ αυτό η μόνη λύση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σεραφείμ Ρίζος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ