Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ: Ενωτικά, κόντρα στην ηττοπάθεια

2015, Προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα

Την Κυριακή 9 Ιούνη πραγματοποιήθηκε το έκτακτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ. Δεκάδες συντρόφισσες και σύντροφοι αντιπρόσωποι συζήτησαν τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα από τη μάχη των τριπλών εκλογών της 26 Μάη ενόψει της κρίσιμης εκλογική αναμέτρησης της 7 Ιούλη και την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτές. Παρουσιάζουμε τα κεντρικά σημεία της εισήγησης που έκανε εκ μέρους της Κ.Ε ο σ. Πάνος Γκαργκάνας. 

«Δεν έχουμε την άποψη ότι η Αριστερά έχει χάσει και το μόνο που της απομένει είναι να κάνει τον απολογισμό. Κοντράρουμε την άποψη ότι όλα έχουν κριθεί.

Αυτή είναι η εικόνα που ζωγραφίζει η ΝΔ: οι εκλογές έχουν γίνει και απλά περιμένουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Προβάλλουν την άνοδο του χρηματιστηρίου και την πτώση των επιτοκίων των ομολόγων του δημοσίου σαν «προεξόφληση» της νίκης της ΝΔ από τις «αγορές» και σαν προάγγελο της σταθερότητας και της ανάπτυξης που θα φέρει. Αυτή την εικόνα την αποδέχεται για τους δικούς της λόγους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν επιτάχυνση της κρίσης. Ένα δείγμα είναι η κωλοτούμπα που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες: από την αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που θα φέρει η ανάπτυξη, στην επιστροφή στην πολιτική του φθηνού χρήματος για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Η ανάκαμψη έχει λαχανιάσει. Από το 2016-17 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκεντρώσει 12 δις ευρώ «υπερπλεονάσματα» από τα οποία τα 9 πήγαν για το χρέος και τους τραπεζίτες και τα 3 για τη λεγόμενη «επιδοματική πολιτική». Σήμερα, όλοι τους ομολογούν ότι τέτοια «υπερπλεονάσματα» είναι δύσκολο να συνεχιστούν. 

Ο κόσμος δεν είναι ηττημένος, είναι οργισμένος. Το δείχνουν και οι κινητοποιήσεις που ξεσπάνε μέσα στην προεκλογική περίοδο όπως στην Τράπεζα Πειραιώς που αναγκάζουν ακόμα και την ηγεσία της ΟΤΟΕ να κινηθεί. Γι’ αυτό δεν περιοριζόμαστε στην ανάλυση, ποτέ δεν το κάναμε, επιδιώκαμε πάντα να παίρνουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις επαναστατικές δυνατότητες.

Όμως, το προς τα που κινείται η οργή δεν είναι αποτέλεσμα μια ευθύγραμμης διαδικασίας. Παίζει ρόλο τι κάνει η Αριστερά. Γι’ αυτό δεν περιμέναμε πότε θα ανοίξει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Καταθέσαμε στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόταση για ανοιχτή επιστολή προς το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ και όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς για κοινή δράση στο κίνημα και κοινή παρέμβαση στις εκλογές της 7 Ιούλη. 

Είναι μια πρωτοβουλία που σπάει το κλίμα ηττοπάθειας των ηγεσιών του ΚΚΕ και της ΛΑΕ. Αντίθετα, δίνει στην Αριστερά τη δυνατότητα να δώσει τις απαντήσεις στη ΝΔ που δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ταξική απάντηση

Όταν ο Χατζηδάκης λέει ότι «πρώτα θα κάνουμε απολύσεις για να έρθει η ανάκαμψη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας» χρειάζεται ταξική απάντηση. Το μεταβατικό πρόγραμμα δεν είναι καλές ιδέες που κάποτε θα τις υλοποιήσει ο κόσμος όταν βάλει μυαλό. Είναι για τις μάχες του σήμερα. 

Η πρόταση που απευθύνουμε είναι παρέμβαση στον κόσμο της Αριστεράς να διαλέξει ανάμεσα στον Λαφαζάνη που διεκδικεί στροφή στον «πατριωτικό χώρο» και στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Δεν είναι προσχηματική απέναντι στον κόσμο του ΚΚΕ που αναρωτιέται τι φταίει και δεν γενικεύεται η νίκη του Πελετίδη στην Πάτρα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κάνει προεκλογική εκστρατεία έχοντας ψηλά στις σημαίες της το γεγονός ότι απεύθυνε πρόταση συνεργασίας. Αυτή την συζήτηση μπορούμε και πρέπει να την κάνουμε οργανωμένα με όλο το δυναμικό του κόσμου που δώσαμε μαζί τη μάχη των δημοτικών εκλογών και σε όλες τις διαδικασίες και όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Κορύφωση αυτής της συζήτησης θα είναι το τετραήμερο του Μαρξισμού 2019 που θα γίνει από τις 11 μέχρι τις 14 Ιούλη. Θέλουμε να συζητήσουμε με όλο το δυναμικό της Αριστεράς το θεωρητικό, πολιτικό υπόβαθρο που επιτρέπει στο ΣΕΚ να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες». 

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν μια σειρά συντρόφισσες και σύντροφοι μετέφεραν τις εμπειρίες της δράσης στις δημοτικές εκλογές σε  πόλεις και γειτονιές: από τα Βριλήσσια, το Ν. Ηράκλειο, το Μαρούσι, του Ζωγράφου, το Ίλιον, το Περιστέρι, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη, τη Νίκαια, την Ξάνθη, την Αθήνα. 

Η Κατερίνα Θ., από τη Νίκαια τόνισε ότι: «Ο κόσμος είχε ψηφίσει Αριστερά γιατί ήθελε να αλλάξει τη ζωή του. Από κει πρέπει να ανοίγουμε τη συζήτηση. Ότι για να αλλάξει η ζωή μας πρέπει να συγκρουστούμε με τον καπιταλισμό. Την Τετάρτη έχουμε εκδήλωση του σχήματος και σ’ αυτήν η πρόταση συνεργασίας πρέπει να κατατεθεί ανοιχτά και να συζητηθεί με τον κόσμο που αναζητάει πολιτικές απαντήσεις και δράση». 

«Η παρέμβαση της Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη ήταν πετυχημένη, ακόμα και αν δεν εκλέξαμε δημοτικό σύμβουλο λόγω του τρόπου που μοιράστηκαν τα υπόλοιπα» είπε ο Γιάννης Κ.: «Δώσαμε μια μάχη με προμετωπίδα το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, με παρεμβάσεις στους εργατικούς χώρους κερδίζοντας την υποστήριξη ενός ευρύτερου δυναμικού. Αισθανόμαστε ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη». 

Ο Νεκτάριος Χ. αναφέρθηκε στο ποιος είναι ο κόσμος που στήριξε τον Πελετίδη στην Πάτρα και τις δυνατότητες που ανοίγονται για την αντικαπιταλιστική αριστερά. «Η Ανταρσία στην Πάτρα έκανε μια παρέμβαση που άνοιγε την επικοινωνία αλλά και την συζήτηση για την συνέχεια με όλον αυτό τον κόσμο. Αυτή είναι η επιτυχία όχι απλά οι 450 ψήφοι που πήραμε στην κάλπη». 

Η Βάσω Α. από την Ξάνθη περιέγραψε πως «ήταν η πρώτη φορά που η αντικαπιταλιστική αριστερά συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές και η Ανταρσία στην Ξάνθη τάραξε τα νερά. Ενας σύντροφος γνωστός στην πόλη με μακρά παρουσία στην αριστερά, έδωσε την καλύτερη απάντηση όταν τον ρώτησαν προκλητικά πώς μπορεί να στηρίζει ένα ψηφοδέλτιο που επικεφαλής του είναι μουσουλμάνος. Μπήκε δυνατά σε αυτή τη μάχη».